Política

JOSEP-LLUÍS CAROD-ROVIRA

EXPRESIDENT D'ERC

“És clau que CiU i ERC vagin en la mateixa direcció”

el precedent · “El primer partit de l'oposició va estar a favor de l'Estatut, com els partits que hi havia al govern”

L'expresident d'ERC i exvicepresident del govern Josep-Lluís Carod-Rovira veu més elements positius que negatius en el resultat dels comicis de diumenge passat. I subratlla la responsabilitat d'ERC després que els catalans l'hagin situat com a segona força.

Com valora el resultat del 25-N?
Dels resultats de diumenge passat, hi ha diversos elements positius, un és la majoria de forces i escons autodeterministes en el Parlament de Catalunya. També la majoria de diputats ara ja obertament independentistes al Parlament de Catalunya i la minoria dels grups dependentistes o unionistes. La lliçó positiva és que el procés nacional el poble català ha volgut que fos pluripartidista i, per tant, ha diversificat la seva confiança en les diverses formacions que defensen el dret del poble català a decidir.
I la part negativa?
Crec que Artur Mas ha tingut un problema, no pas personal, perquè crec que ha exercit bé les seves funcions de lideratge. Però el que no es pot pretendre és, en dos mesos i després d'una manifestació, canviar la imatge, la ideologia, la pràctica i els objectius polítics d'una força que té més de tres dècades d'existència. Això és absolutament impossible. I aquí ha jugat molt la percepció de la gent que difícilment podria aconseguir una unitat de vot cap a la seva sigla quan no es percebia que internament hi hagués una unitat de projecte.
Creu que la gran diferència amb el Parlament anterior és que ara se sap el nombre de diputats a favor del dret a decidir?
Jo ho matisaria. El que té de positiu és que, amb un programa sobiranista, sabem que CiU arriba fins a 50 escons. La pregunta a fer és 50 escons amb un programa sobiranista és el mateix que 50 escons de diputats sobiranistes?
El panorama que surt de les eleccions pot ajornar la consulta sobiranista?
Crec que el panorama confirma el que deia: l'existència d'una majoria clara autodeterminista i també d'una majoria clara independentista al Parlament, sempre amb la incògnita de desconèixer quin serà el vot en el referèndum d'Iniciativa. Dit això, en els grans moments d'avenç nacional és important que, tant els partits de govern, que en aquest cas són dos a Catalunya, Convergència i Unió, com la primera força de l'oposició, ERC,vagin en la mateixa direcció, com ja va passar el 2005 amb l'Estatut d'autonomia de Catalunya. Aleshores, el primer partit de l'oposició va estar a favor de l'Estatut, com els partits que hi havia al govern. Per tant, això és un requisit indispensable. Els grans avenços nacionals es fan amb més facilitat si els partits del govern i la primera força de l'oposició caminen en la mateixa direcció.
Creu que és important que ERC empenyi perquè CiU no faci un pas enrere després del 25-N?
El mandat del vot dóna a ERC una responsabilitat molt gran i no dubto que l'exercirà d'acord amb el sentit dels seus votants. Hi ha hagut molta gent que ha anat a votar ERC com a garantia de continuar en el camí cap a la independència. I no tinc cap dubte que ERC serà fidel als seus electors.
ERC es configura com la gran alternativa d'esquerres a CiU?
Crec que les circumstàncies, en principi no previsibles, han situat ERC en un lloc de privilegi i si, fins ara, la construcció d'una alternativa nacional a l'esquerra semblava que difícilment es podria fer sense el PSC, ara els papers s'han invertit. Ara ERC té a les seves mans poder actuar amb intel·ligència i crear les condicions perquè Catalunya pugui disposar d'una gran alternativa d'esquerra nacional que garanteixi no només l'alternança en temps de normalitat democràtica, sinó també
la continuïtat del camí cap a la independència. És una situació que ERC ha de saber aprofitar, sobretot amb una mirada que vagi molt més enllà de la pròpia sigla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries