Política

El PP de Fabra culmina el procés que tancarà RTVV

Les Corts Valencianes aproven amb els únics vots dels populars la proposició de llei que dóna pas a la liquidació de l'ens autonòmic

L'oposició adverteix que la decisió és la mort política de Fabra

Alberto Fabra passarà a la història com el primer president que va instar, promoure i executar el tancament d'una televisió pública autonòmica. El País Valencià es convertirà “per decret” en la primera autonomia de l'Estat –la decisió pot seure un precedent molt perillós– que prescindeix de la seua pròpia televisió. No hi ha data encara, però des d'ahir Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) pot anar legalment a negre en qualsevol moment, ja que el PP va aconseguir imposar la seua majoria a les Corts per a aprovar la proposició de llei que liquidarà l'ens públic. Hores més tard la normativa ja estava publicada en una edició extraordinària del Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Era la publicació de “la sentència de mort” com tots els grups de l'oposició van coincidir a qualificar la llei durant una de les sessions més dures i tenses que s'han viscut a la cambra autonòmica. Com era previsible no hi va haver fuita de vots. Els populars no van trencar la disciplina de vot, i fins i tot el més absent de tots –l'expresident Francisco Camps– va acudir a les Corts per participar en la votació que posava fi a la televisió que va contribuir de manera cabdal a la seua projecció mediàtica i a la del seu projecte de govern. De res van servir els últims intents de l'oposició per convèncer els possibles dissidents perquè votaren en consciència. Fins i tot, la diputada de Compromís, Mireia Mollà, va repartir entre la bancada popular el mateix fullet que els treballadors de RTVV –escortats per nombrosos agents de la policia espanyola– tractaven de lliurar als diputats del PP a les portes de la cambra perquè no es plegaren a les directrius de Fabra.

El president de la Generalitat, però, ni tan sols va pujar a la tribuna per defensar la posició del seu govern i va deixar en mans del vicepresident José Ciscar i del síndic del grup Jorge Bellver la difícil feina de respondre amb arguments convincents a la bateria d'acusacions i raonaments que els plovien des de l'oposició. “Sabem que és una decisió molt dura, però l'aprovació de la llei és conseqüent amb les prioritats del govern valencià”, va dir Bellver, qui a més va acusar els grups de l'oposició de no haver fet res per evitar el tancament. “Han estirat tant la corda que al final s'ha trencat i ja no hi ha recursos ni temps per poder lligar-la”, va subratllar. Els meus contundents en les seues rèpliques van ser el diputat del PSPV-PSOE, Josep Moreno i el portaveu adjunt d'EUPV, Ignacio Blanco. “Hui anem a patir una derrota històrica com a societat i com a poble. Anem a perdre un dret que tenim com a poble”, va expressar Moreno, alhora que emfatitzava que “cap govern liberal, conservador o de dretes s'ha atrevit mai a tancar una televisió pública (...) ni als Estats Units, paradigma neoliberal, es qüestionen tenir una televisió pública”.

“Assassinat”

Durant la seua intervenció, Blanco va penjar la samarreta reivindicativa que habitualment llueixen els treballadors de RTVV a la tribuna i va comparar Fabra amb el protagonista del conte El vestit nou de l'emperador. “Vosté va nu senyor Fabra per molta corbata que lluïsca, tothom li està dient que està nu i no ho vol veure. Pensa que si rectifica quedarà malament, però el ben cert és que vostè ja està mort políticament”, li va etzibar. Blanco també va considerar que “l'assassinat” de RTVV hauria de suposar “la mort d'un règim –el del PP– que ha enfonsat el País Valencià”.

De la seua banda el síndic de Compromís, Enric Morera, va anunciar que el seu grup presentarà una acció de responsabilitat patrimonial contra la junta d'accionistes de RTVV (el govern valencià) perquè responga amb el seu patrimoni per aquest tancament. Morera va recordar el cas de Ràdio Mallorca i va dir que anirà als jutjats de seguida que s'aprove la llei. La votació va cloure amb l'oposició girada d'esquenes a la tribuna i mostrant el cartell #RTVVnoestanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella en una zona muntanyosa

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
ÀSIA

Arriba la missió per agilitar el retorn dels catalans morts a l'Afganistan

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA