Política

Tradició i reivindicació a la celebració del Nou d'Octubre a El Campello

Centenars de persones commemoren la Diada del país Valencià a la tradicional processó cívica

La representació de la conquesta de València marca l'inici de la celebració popular

La Diada del Nou d'Octubre té la seua màxima expressió popular a les comarques del sud a la localitat de El Campello on la tradicional processó cívica aplega cada any centenars de persones per tal de commemorar la conquesta de València per part del rei Jaume i reivindicar les senyes d'identitat de valencians.

La celebració d'aquest any ha estat marcada per l'enquesta que publiquen diferents mitjans i que reflexa un tomb a la configuració del les Corts on el PP perdria la majoria absoluta i Compromís doblaria els seus resultats amb 13 escons –ara en té 6– i quasi un 14 per cent dels vots.

Els actes de commemoració del 9 d'Octubre han començat, com és tradició, amb una representació, protagonitzada per xiquets del poble, de la conquesta de València per Jaume I amb el penó de la conquesta i centenars de persones aplaudint. A continuació i amb els xiquets i el penó obrint camí, s'ha realitzat la tradicional processó cívica que ha recorregut els carrers del poble, amb desenes de quadribarrades i estelades, els dolçainers i tabaleters animant la marxa i dos grans senyeres de més de deu metres.

En finalitzar la processó, sempre en un to festiu, s'ha fet la tradicional mocadorada de Sant Donís i s'ha posat fi a la jornada matinal amb una dansà protagonitzada pel grup Salpassa i a la qual s'han afegit desenes de persones.

Declaració

Abans de la celebració, l'Ajuntament de la localitat ha celebrat un ple amb motiu del Nou d'Octubre on cada grup ha llegit una declaració pròpia i a la que el Bloc ha reivindicat el “projecte de construcció nacional per al País Valencià” front al “discurs reaccionari de l'estat espanyol que assenyala l'estat autonòmic com a boc expiatori de la seua greu crisi”.

Al mateix document defenen el “projecte dirigit a tota la ciutadania d'aquest País que aspira a ser alguna cosa més que una comunitat ofrenadora que reste condemnada a ser perifèria de la perifèria”. A la mateixa declaració el Bloc aposta per “exigir una constitució valenciana que supere els dèficits democràtics, competencials i nacionals de l'Estatut vigent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.