Política

Vila d'Abadal presenta un nou moviment polític independentista

El Moviment Demòcrata Català vol ser un espai de participació i diàleg, en què poden integrar-se persones de diferents colors polítics

En l'acte hi assisteixen Oriol Pujol, Uriel Bertran i Alfons López Tena

L'alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, ha proposat aquest dissabte “corregir” als qui proposen la tercera via per a Catalunya. Vila d'Abadal ha presentat aquest migdia a Vidrà el nou moviment independentista Moviment Demòcrata Català. Tot i que, de moment, és només un moviment polític-social, els seus impulsors no descarten que s'acabi convertint en un “agent electoral”. L'acte fundacional ha convocat cares conegudes com ara les d'Oriol Pujol, Uriel Bertran i Alfons López Tena.

Durant la seva intervenció, Abadal ha sentenciat que la tercera via no és possible, i ha sostingut que els qui la defensen estan intentant “dividir la societat”.

Així, ha insistit en què els partits polítics que aposten per aquesta via “no volen treballar pel procés nacional, se'ls ha de corregir”, i ha afegit que el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, no és l'únic.

L'alcalde de Vic, que va disputar el lideratge a Duran en l'últim congrés d'Unió, ha presentat el nou moviment, com un espai de participació i diàleg, en què poden integrar-se persones de diferents colors polítics.

“La raó d'existir és que la gent del territori ens ho anava demanant”, ha declarat Xavier Farrés, un dels impulsors de la nova plataforma. Aquest regidor de Vic -i exmilitant d'UDC- ha explicat a l'ACN que el Moviment Demòcrata Català és una “eina” per al país que no ha d'estar formada només per polítics, sinó que es pretén enriquir amb representants de la societat civil i la ciutadania que comparteixin inquietuds. En aquest sentit, Farrés ha assenyalat que hi ha persones que no es volen afiliar a cap partit, però sí participar en política en moviments on se senten còmodes. Concretament en aquest, se sentiran còmodes aquells que comparteixin inquietuds al voltant de l'humanisme, la defensa del territori i de la independència de Catalunya, segons el propi Farrés.

Després de cinc mesos estructurant el moviment, aquest dissabte s'ha donat el tret de sortida en un acte en el què s'han presentat els estatuts i el manifest fundacional -que desenvolupa el lema: 'Humanisme, territori i independència'. També s'ha explicat que la presidència recaurà en l'alcalde de Vidrà, Josep Anglada Dorca, i que Farrés i l'advocat Àlex Serrahima li donaran suport en l'organització.

A partir d'aquí, ha explicat Farrés, els impulsors estan decidits a recórrer tot el territori català per donar a conèixer el moviment i donar suport als seus representants en les diferents comarques. I la propera gran cita serà a meitats de gener, quan està previst un congrés on tots els participants elaborin la ideologia i el posicionament respecte a diferents temes “de país i de sobirania”.

Sobre la possibilitat que el Moviment Demòcrata Català acabi convertint-se en un partit polític, Farrés ha deixat clar que no és l'objectiu, però que tampoc es descarta. Si arriba un moment donat en què es considera que cal intervenir directament en la política catalana com a “agents electorals”, ho faran, ja sigui involucrant-se en altres partits o presentant-se en llistes d'independents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres