Política

A l'ombra de Dany el Roig

Sempre amb les seves vambes Converse, descamisat i mal afaitat, el fins ara líder d'Els Verds europeus, Daniel Cohn-Bendit, és insubstituïble. Però Franciska (“anomeneu-me Ska”) Keller i José Bové ho intentaran. El llegendari Dany el Roig del Maig del 68 de París, eurodiputat exemplar des de l'any 1994, s'ha cansat de repartir a tort i a dret, marxa al Brasil a fer un documental sobre futbol i deixa un buit enorme a l'eurocambra.

L'ecologista alemanya Keller és l'única dona presidenciable aquest 25-M. I també la més jove: té només 32 anys. Farà tàndem amb el veterà sindicalista agrari francès Bové, que en té 60. El bigoti d'aquest líder altermundialista es va fer famós el 1999, quan Bové va destruir part d'un restaurant McDonald's a la localitat de Millau, al sud de França.

La protesta contra l'augment d'impostos dels EUA a productes europeus com ara el formatge de Roquefort, que produïa el mateix Bové, li va costar 44 dies de presó. Des de llavors, Bové no s'ha perdut cap sarau antiglobalització: Seattle, el G-8 de Gènova, els atacs a Monsanto i els assalts a les plantacions OGM. Detingut i expulsat per l'exèrcit israelià, defensa la sobirania alimentària al Brasil i a Bolívia...

Com a candidat a la presidència de França, el 2007, amb el lema de La marsellesaAux armes, citoyens!”, no va passar de la primera volta, amb l'1,32% dels vots. Però en les europees del 2009, la candidatura d'Europa Ecologia-Els Verds va fer un històric sorpasso als socialistes i va obtenir la segona posició amb el 16% dels sufragis a l'Estat francès.

Bové va viure deu anys als Estats Units i, com Cohn-Bendit, també va participar en el Maig del 68. Mai no va acabar la carrera de filosofia.

Ska Keller no és ni la meitat de coneguda que Bové, però en les primàries en línia, obertes i paneuropees celebrades per Els Verds, el va superar per 65 vots (en va aconseguir 11.791). Llicenciada en estudis islàmics, turcs i jueus, parla sis idiomes (alemany, anglès, francès, castellà, italià i turc) i milita en Els Verds des dels 13 anys. Des del 2009 és eurodiputada i no té cap opció de presidir la Comissió.

El perfil Ska Keller Militant d'Els Verds des dels 13 anys. Llicenciada en estudis islàmics, turcs i jueus, parla sis idiomes. Eurodiputada des del 2009.
El perfil José Bové Ramader. Té ovelles i produeix iogurts i formatges. Sindicalista agrari, altermundialista i excandidat a la presidència francesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ