PILAR DÍAZ

ALCALDESSA D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT

«Hem d'apostar per empreses amb valor afegit que s'estableixin a Esplugues»

Pilar Díaz és una alcaldessa amb les idees clares que creu que en temps de crisi cal continuar avançant per construir un futur millor. Té a les mans diversos projectes urbanístics que confia que milloraran la ciutat i fa una aposta per potenciar l'activitat econòmica

Pla porta BCN
«Crec que és una operació rodona en tots els sentits que canviarà la porta d'entrada a Esplugues»
Les obres
«I tant, que és el moment de posar en marxa nous projectes. Si quedem quiets, això s'enfonsa»

L'alcaldessa, Pilar Díaz, està convençuda que els veïns d'Esplugues estan orgullosos de viure-hi. Creu que en la propera dècada el «poble» farà un salt endavant amb el conjunt de projectes que s'han posat en marxa a la ciutat i que avancen en temps de crisi.

–El Baix Llobregat és una de les comarques que suporten més bé la crisi. Com l'afronta, Esplugues?
–«Una crisi sempre es viu malament perquè saps que hi ha moltes persones amb noms i cognoms que ho passen molt malament. Però, dit això, és veritat que quan veus quines són les xifres –que sempre és una mica fred– a nivell d'Espanya, de Catalunya i de nosaltres dintre de la comarca, veritablement es demostra que aquí estem resistint una mica més. Però això no és perquè nosaltres estiguem impulsant ara mateix mesures concretes, com estem fent, sinó perquè al seu moment es van fer en part bé els deures que s'havien de fer. Per mirar cap al futur, nosaltres hem de saber apostar per empreses que s'estableixin a Esplugues, i a la comarca, que tinguin un valor afegit i es basin en el coneixement, que és molt important. S'ha d'apostar per les que no marxaran ni al sud-est asiàtic ni a un país de l'est d'Europa i que aguanten la crisi. Ara, tenim empreses que estan creixent des del punt de vista d'ocupació.»
–General Electric, que s'acaba d'establir a Esplugues, n'és un exemple?
–«Ja s'ha situat el centre mundial de recerca i desenvolupament. Hem de pensar que, a banda que s'han donat les facilitats que hem pogut des del punt de vista administratiu, aquestes decisions no depenen de l'Ajuntament.»
–Quins són els valors d'Esplugues perquè empreses d'aquest tipus es vulguin traslladar?
–«Tenim una situació privilegiada que hem d'aprofitar: estem a tocar de Barcelona i de l'aeroport. Som, a més, un dels municipis que tenen un tros del parc de Collserola. És una ciutat cuidada, endreçada, i amb un nivell de seguretat acceptable i un grau de formació més elevat que el d'algunes de les ciutats de l'entorn. Som la ciutat de la nostra dimensió amb la pressió fiscal més baixa. Hem sabut separar molt bé el que són els petits polígons industrials, on es concentra el sector terciari i les empreses, dels espais residencials. S'ha de tenir en compte que som petits: només 4,6 quilòmetres quadrats. És tot plegat.»
–Pot créixer en l'àmbit empresarial?
–«Encara tenim l'avinguda dels Països Catalans. En tres anys s'hi han instal·lat Codorniu, Panrico, Cobega i unes quantes més, davant de la Nestlé. Tenir empreses d'aquest nivell és molt important. No tenim espai per a fàbriques, evidentment; el nostre públic són seus de grans empreses de recerca i desenvolupament o del sector farmacèutic respectuoses amb el medi ambient. A l'àrea de Porta BCN hi haurà zona d'oficina i de sector terciari, i també a les dues àrees residencials estratègiques de Montesa i Can Cervera. Hem d'ajudar a crear ocupació. Necessitem potenciar el sector terciari i l'activitat econòmica. No som un municipi precisament ric.»
–La crisi podria fer trontollar projectes com ara el Porta BCN o les àrees residencials estratègiques (ARE)?
–«En el cas de Porta BCN, el nostre planejament funciona bé. S'està acabant d'urbanitzar, i es veu cada dia que s'avança. De moment, no sé si dir que hem d'encreuar els dits, però funciona perquè és un espai únic. Després tenim les ARE. S'espera que a partir del març o l'abril de l'any que ve comenci la nova urbanització. Ens queda un any i, per tant, quan es comenci a construir, pensem que la situació econòmica per força serà diferent.»
–El pla Porta BCN és un projecte estratègic per a la ciutat?
–«Ara mateix, sí, perquè s'està construint i comença a ser una realitat. Crec que és una operació rodona en tots els sentits que canviarà a porta d'entrada a Esplugues. A més, teníem unes línies elèctriques aèries que ja tocava que fossin fora, i això ens ajudarà a entrar a la muntanya amb respecte. És veritat que en un moment determinat vam tenir una petita oposició molt sorollosa que va fer que des de fora es pensés que hi havia una gran oposició veïnal. La gent que es posa d'acord no acostuma a fer grans manifestacions. Si es respecten les regles del joc, que de vegades no es respecten, tenen tot el dret de dir que no els agrada.»
–En quin punt estan les negociacions pel cobriment de la B-23 i de l'ARE vinculat a aquest projecte?
–«Amb el ministeri de Foment vam parlar-hi i d'entrada no ho veu gaire malament. És transferida però encara no rebuda. Estem parlant amb tots dos governs i tenim un projecte en què estem avançant molt, i fins i tot hi ha una proposta de disseny d'ARE que no es veu de mal ull des del departament. Amb tota la prudència, les passes que fem són d'acord amb totes dues administracions, i crec que anem pel bon camí. El cobriment de la B-23 és un element de vertebració, perquè som petits però estem trinxats completament per l'antiga 340, la C-245, la ronda de Dalt i aquesta autopista. Pel que fa a l'ARE, no hi hauria grans construccions sinó una façana que ens permetria pagar el cobriment.»
–Han posat en marxa les obres del nou auditori i del complex esportiu Les Moreres. Creu que ara amb la crisi és el moment?
–«I tant, que és el moment. Si quedem tots parats, això s'enfonsa. L'any 2009 estem invertint més que tot el mandat passat, quan vam invertir més de vint-i-tres milions. Estic convençuda que és el moment, perquè estem ajudant a crear ocupació, d'una banda, i el que deixa de fer la iniciativa privada ho fem nosaltres. Tots dos projectes, a més, són importants. No podem esperar més per tenir el nou auditori, i cal un nou complex perquè l'actual ha quedat petit.»
–Esplugues té pendent encara el nou edifici judicial.
–«La veritat és que tenim uns jutjats que estan obsolets. Crec que hauria de ser imminent i sé que alguns dels projectes es van ajornar. Però, pel que tinc entès, tant pel president com per la consellera de Justícia, aquest no és el cas d'Esplugues.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell