Política

Felip: “Sóc conscient que no m'han elegit els ciutadans”

Marta Felip és escollida nova alcaldessa de Figueres, la primera dona

Santi Vila, agraït, va deixar el càrrec dient: “Ha estat un honor presidir el consistori”

L'oposició desitja encert a Vila i demana diàleg a l'alcaldessa
Vila va donar la vara d'alcalde a Felip simbolitzant el relleu

Marta Felip (CiU) ja és la nova alcaldessa de Figueres, la primera dona que accedeix al càrrec en la història de la ciutat. Felip substitueix des d'ahir l'alcalde sortint, Santi Vila, que feia cinc anys que ocupava el càrrec i que l'ha deixat en ser nomenat conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

En el ple extraordinari d'ahir a la tarda, en què va ser investida alcaldessa, Felip va assegurar: “Sóc conscient que la meva elecció com a alcaldessa no és resultat de la legitimitat directa que et donen els vots dels ciutadans quan encapçales una llista, sinó de la confiança dipositada en mi per part de l'alcalde sortint i conseller de Territori, Santi Vila.” Felip, que es va emocionar quan es va referir a la seva família, va parlar també del “coratge” amb què emprèn el repte i de “l'honor” que representa per a ella presidir l'Ajuntament. La nova alcaldessa es va donar a conèixer parlant de la seva infància i adolescència a Figueres, i del seu amor a la ciutat. Va agrair al seu equip i a Santi Vila la confiança i va assegurar sobre el nou càrrec: “L'assumeixo amb plena convicció i alhora amb tota la responsabilitat de què sóc capaç.”

Abans que Marta Felip agafés el relleu de l'alcaldia de la capital de l'Alt Empordà, es va fer un ple extraordinari en què Santi Vila va renunciar tant al càrrec d'alcalde de la ciutat com al de regidor del consistori. Vila es va acomiadar amb elogis cap a Marta Felip. “No sé si Catalunya guanya amb la meva incorporació al govern, però la ciutat queda en magnífiques mans. És una dona magnífica que coneix l'administració local millor que jo i que serà una magnífica política perquè és una excel·lent persona”, va dir. El ja exalcalde va manifestar que se sent orgullós dels projectes que ha culminat i va assegurar: “Ha estat un honor presidir el consistori.” Es va disculpar perquè s'havia compromès a estar quatre anys d'alcalde.

Vila, el regidor 22

El conseller va assegurar que ha passat els millors anys a Figueres i va dir que li agradaria ser vist com “el regidor número 22 de l'Ajuntament”, tot i que va aclarir que no serà l'alcalde a l'ombra, com alguns grups de l'oposició han insinuat. També Marta Felip va agrair al conseller la complicitat. Vila va entregar la vara a Felip.

Llibertat de vot al PP

Felip va rebre dotze vots a favor de ser investida alcaldessa (11 de CiU i 1 d'AMC). La resta van ser abstencions (PSC, ERC i ICV), excepte el vot del regidor de la CUP, que es va votar ell mateix, com la portaveu del PP, Maria Àngels Olmedo. Els populars van donar llibertat de vot i l'altre regidor present en el ple, Diego Borrego (Margarida Cotxo no va poder assistir-hi) no va votar la seva portaveu i va decidir abstenir-se.

Els grups de l'oposició van felicitar el conseller Vila pel nou càrrec i li van desitjar encerts, tot i que alguns també li van retreure alguns temes de l'obra de govern que ha fet a Figueres els últims cinc anys. Pel que fa al nomenament de Marta Felip, els grups de l'oposició van donar un vot de confiança a la nova alcaldessa i li van demanar més diàleg amb tots els grups. Alguns d'ells també van reclamar un viratge en el projecte iniciat per Santi Vila.

Mai m'he sentit alcalde de CiU, sinó de Figueres. La ciutat m'ho ha donat tot
Santi Vila
alcalde sortint i conseller de territori i sostenibilitat
Assumeixo el càrrec amb plena convicció i amb tota la responsabilitat de què sóc capaç
Marta Felip
nova alcaldessa

L'alcaldessa es queda Urbanisme

M.V

La nova alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha avançat alguns dels canvis de cartipàs que té pensat fer. Felip deixarà de portar l'àrea de la qual era responsable fins ara –Organització i Relacions Institucionals– i assumirà l'àrea que dirigia el fins ahir alcalde, Santi Vila, la de Serveis al Territori. “Portaré Urbanisme. Tenim un projecte importantíssim que és el POUM que està a punt de ser adjudicat i que marcarà molt els pròxims quatre anys”, va avançar ahir mateix Marta Felip.

De fet, la nova alcaldessa assegura que no ha acabat de tancar tots els canvis de cartipàs que suposa la marxa de Santi Vila i que no es podran fer efectius fins que prengui possessió la nova regidora del govern, Mar Casas. “No estan tancats del tot”, va assegurar Felip. Per exemple, l'alcaldessa no va aclarir encara qui es quedarà l'àrea d'Organització, Persones i Relacions Institucionals, que portava ella mateixa fins ara, ni tampoc Cultura.

Tot i això, Marta Felip sí que va avançar que el primer tinent d'alcalde serà Manuel Toro; el segon tinent d'alcalde, Josep Maria Godoy, i s'incorpora a la tercera tinència d'alcaldia Joaquim Felip.

Fins ara Toro era segon tinent d'alcalde i Godoy, tercer, mentre que Felip no en tenia cap. “Aquest serà el nucli dur de govern. Queden nou regidors joves amb moltes ganes de treballar que m'agradaria que participessin més en el projecte perquè tenen un futur polític important”, va explicar Marta Felip.

Pel que fa a l'entrada de Mar Casas com a regidora, encara no s'ha acabat de decidir quina regidoria portarà, però serà dins l'àmbit de serveis a les persones. Mar Casas no va prendre possessió del càrrec ahir –tot i que era en el ple– i tampoc ho podrà fer en el ple ordinari del dia 8 perquè primer s'ha de notificar a la junta electoral, i no hi ha temps. Tot fa pensar que s'haurà de fer un ple extraordinari perquè Casas entri a l'Ajuntament i per fer els canvis de cartipàs que hi ha previstos en el nou govern municipal, tot i que també es podria fer al febrer.

La sala de plens es fa petita

La nova alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va voler convidar ahir tots els alcaldes de la comarca de l'Alt Empordà al ple d'investidura amb l'objectiu de refer ponts amb la resta de municipis i per destacar la capitalitat de Figueres. Entre altres representants locals, hi havia els alcaldes i alcaldesses de l'Escala, Llançà, la Jonquera, Llers, el Port de la Selva, Roses, Castelló d'Empúries, Vilajuïga, Pont de Molins i Agullana. De fet, Marta Felip va agrair que hi fossin “gairebé tots els alcaldes de la comarca”. A més, també hi van ser, per exemple, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el d'Olot, Josep Maria Corominas, a més de representants d'altres administracions i excàrrecs polítics. La sala de plens es va fer petita per acollir el gran nombre de persones que van assistir al ple i es va haver d'habilitar una pantalla a la sala adjunta. A la presa de possessió de Marta Felip com a primera alcaldessa de Figueres també hi van ser tres exalcaldes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala