Política

Imposen una fiança d'1,5 milions a Prat i Batesteza

El jutge aixeca parcialment el secret de sumari de la peça número 2 relacionada amb el hòlding reusenc

Obre procediment contra cinc persones, entre elles l'exalcalde socialista de Reus

El jutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan, ha imposat una fiança d'1,5 milions d'euros a l'exdirector del hòlding municipal reusenc Josep Prat i l'arquitecte Jorge Batesteza pels contractes d'assessorament que Prat va signar amb l'arquitecte per a la construcció del nou hospital de Sant Joan de Reus. Després de l'aixecament del secret de sumari de la peça número 8, referida al CAP de Vila-seca, el magistrat ha fet el mateix, aquest dimecres, amb la peça número 2, la que afecta la contractació del centre hospitalari de la capital del Baix Camp. Batesteza va ser contractat pel hòlding d'empreses municipal reusenc Innova per un valor de 380.000 euros.

Així mateix, el jutge també ha acordat que s'obri procediment contra cinc persones més: l'exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez; l'exdirectora financera d'Innova Esther Ventura; la secretària del hòlding, Natàlia Torrell; el director d'Infraestructures, José Vicent Gómez Rebollo, i Sergi Luqui, de la UTE que va construir l'equipament sanitari. A tots ells se'ls acusa dels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, blanqueig de capitals, falsedat documental i omissió del deure de perseguir delictes per part d'un funcionari públic.

Álvarez de Juan veu clars indicis que l'exalcalde Pérez va imposar la contractació de Batesteza, que aquest va incórrer en incompatibilitats i que hi va haver un escàs control del diner públic utilitzat per Innova.

D'altra banda, el jutge també cita l'exconsellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, com a instigadora de la contractació de l'arquitecte, que tampoc no hauria realitzat les tasques d'assessorament encomanades i que va mantenir al mateix temps dues feines d'assessoria, per al hòlding –propietari de l'hospital– i la UTE Euroconsult –constructora de l'edifici–. A més, Batesteza havia estat en la taula de licitació de les obres del centre sanitari reusenc, quan era directiu del Servei Català de la Salut, l'any 2006.

D'altra banda, el jutge acusa Esther Ventura i Natàlia Torrell d'encobrir la il·legalitat dels contractes amb Batesteza, i Sergi Luqui de contractar l'arquitecte tot i saber que havia treballat per a la propietat. Álvarez de Juan conclou que l'Ajuntament de Reus utilitzava Innova per evitar el control dels diners públics i que totes les peces del cas estan relacionades entre si, fins i tot, la del CAP de Vila-seca.

En contradicció amb el que va afirmar l'alcalde Josep Poblet dilluns, el jutge assegura que la connexió entre la peça 2 d'Innova (hospital de Sant Joan) i la 8 (relacionada amb el CAP de Vila-seca) és motivada per la contractació de Batesteza.

LA XIFRA

380.000
euros
va cobrar Batesteza d'Innova en concepte d'assessorament per les obres de l'hospital Sant Joan de Reus.

Batesteza, jutge i part al Sant Joan

Quan encara ocupava el càrrec de directiu del Servei Català de la Salut, el mateix Jorge Batesteza va participar en la taula de licitació de les obres de l'hospital de Sant Joan, constituïda el 13 de novembre del 2006.

En la interlocutòria, el jutge descriu com a les actes de control del seguiment de les obres de la construcció de l'hospital no hi figuren sempre les persones que hi van anar, i a més, Batesteza ho fa, primer, com a representant d'Innova, i després, de la UTE Euroconsult.

“Més enllà de la llista de correus electrònics, tiquets d'autopista i factures, només existeixen quatre informes realitzats entre juliol de 2007 i gener de 2008 per Batesteza a Innova (i això malgrat que Innova va pagar 387.000 euros per les feines) i algunes firmes en actes de visita d'obra”. Fins i tot, els dubtes del jutge del cas Innova s'estenen als mateixos comprovants de l'autopista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel anuncia una “pausa tàctica” diària al sud de la Franja per permetre l’entrada d’ajuda

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en una explosió a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona