Política

Oriol Pujol: “Tenir por d'una consulta no és democràtic”

El secretari general adjunt de CDC diu que el la política espanyola “té pànic” a la resposta dels catalans sobre el pacte fiscal

Considera que per al govern Rajoy la consulta no és un problema “tècnic o jurídic” sinó “polític”

El secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, ha qüestionat aquest dissabte l'oposició del PP i del govern espanyol a la llei de consultes argumentat que la Generalitat no té competències per preguntar a la ciutadania sobre el pacte fiscal.

“Tenir por a una consulta no és democràtic”, ha etzibat Pujol en la clausura del congrés de la federació de CDC del Camp de Tarragona.

El dirigent convergent ha defensat que el govern català té legitimitat per convocar la consulta i ha considerat que allò que “neguiteja” l'executiu popular és trobar-se davant “un posicionament clar del poble de Catalunya”. “Del que té pànic la política espanyola és d'haver de respondre el conjunt del poble de Catalunya”, ha remarcat.

Al seu parer, del gabinet popular es desprèn “un orgull espanyol un punt ferit” i, fins i tot, “capat”. En aquest sentit, ha suggerit que el fet que Europa marqui moltes directives a l'Estat comporta un perill per a Catalunya. “Un espanyolisme fràgil pot veure's en la temptació de concentrar-se més i tancar-se en ella mateixa”, i pot “ni escoltar” les peticions de Catalunya.

Pujol ha manifestat aquest matí a Talarn, on la Federació de CDC de l'Alt Pirineu celebra el seu congrés, que per al govern de Mariano Rajoy la consulta sobre el pacte fiscal no és un problema tècnic ni jurídic sinó “polític”. Segons ell, si es dugués a terme una consulta popular en aquest sentit s'aconseguiria un posicionament ''unànime i contundent del poble de Catalunya'' i la por de l'executiu espanyol és veure's obligat a donar una resposta als catalans. “Haurem de ser nosaltres els que els haurem d'emplaçar a respondre''.

Pujol ha explicat que “en el proper congrés nacional debatrem el què i el com fem política i que aconseguir la independència econòmica, el pacte fiscal, és la solució a una asfixia que ens pot convertit en residuals”. “Hem anat reclamant més autogovern però encara que pugui semblar una contradicció quan més autogovern, per culpa del finançament, som mes dependents que mai”, ha insistit.

En aquest punt, s'ha preguntat “on carai és el PSC” que en boca del seu primer secretari, Pere Navarro, advertia que el dèficit estructural és insostenible. “Ara, sorprenentment, el propi PSC desmenteix el seu primer secretari i diu que el dèficit és pràcticament inexistent, quan resulta que el mètode usat pel conseller Mas Colell és el mateix que va usar Castells”, ha assenyalat.

Pujol ha afegit que aquesta situació “és desconcertant” i ha aventurat que potser el PSOE hagi “tocat el crostó al PSC”.

Per aquest motiu, el secretari general adjunt de CDC ha afirmat que “ni el PSOE ni el PP ens ajudaran a aconseguir el pacte fiscal” i ha augurat que serà un repte “difícil i complicat”.

“Nosaltres volem arrossegar el gruix del país al voltant d'un sobiranisme tranquil articulat amb passos sòlids i ferms i dirigits en la mateixa direcció. Volem situar el sobiranisme en la centralitat política catalana per construir una majoria sobiranista”, ha reivindicat Pujol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Òmnium, Irídia i l’ANC demanen que no s’amnistiï la violència policial

barcelona
successos

Almenys onze morts i desenes de ferits en diversos incendis forestals a Turquia

barcelona

L’equip de govern fa un balanç “positiu” del primer any de legislatura

PALAFRUGELL
política

Rull es reuneix amb Wagensberg a Ginebra

barcelona
Habitatge

Collboni vol eliminar els pisos turístics abans de 2029

Barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià intensifica els atacs a la Franja mentre creixen les tensions a Israel

barcelona
política

L’Advocacia de l’Estat demana amnistiar als responsables de l’1-O

barcelona
política

Marc Aloy, alcalde de Manresa: “Som un govern ferm i cohesionat”

Manresa
tribunals

I ara per traïció... El jutge implica Puigdemont i Mas en la ‘trama russa’, tot i l’amnistia

barcelona