Política

Artur Mas: “Estem en un escenari de desmembrament de l'autogovern”

El president de la Generalitat reclama a l'Estat un repartiment asimètric del dèficit

Titlla d'“espectacle absurd” que els territoris s'hagin de barallar per les “engrunes” com els coloms

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat aquest dijous que del “desmembrament” de l'autogovern i la “recentralització” de l'Estat espanyol amb l'excusa de la crisi. Un dia després que Brussel·les hagi elevat dues dècimes el sostre de dèficit per a Espenya aquest any, el president ha reclamat que l'Estat reparteixi els nous objectius i ha lamentat que els territoris s'hagin de barallar per les “engrunes”.

“Estem en escenari de desmembrament de l'autogovern per la via de les competències, i l'últim cas és la llei d'educació, i per la via del control dels recursos, a través del fons de finançament autonòmic (FLA)”, ha assegurat Mas durant la seva intervenció inaugural de la 29ena reunió del Cercle d'Economia a Sitges.

Davant aquest escenari ha plantejat diferents opcions. Una alternativa, ha explicat, seria tornar a l'estratègia dels últims 30 anys, “el peix al cove”. Una segona opció seria la refundació de l'Estat o una reforma constitucional. Però Mas ha recordat que això ho han de pactar PP i PSOE i no els veu molt disposats. El que no farà, ha garantit, és repetir una operació com la de l'Estatut.

Finalment, ha contemplat com a tercera via el dret a decidir i l'estat propi. “Perquè si no podem acceptar l'actual desmembrament, el peix al cove està superat per la història, la reforma de la Constitució no és possible perquè no hi ha el més mínim indici que sigui una cosa seriosa, abans que estar agenollats i amb el cap cot, aquest país ha de fer alguna cosa”, ha sentenciat.

D'altra banda, Mas ha reclamat al govern espanyol un repartiment asimètric dels objectius de dèficit dels territoris. En aquest sentit, s'ha queixat que Espanya es beneficiï de l'“asimetria sideral” que hi ha a Europa i, en canvi, aplicar-la amb les autonomies “li sembli un pecat mortal”.

El president ha recordat davant un auditori ple d'empresaris que dels 35.000 milions d'euros de marge addicionals que ha obtingut l'Estat (del 3% al 6,5%), només n'ha repartit 2.000 milions a les comunitats, de l'1,1% a l'1,3%.

En aquest context, ha lamentat l'actitud poc “madura” de l'Estat al permetre l'“espectacle absurd” de les comunitats autònomes barallant-se per les “engrunes”, en relació al repartiment dels objectius del dèficit. “Em recorda als que reparteixen escaiola als coloms a la plaça, i tots com bojos van a veure què s'agafa. El qui reparteix és el que es menja les crispetes o les olives, però tots els altres és barallen com a mones, més aviat o com a coloms”, ha ironitzat.

Per aquest motiu, ha defensat que el seu govern encara no hagi presentat el pressupost. Mas s'ha preguntat com es pot complir en aquestes condicions quan els territoris són els que s'encarreguen de la salut, l'educació i els serveis socials, el terç total de la despesa de l'Estat. “Com podem presentar un pressupost que signifiqui el desmantellament de l'estat del benestar? No ho sabem ni ho volem fer això”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.