Política

Artur Mas: “Només hi ha un pla: votar”

El president del govern assegura que quan s'hagi de reaccionar al que faci l'Estat davant la consulta es farà d'acord amb la resta de partits

Demana “valentia i intel·ligència” a les forces del dret perquè “cal actuar junts”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha garantit aquest dimecres que la resposta a una eventual suspensió de la consulta del 9 de novembre a mans del Tribunal Constitucional (TC) es “consensuarà” entre totes les forces del dret a decidir. Així, des de Talamanca (Bages), on ha presidit l'acte de commemoració del tricentenari de la Batalla de Talamanca, ha recordat que no hi ha cap altre pla que votar. “Només hi ha un pla: votar. El nostre parlament -ha continuat- aprovarà una llei de consultes populars i en base a aquesta llei i d'acord amb la legalitat convocaré una consulta popular a Catalunya”.

Per tant, davant l'onada de declaracions sobre què fer si el Tribunal Constitucional veta la llei de consultes, Mas ha dit: “L'única cosa que hem de fer és no especular. Quan sapiguem què fan els altres, ja reaccionarem. I quan haguem de reaccionar o farem com fins ara: consultant i consensuant amb tots els partits perquè la decisió sigui una decisió de país”.

En aquest context, Artur Mas ha volgut assenyalar que cal aprendre “quines són les nostres forces”. Segons ha relatat, en tenim tres: la majoria social, que s'ha anat manifestant tots els 11-S; el consens polític, que és fonamental perquè sense ell s'afebleix el procés i el país; i, en tercer lloc, “fer les coses en positiu, de manera constructiva i radicalment pacífica”. I és que ha recordat que les altres forces “no les tenim: no dominem els impostos, no tenim exèrcit i no tenim la força internacional que tenen els estats”.

El president del govern ha iniciat el seu discurs indicant que fora bo recordar que el 1714, com molts altres cops a la història, el poble de Catalunya el que volia era governar-se a ell mateix. “Aquest és el fil roig que enllaça la nostra història fins ara. Amb una diferència, abans la societat catalana era molt homogènia i ara és molt heterogènia i malgrat això, malgrat els diferents orígens dels nostres ciutadans, seguim volent governar-nos a nosaltres mateixos”, ha argumentat. Per a Mas, “ara com abans, amb una població diferent i unes condicions diferents, han d'entendre que és la voluntat de molts, no de la dèria d'uns pocs, i quan ho entenguin, potser canviaran la seva posició”.

A més, ha assegurat que una segona lliçó que cal extreure de la història és que no s'han de menystenir mai les forces dels contrincants, que no enemics. “Les tenen i són molt grans i hem d'actuar en conseqüència, que vol dir actuar amb valentia i amb intel·ligència. Si actuem amb valentia i intel·ligència, ens en sortirem millor. I això és cosa de tots, cal actuar junts”, ha puntualitzat.

I, la tercera lliçó que ha apuntat, és que si a la vida lluites “pots guanyar o pots perdre, però si no lluites ja has perdut i a més a més amb poca dignitat”. “En el punt en què estem - ha detallat- no lluitar és perdre. S'ha de lluitar i s'ha d'arriscar, amb intel·ligència”.

Amb tot, ha conclòs: “Aquesta vegada ens en podem sortir i ens en podem sortir bé. Depèn de la manera de fer de cadascú dels ciutadans d'aquest país, que s'ha convertit en protagonista actiu del nostre país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel desafia Biden i manté els plans a Gaza encara que “hagi d'estar sol”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA