Política

MARIA CREHUET

ALCALDESSA D'ORDIS

“El repte és seguir en la sostenibilitat”

L'alcaldessa d'Ordis manté els objectius del municipi de ser un poble pilot en l'ecosostenibilitat energètica

La desaparició de les primes fa que a l'Ajuntament hagin de repensar la manera d'aconseguir-ho

L'alcaldessa d'Ordis pensa que la crisi, si bé tanca portes també ha de ser l'oportunitat per obrir-ne de noves. Maria Crehuet aplica aquesta teoria al projecte de convertir Ordis en municipi ecosostenible i creu que si no ens hi adaptem ara, la sostenibilitat es farà per força “quan ens apujaran el preu de la gasolina”.

A Ordis van endegar fa cap a tres anys un projecte per convertir-se en un municipi ecosostenible energèticament. En aquest tercer mandat, l'alcaldessa, Maria Crehuet, afronta el fet de continuar mantenint els objectius d'aquesta prova pilot.

La crisi us obligarà a replantejar els objectius d'ecosostenibilitat?

El repte és aguantar i no ofegar-se en l'intent. La desaparició de les primes ha provocat que empreses que s'havien apuntat en el projecte n'hagin sortit perquè ja no hi veuen rendible la inversió. Mantenim els objectius però estem reconduint la manera d'aconseguir-ho amb l'autoconsum. No es tracta només d'aconseguir energia neta, sinó de construir repensant els espais per tal de tenir edificis que gastin menys energia. Fent-ho, es pot estalviar fins a un 40%.

Estem en aquesta fase, d'explicar-ho als veïns interessats i de continuar. Tampoc no hem renunciat a la planta de biogàs però hem de mirar com ho reconduïm. La crisi ens tanca algunes portes però pot ser l'oportunitat per obrir-ne d'altres.

Hi haurà inversions municipals, aquest any?

Per al 2012 tenim una inversió pressupostada i subvencionada pel pla únic d'obres i serveis de Catalunya, que consistirà a renovar la xarxa d'enllumenat del barri de Pols. És una obra necessària perquè es tracta d'un enllumenat antic i deficient. L'actuació és d'uns 49.000 euros, finançada majoritàriament per la Generalitat, però hem d'acabar de concretar amb l'empresa que ho farà fins a quin punt poden acceptar de cobrar amb un cert retard. Farem per manera, amb el mateix pressupost, que aquest enllumenat sigui sostenible.

S'haurà de retallar algun servei a causa del context econòmic?

En un poble petit –tenim uns 380 habitants–, tenim despeses fixes i obligatòries de manteniment dels carrers, d'enllumenat, d'edificis públic i de personal i no ens queda gaire marge. El principal problema que tenim ara per ara és amb la llar d'infants que tenim en col·laboració amb Borrassà. Hi tenim cap a 24 nens, i en els últims anys la participació de la Generalitat ha passat de 1.800, a 1.300 euros, i ara diuen que quedaria en 1.000 euros per nens. Ens veurem obligats a haver d'apujar-ne les quotes.

La Fira de l'Ordi es farà igualment?

És una de les coses en què hem hagut de reduir la participació de l'Ajuntament. Per sort, tenim una població molt participativa; s'ha creat una entitat, l'Associació d'Amics de Tractors d'Època d'Ordis i, juntament amb les entitats que ja hi participaven, es tirarà endavant; enguany s'hi farà la primera fira de maquinària agrícola de segona mà. S'ha canviat la data per poder fer una demostració de sega, i serà els dies 26 i 27 de maig.

Hi ha més projectes, a Ordis?

Formem part d'una xarxa mediambiental de la zona urbana de Figueres. Som setze municipis i en aquest marc hem creat una xarxa interna sobre temes ambientals; hem acordat fer una fira d'energies renovables, cada any en un poble diferent de la xarxa. La d'enguany es farà a Ordis, a final de setembre o a principi d'octubre.

Hi ha un altre tema que vull plantejar dins les jornades l'Empordà el Paisatge com a Motor Econòmic, que és el tema de la riera de l'Alguema. L'Alguema és una riera que compartim entre set municipis, que té una història, amb un ecosistema particular de flora i fauna, i hem d'estudiar com es pot tenir en compte aquest conjunt.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Memòria democràtica

El ‘Natatxa’ de Camarasa, 85 anys submergit

Camarasa

Rússia intensifica els atacs en tots els fronts per recuperar la iniciativa

BARCELONA

L’exèrcit israelià opera per primer cop dins de Gaza

barcelona

Milei compara la caiguda del mur de Berlín amb les eleccions argentines en ser investit president

BARCELONA

La OPEP no veu realista posar data a la fi dels combustibles fòssils

barcelona

Els egipcis voten en uns comicis amb Abdelfatah al Sisi com a gran favorit

barcelona

Illa urgeix Aragonès a convocar la taula de partits catalans

barcelona

Camats, Berbel, Continente i Pané, als Consells Socials de les universitats de Barcelona

BARCELONA

Cimera a la vista per negociar una nova pujada del salari mínim

barcelona