Política

La Fiscalia veu indicis de delicte en els presumptes sobresous de l'FMC

Anuncia que sol·licitarà diligències al jutjat que instrueix el cas Mercuri i demanarà les imputacions “que s'escaiguin a la data i al moment processal oportú”

La Fiscalia Anticorrupció veu indicis de delicte en els presumptes sobresous en concepte de dietes i desplaçaments dels alcaldes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) després d'haver analitzat l'informe elaborat pels Mossos d'Esquadra.

La jutgessa de Sabadell que instrueix la peça número 25 del Cas Mercuri va encarregar als Mossos d'Esquadra que investiguessin el presumpte cobrament de sous encoberts sota pagaments formals en concepte de quilometratge o dietes per part de 44 alcaldes dirigents de l'FMC.

Ara, la Fiscalia Anticorrupció ha rebut l'atestat elaborat per la policia, del qual es desprenen indicis de delicte. El fiscal ha enviat un escrit al jutjat demanant la pràctica de diligències per investigar el presumpte cobrament de sobresous irregulars. “Un cop es practiquin aquestes diligències i d'acord amb l'agenda del jutjat” sol·licitarà les imputacions “que s'escaiguin a la data i al moment processal oportú”.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció va difondre ahir l'informe policial que relaciona 44 alcaldes membres de l'entitat municipalista amb el cobrament de suposats sobresous, molts dels quals s'han afanyat aquest divendres a negar qualsevol actuació il·lícita.

Sorpresa entre els afectats

Entre aquests hi ha l'alcaldessa de Barberà del Vallès, Ana del Frago, que ha defensat que no té “res a amagar” i que els 3.333 euros que va rebre entre 2011 i 2012 per part de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) entre 2011 i 2012 estan declarats a hisenda. Del Frago assegura en un comunicat que sempre ha actuat “correctament” i que les remuneracions per exercici de l'activitat dels representants institucionals “estan previstes en els pressupostos de la FMC des del 2004”. L'alcaldessa afegeix que, segons se li ha comunicat, diversos informes jurídics “avalen la legalitat” dels pagaments. També comenta que tots els càrrecs que les van percebre van entendre que eren “legals” i que confiaven en els serveis jurídics de l'FMC.

Una altra de les persones que apareix a la llista és l'exalcaldessa de Salt, la socialista Iolanda Pineda, que avui ha explicat que ella rebia una quantitat fixa mensual (uns 200 euros al mes) per “rescabalar” les despeses que tenia, ja fos per desplaçaments, dietes, reunions o per la feina que realitzava com a presidenta de la comissió d'immigració. “Mai vaig tenir la percepció que fos una cosa il·legal, des del 2011 que vaig deixar de ser batlle també vaig deixar l'FMC”, ha subratllat. “Haurem d'estar a l'espera de les investigacions però si hagués sabut que era una cosa il·legal no ho hagués cobrat”, ha asseverat. “Hi ha hagut un canvi de la llei d'associacions quan jo ja no formava part de la federació, l'any 2012, potser tot podria venir d'això, però encara no he vist l'informe jurídic i no sé d'on ha pogut venir l'error”, ha apuntat.

L'exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà (ERC), s'ha declarat “molt trista, frustrada, indignada i molt emprenyada” per aquesta situació. Jordà creu que ha estat “víctima d'aquesta trama de xoriços liderada per l'expresident i exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos” i ha lamentat que “hagin tacat” la seva honorabilitat. “Mai ningú ens va demanar que presentéssim bitllets de tren, dietes o desplaçaments, jo em sento absolutament estafada”, ha afirmat. La diputada republicana ha precisat que creia que els poc més de 200 euros al mes que rebia de l'entitat eren legals i “per la feina efectiva que feia”.

Un altre dels batlles esquitxats per aquesta investigació judicial ha estat el de Reus, Carles Pellicer (CiU), que ha coincidit amb altres afectats en què aquests diners ara sota sospita “sempre es van plantejar com una retribució, mai qüestionada pels serveis jurídics de la federació”. L'alcalde ha afegit que sempre ha complert tots els deures associats a les seves responsabilitats i que sempre ha actuat “de bona fe” i “complint amb les obligacions tributàries”. Pellicer ha consignat de manera cautelar els 5.709,96 euros que va percebre de l'entitat en els exercicis 2011 i 2012.

També ho ha fet l'alcalde de Riudecanyes, el també convergent Josep Maria Tost (CiU), que ha retornat per carta i taló adjunt els 2.784 euros que va rebre de l'FMC. Tost ha afirmat haver-se quedat “estupefacte” davant la investigació perquè “tots 44 estàvem convençuts que era absolutament legal”. “Ho percebíem com una compensació mensual pel temps que dedicàvem a la federació per assistir a les comissions o desplaçar-nos en actes pel territori, però el concepte fiscal, és a dir, si tributava o no, si era via sou, dedicació o dieta, tot això corresponia a la federació”, ha explicat. “Estem tranquils, correspon a la Federació aclarir el concepte fiscal d'aquestes retribucions”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles