Política

Els diners es queden a casa

Onze municipis catalans ingressen a l'Agència Tributària de Catalunya les liquidacions dels impostos en lloc de fer-ho a l'Estat

Reclamen que el govern es quedi els diners i volen celeritat en l'activació del mecanisme català

Serà només un temps. Però els diners dels impostos que onze ajuntaments catalans paguen es quedaran a Catalunya. Només un temps perquè, de fet, acabaran anant irremissiblement cap a Madrid. Tal com estan les coses, ahir els representants d'onze consistoris van ingressar les quantitats corresponents a l'IVA, l'IRPF i altres impostos especials a l'Agència Tributària de Catalunya en lloc de fer-ho a l'estatal. Però encara que aquest organisme els acabi ingressant a Hisenda perquè la competència és seva, els promotors de la iniciativa es mostraven satisfets. Van fer els pagaments els ajuntaments d'Alella, Arenys de Munt, Gallifa, Llinars del Vallès, Premià de Dalt, Campdevànol, Ripoll, Sant Jaume de Llierca, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Viladamat i Marçà. “Municipis liderats per representants de tots els partits sobiranistes”, recalcava satisfeta Carme Teixidó, portaveu de Catalunya Diu Prou. Ahir també van pagar a Catalunya alguns empresaris.

L'objectiu de tots ells era clar: que els diners que paguen els catalans es quedin a Catalunya, i per això l'advocat Daniel Laspra va menar la pressa a la Generalitat perquè posi en servei al més aviat possible el mecanisme que dimarts va anunciar el conseller de Presidència, Francesc Homs, per bastir de garantia aquesta acció. “Pagar a Catalunya és possible i ara és cosa del govern quedar-se amb aquests impostos o no”, va insistir Laspra. En les accions que ahir es van fer a Barcelona, Tarragona i Girona, de manifestacions en favor de la hisenda pròpia, se'n van sentir reiteradament: “Els ajuntaments que paguem avui complim amb les nostres obligacions fiscals”, “La nostra intenció és que la Generalitat de Catalunya pugui fer el que vulgui amb els impostos del nostre municipi”, “La crisi estaria molt controlada si els diners que paguem els catalans es quedessin” o “Catalunya necessita dotar-se de mecanismes d'estat”. Paraules que van pronunciar, entre d'altres, els representants d'Alella, Ripoll, Premià de Dalt i Arenys de Munt.

L'anomenada insubmissió fiscal o sobirania fiscal cada cop aplega més consistoris. Si l'octubre passat va ser Gallifa qui la va posar en pràctica i al gener s'hi va afegir Alella, s'espera que al juliol se superaran el centenar de poblacions. Sobretot després de la crida que ha fet l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que té més de 700 organismes adherits. Un exemple d'això és que ahir, en total, els ajuntaments de les comarques barcelonines van pagar uns 200.000 euros corresponents a impostos del mes de març i del primer trimestre. L'acció d'ahir tenia el suport explícit de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona