Política

El foc escalfa la Diada

Els actes previs a la Diada que es van fer ahir a la demarcació de Girona van escalfar motors i ho van fer amb una agenda molt atapeïda. I d'això, en bona part, se'n van encarregar les marxes de torxes. Aquesta iniciativa, organitzada per Òmnium Cultural, va fer passejar la flama independentista per molts municipis gironins. A Girona –foto superior de Lluís Serrat– l'acte va començar a 2/4 d'11 de la nit a les escales de la catedral amb l'actuació de Refugi (Joan Reig d'Els Pets), i, seguidament, després d'encendre les torxes, unes 2.000 persones van seguir la marxa pels carrers del Barri Vell. A les 12, la marxa va finalitzar a la plaça del Vi, on es va fer la lectura del manifest, que va anar a càrrec de Montserrat Pumarola, activista cultural de la ciutat, i es va cremar el decret de Nova Planta. Però les torxes no es van aturar a Girona. Van ser presents a Figueres i Olot –a baix, i d'esquerra a dreta, J. Castro / Iconna i J. Casas– i Salt –pàgina següent, a baix a l'esquerra, J. Ribot / Iconna–. A Olot es va aprofitar per celebrar els 40 anys d'Òmnium de la Garrotxa. Els actes van tenir lloc al passeig Firalet, on el grup Pim Pam Fum Foc Olot va fer un espectacle de foc on es va encendre el lema Òmnium. La part més emotiva va ser quan una nena de vuit anys va parlar del futur que volia per al seu país: “Sóc qui sóc, i tinc una llengua pròpia amb la qual vull aprendre totes les coses”. La marxa va passar per molts altres municipis, com ara Hostalric, Santa Coloma de Farners, Lloret de Mar, Caldes de Malavella, Ribes de Freser, Sant Feliu de Guíxols, la Cellera o Anglès. Els actes van previs d'ahir ser nombrosos i diversos i van recórrer com un tsunami les terres gironines. Cap poble va deixar de fer costat a la Diada. A Torroella de Montgrí i a Begur es va penjar l'estelada als castells; a Ripoll van fer una concentració, seguida d'una cercavila i la lectura d'un manifest. Les estelades van ser, doncs, les grans protagonistes d'ahir i els actes no es van aturar. A Porqueres se'n va penjar una a la plaça Anna Frank i a Bescanó –foto superior, de Lluís Serrat– es va reproduir una gran estelada amb espelmes, mentre que a Riudellots –a la dreta, L.Serrat– es va fer un homenatge.

Polèmiques

L'equip de govern de Banyoles (de CiU i el regidor no adscrit Jordi Bosch Barraca) va retirar al matí una estelada amb estel roig que la CUP havia penjat a l'ampit de la finestra del seu despatx a l'ajuntament. La persona que la va fer treure va ser el tinent d'alcalde Lluís Costabella, cap local de CDC i representant de l'AMI a Banyoles. “El ple va decidir no penjar cap estelada a l'ajuntament i això és el que hem fet complir”, va justificar Costabella. Arran dels fets, la CUP va anunciar que avui no assistirà als actes institucionals de la Diada a Banyoles. A Arbúcies es va crear una certa polèmica quan es va penjar una estelada a l'església.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA

Surt de l'Afganistan el primer turista espanyol supervivent de l’atac

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA
judicial

El TSJC assumeix el cas de Vergés per la vacunació dels policies

barcelona
GUERRA A GAZA

L’esquerda interna s’eixampla dins del gabinet de guerra israelià

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA