Política

maresme

Denuncien que els fons Feder només beneficien ajuntaments de CiU

El PSC del Maresme critica que dels dotze consistoris que van presentar projectes, només han estat aprovats tres governats per la federació nacionalista

Presentaran una bateria de preguntes al Parlament per saber quins criteris s'han fet servir

Distribució sectària i partidista dels fons Feder que atorga Europa als municipis del Maresme. Així de clar ho han expressat aquest matí representants del PSC a la comarca del Maresme que consideren que els projectes aprovats del territori per optar a aquests ajuts només beneficien els governs locals encapçalats per CiU. La diputat al Parlament Alícia Romero ha remarcat que la mateixa tònica que s'ha pogut comprovar a la comarca també s'estén a la resta de Catalunya. “Estem parlant que al Maresme es van presentar propostes de dotze ajuntaments i que la Generalitat, que és qui gestiona els ajuts, només ha donat per vàlids 3 governats per CiU més un corresponent al Consell Comarcal del Maresme, també governat per CiU més el PP”, ha precisat. En aquest sentit, Romero ha assegurat que el seu partit té previst presentar un seguit de preguntes al Parlament “per conèixer quins criteris s'han aplicat a l'hora de decidir quins projectes s'aprovaven i quins no”.

En benefici propi

De la seva banda, el diputat de la Diputació i alcalde de Dosrius, Josep Jo, ha destacat que en els temps difícils que corren “amb l'excusa de la crisi, quan governen les dretes només actuen pel seu propi benefici”. Per Jo, la situació encara s'agreuja més pel fet que la Diputació, en conveni amb la Generalitat, té previst avançar aquests diners als ajuntaments beneficiaris “i resta aquests diners a la resta de consistoris que se'n podrien beneficiar”. “Ens sentim doblement agreujats”, apunta l'alcalde i recorda que “cada cop és més difícil que els ajuntaments disposem de crèdit dels bancs i quan l'aconseguim és a uns interessos massa elevats”.

Finalment, el primer secretari del Maresme, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda, Xavier Amor, afegeix que “es tracta d'un atac més des del govern de la Generalitat cap al món local”. “Ens ha sorprès la manera tan poc elegant que han tingut a l'hora de demostrar quins interessos prevalen en el govern català”, manifesta.

Deute de 1.300 milions

Des del PSC del Maresme es recorda que aquests fons europeus s'atorguen per resoldre projectes vinculats a les infraestructures i que es condicionen a la col·laboració directa dels ajuntaments, que n'han d'aportar la meitat del cost. “Dels 150 ajuntaments catalans que van presentar projecte, només s'han aprovat 22 i 19 dels quals tenen govern de CiU, 2 són d'ERC i només 1 del PSC”, apunta Amor. Els socialistes afegeixen que encara no s'han atorgat els ajuts provinents del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) des de la Generalitat i denuncien que e s tracta “d'un greuge més a afegir a la llista contra el món local”. Amor ha repetit que a dia d'avui, el govern català arrossega un deute de 1.300 milions d'euros amb els ajuntaments d'Arenys de Mar (CiU, PSC i PP), Pineda de Mar (PSC); Premià de Dalt (CiU i PP), Premià de Mar (CiU); Arenys de Munt (CUP); Argentona (CiU, PSC, Argencat i L'Entesa), Malgrat de Mar (PSC i PP), Montgat (CiU i ERC) i Sant Iscle de Vallalta (CiU).

Els quatre ens beneficiats

Els projectes de municipis del Maresme que es beneficiaran amb els diners provinents d'Europa i corresponents a actuacions de medi ambient i prevenció de riscos corresponen a Calella, Canet, Tordera i el Consell Comarcal del Maresme. En el primer dels casos, l'ajut és de 233.685,41 euros i es destinarà al projecte museogràfic i l'estratègia comunicativa del Museu del Turisme. Pel què fa a Canet, els 152.825,29 euros aconseguits seran per a la recuperació de l'Odèon i l'entorn com a recurs turístic. Tordera rebrà 121.000 euros per a mesures de prevenció i gestió de la inundabilitat a les rieres de Sant Daniel i Vallmanya i el Consell Comarcal del Maresme 105.000 euros pel Pla d'avaluació, seguiment i prevenció de riscos ambientals al Maresme. Han quedat fora del repartiment els ajuntaments de



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Bolaños dona la cara pels jutges en l’aplicació de l’amnistia

madrid
guerra a europa

Putin avisa Europa de conseqüències si s'usen armes de l'OTAN contra Rússia

barcelona
estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda militar a Kíiv

barcelona
Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

Barcelona
Guerra a Gaza

Irlanda afirma que Europa pot fer “molt més” per aconseguir un alto el foc

Barcelona
Política

Quatre mesos per renovar la senyera esparracada del castell de Montjuïc

Barcelona

Bagué denuncia de nou el retard del desdoblament de la N-260

besalú / figueres
àfrica

Sud-àfrica vota amb la incertesa de si l’ANC reeditarà la majoria absoluta

barcelona
argentina

Primera crisi de govern del president argentí Javier Milei

barcelona