Política

JORDI FORNAS

ALCALDE DE GALLIFA (SI), ADHERIT A L'AMI

“La caixa no l'ha de tenir ningú més”

L'alcalde creu que és essencial una majoria social per marcar el camí cap a l'estat propi

Va votar contra el pacte fiscal en l'assemblea de l'AMI perquè creu que no és prou seriós i no va prou a fons

Solidaritat Catalana va aconseguir majoria absoluta a Gallifa (Vallès Occidental), on el partit va obtenir la primera alcaldia. L'alcalde del municipi, Jordi Fornas, es va marcar com a objectiu “tornar a democratitzar l'Ajuntament”, que, segons va dir, “fins ara havia funcionat a porta tancada”.

Després de molts anys de domini d'UL-AM i de CiU, que es presentava com la candidatura de la continuïtat, en les passades eleccions l'Ajuntament de Gallifa va ser per a Solidaritat Catalana (SI), que va tenir el suport indirecte del PSC. SI va aconseguir així la primera alcaldia.

Un municipi de SI havia de ser a l'AMI o s'ho van pensar abans d'adherir-s'hi?
Evidentment som l'únic Ajuntament de Solidaritat catalana i era totalment normal que ens adheríssim a l'AMI. Crec que és una entitat que té tota la legitimitat i la representació necessàries, amb els matisos i l'opinió de cadascú.
Com valora el nombre de municipis que s'hi han adherit?
Per sort ja hi ha més de la meitat dels municipis que hi són representats, tot i que són sobretot municipis petits, perquè em sembla que el més gran és Girona. També hi ha altres tipus d'institucions que hi són que hi donen molt de pes institucional. Seria bo establir el pes demogràfic que això suposa, de quanta població parlem.
Amb municipis més grans com Barcelona n'augmentaria la visibilitat? L'hi troba a faltar?
A Barcelona hi governa CiU, que es mou sempre en l'ambigüitat i a vegades es mostra independentista i altres vegades no tant. Ja ens agradaria que hi entrés, ja que seria definitiu per aconseguir una majoria social que es proclamés clarament a favor de la independència.
Com ha viscut el debat parlamentari sobre el pacte fiscal?
En la darrera assemblea de l'AMI es va posar a votació si es donava suport a la proposta de pacte fiscal feta pel govern, i hi va haver uns quants vots en contra. Entre aquests hi havia els nostres, que vam votar negativament perquè creiem que, tal com està plantejat, aquest pacte fiscal no és prou seriós ni va prou a fons del problema. Nosaltres no volem un pacte fiscal, volem tot el pacte fiscal. El mateix passa amb el debat sobre qui ha de tenir la clau de la caixa.
I qui l'ha de tenir, la clau?
No saps ben bé qui té la clau, amb el pacte fiscal. No hi ha debat. La Caixa ha de ser nostra perquè hem de tenir un estat propi. La caixa no l'ha de tenir ningú més. La clau del nostre Ajuntament la tenim nosaltres i no els de l'Ajuntament del cantó. Tampoc nosaltres no tenim la clau del seu Ajuntament. I així ha de ser a Catalunya.
El poble ha patit, amb la crisi?
Nosaltres som un poble petit i no tenim gaires serveis. Tot i això, hem entrat al pla d'ajustament de l'Estat pel deute acumulat. Ara disposem d'una economia sanejada. A nivell de país és molt més preocupant.
Què en pensa, del fet d'annexionar municipis o compartir serveis
Ja se'n comparteixen, de serveis, però cal vigilar que compartir no impliqui allunyar els serveis i que encara surti més car. Ara, d'això a voler fer desaparèixer municipis hi ha molt de tros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.