Política

Avinyonet del Penedès

Fer via a passos de gegant

Un total de 25 colles de gegants, diables i altres elements de la cultura popular catalana omplen el tram 343, a Avinyonet

L'aigua obliga a suspendre la festa per la independència del matí, que es trasllada a l'escola

El matí de pluja
no aconsegueix deslluir
el tram més festiu
de la Via Catalana

Els núvols suen a Avinyonet del Penedès. Són les 11 del matí i al camp de futbol en lloc dels gegants i els elements del folklore català convocats només hi ha uns quants paraigües. Els mòbils treuen fum i molts d'ells miren les imatges del satèl·lit meteosat. Bons auguris de cara a la tarda però al matí la pluja, cada cop més intensa, aigualeix literalment la festa gegantera per la independència que s'hi havia programat. Si plou el got segur que estarà mig ple, i per això els ànims no decauen.

De fet, el dia gris no impedirà que alguns dels que hi han vingut s'emportin una imatge “immillorable” de la Diada. És el cas de Jan Schejbal, vingut de Txèquia. Ell forma part d'una petita delegació de 4 txecs convidada per Òmnium Cultural que fa una setmana que es passeja pel país per recollir de primera mà les impressions d'aquest moment històric. Tant ell com els seus companys parlen un català perfecte perquè formen part del Lectorat Català de la Universitat Carolina de Praga. El van fundar el 1991 i tenen un centenar d'estudiants txecs que volen aprendre la nostra llengua. “La història del nostre país té moltes similituds i paral·lelismes amb Catalunya”, explica, i afegeix: “Ja ens encarregarem d'ensenyar les fotografies i d'explicar detalladament els punts clau de la vostra història i el procés que segueix per trobar encara més simpaties entre el poble català i el poble txec.” Parla de la història del seu país, de la de fa molts anys i de la més recent. Parla del 1989 i del desmembrament de l'Europa de l'Est, dels conflictes entre txecs i eslovacs, d'incomprensions i polítiques malintencionades, i en treu una conclusió: “Només amb la comprensió de les dues parts es pot assolir una independència com la que va assolir la República Txeca el 1993.” La seva companya el talla i és per dir-me que molts dels seus amics de Praga avui també han posat l'estelada al seu perfil de Facebook.

El tram 343, el tram de la festa

Toca dinar sota aixopluc i després arriba la treva que permet que una cercavila integrada per 25 colles de geganters, nans, diables, bastoners, pandereters, timbalers, cercolets i elements diversos de la cultura i el folklore popular català vinguts d'arreu del país puguin saciar les ganes de festa. Entre uns i altres són més de 500 participants que, al so de la música, es dirigeixen des del camp de futbol fins al tram més festiu de la Via Catalana, el 343, omplert íntegrament per aquesta mostra representativa de la cultura popular. “Quan ha sortit el sol la gent s'ha animat molt i fins hi tot han vingut més persones del que es preveia”, diu satisfeta des de l'organització Sílvia Sellarès. A Avinyonet, dimarts van fer recompte de cens i la xifra va ser una sorpresa: són exactament 1.714. Ahir, però, van fer via a pas de gegant rebent més 4.000 participants al poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona