Política

El govern espanyol descarta que Felip VI intercedeixi per Catalunya perquè no és “la funció” que li dóna la Constitució

Sáenz de Santamaría insta Mas a complir amb el respecte institucional “respectant la llei”

El primer Consell de Ministres del govern espanyol després de la proclamació de Felip VI com a nou Rei d'Espanya ha acabat de perfilar alguns detalls de l'entrada del nou cap d'Estat al seu càrrec. En la roda de premsa posterior, però, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha descartat que el monarca faci de mediador o intercedeixi per la consulta i per Catalunya com han demanat, entre altres, el president de la Generalitat, Artur Mas. Segons ella, aquesta no és “la funció” que preveu per al Rei la Constitució. A més, Sáenz de Santamaría ha instat Mas a fer efectiu el seu respecte institucional “respectant i complint la llei”.

Soraya Sáenz de Santamaria no creu que Felip VI hagi de fer de mediador ni interceptar en el conflicte entre Catalunya i Espanya pel dret a decidir i la consulta. Així ho ha expressat en ser preguntada aquest divendres al migdia per les declaracions d'Artur Mas reclamant que el nou Rei faci aquest paper ara que agafa el càrrec. “La Constitució estableix que les funcions del Rei són fer d'àrbitre i moderador de les institucions. És una monarquia parlamentària. Li corresponen aquestes funcions. Al poder executiu li corresponen les tasques de govern, al poder judicial, jutjar. I al poder legislatiu, legislar. I exactament igual a les comunitats autònomes”, ha justificat la vicepresidenta espanyola, que ha remarcat que “cadascú té les funcions que la Constitució li encomana i, a més, el dret i obligació d'exercir-les”.

Pel que fa a l'actitud que el president de la Generalitat va mantenir a la proclamació de Felip VI i a les posteriors declaracions on va afirmar que el seu gest institucional estava en assistir i no en aplaudir, Soraya Sáenz de Santamaria ha retret a Mas que “el més institucional que hi ha és el respecte a la llei i complir la llei”. No ha volgut fer cap comentari sobre el fet de no haver aplaudit el discurs de Felip VI, tot i que ha afegit que “és Mas qui ha de donar explicacions, si ho creu oportú”.

L'aforament de Joan Carles I

Pel que fa al procés d'aforament de Joan Carles I, Soraya Sáenz de Santamaria ha justificat estar impulsant-ho des del PP en una llei en tràmit perquè “l'exigència del nostre sistema és que sigui per una llei orgànica, i estarà contemplat en una llei orgànica”. “El PP farà una esmena en una tramitació que permetrà garanties per a tothom”, ha dit, tot convidant als polítics que critiquen l'aforament del fins ara Rei a fer “una reflexió” perquè “hi ha molts aforats en Espanya, entre ells els diputats i senadors que votarem aquesta llei i debatre-la, i estem parlant d'altes magistratures de l'Estat”. “Hem de ser bastants coherents amb la nostra pròpia situació”, ha conclòs.

Sobre l'acte de proclamació i el discurs que va fer Felip VI no ha volgut fer massa comentaris, però la vicepresidenta ha valorat el missatge reial dient que “va posar en valor la feina, les funcions i les preocupacions de la monarquia parlamentària” en una intervenció “molt ancorada al carrer, al dia a dia”, i ha instat a Felip VI a “seguir treballant, com tothom”.

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat també la reforma de la llei que des del 1977 regula els símbols que identifiquen el Rei. L'entrada de Felip VI ha fet que s'aprovi el reial decret “pel qual es crea el guió i estendard de Felip VI, regulant així les “armes” i símbols amb els que regnarà. Segons la vicepresidenta, “en línia amb la tradició, l'ordenació de guió i estendard seran les mateixes que tenia com a príncep, amb algunes modificacions, perquè desapareix l'ambel diferenciador i es canvia la corona de príncep per la reial d'Espanya”. Aquesta és, segons ella, la “pràctica general feta per l'heràldica europea quan un príncep hereu accedeix a la corona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia