Política

Més de 20.000 persones ocupen els carrers del País Valencià per la República

Els manifestants han mostrat el suport a la celebració d'un referèndum perquè la ciutadania expresse el model d'Estat que desitja

Passades les 9 de la nit, han acabat les diverses manifestacions i concentracions previstes per a hui arreu el territori Valencià, en favor del Dret a Decidir, la celebració d'un referèndum i l'obertuta d'un procés constituent previ a la recuperació de la República per a l'Estat espanyol.

Moltes concentracions com la que ha recorregut els carrers cèntrics de la ciutat de València, s'han produït al llarg del País Valencià. Viles i ciutats com Alacant, Dénia, Alcoi, Oriola, Xella, Elx i Castelló de la Plana, si més no, han celebrat actes i concentracions de semblant factura.

Més de 20.000 persones és la suma total de les que han ocupat places i carrers dels punts on hi havia convocatòria en actes de llibertat i demostracions de ciutadania. Han estat manifestacions multitudinàries que han reclamat respecte per a la sobirania popular i la democràcia.

Moltes associacions

Més de mig centenar d'associacions, grups i entitats, plataformes i organitzacions han donat suport a aquests actes on s'ha manifestat que “la monarquia forma part d'aquesta crisi i que la situen al bell mig de les crítiques ciutadanes”.

Hom ha reclamat una república sense privilegis individuals ni col·lectius, respectuosa amb les decisions de les persones i dels pobles que la formen.

República laica

Al manifest llegit en aquests concentracions celebrades arreu les comarques valencianes, s'ha coincidit en apuntar-se del costat d'una república laica, sense lligams religiosos i sense dependència de l'església.

S'ha reclamat el dret a decidir i s'ha subratllat la promulgació d'una república perquè els organitzadors opinen que “és possible un canvi d'època”.

El poble parla a les places i carrers

Pere Rossell

Els concentrats hui a diversos punts del País Valencià, pensen que ha arribat el moment de posar en marxa autèntics processos constituents d'un nou temps polítics. El consens de la mal anomenada transició, forma part de la història. Ara tocaria constituir un temps nou en què les generacions que venen es reconeguen en el que som, en allò que volem ser a partir d'ara, en el dret inqüestionable a decidir si volen continuar formant part d'aquell passat ja amortitzat o d'un present i un futur que donen força, inclús alegria, al compromís col·lectiu.

Els presents ho han dit ben clar i ben alt. De res aprofita una Constitució que no subtancia de cap manera els drets i els deures que diu consagrar. ¿Què passa amb el dret a una vivenda digna, a un ensenyament i una sanitat dines, a una vida digna?

És per això que hui s'han reunit la gent que defensa la república com a forma d'Estat i ho han dit per activa i per passiva, que no volen aquest tipus de monarquia, per molt que s'entesten els partits que encara hui sumen una majoria parlamentària suficient.

Aquestes manifestacions exigeixen la celebració d'un referèndum en què la gent puga votar lliurement, en consciència, allò que considera més convenient per a un país que vol decidir el seu propi destí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona