Política

Ruiz recorda que després de la consulta potser caldrà “un futur referèndum”

El conseller de Salut dóna suport al camí de Mas, però recorda que només hi haurà 9-N “amb empara legal”

Herrera crida a la unitat d'acció per arribar-hi

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va recordar ahir que el que pretén convocar el president Mas és una consulta per saber l'opinió dels catalans “i no un referèndum”, per la qual cosa va obrir la porta al fet que se n'hagi de convocar un altre més endavant. “Després de la consulta ja veurem en termes polítics si el resultat s'ha de traduir en un futur referèndum o en una negociació amb l'Estat”, va dir, des de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada, deixant entreveure per primer cop una opció que consistiria en un referèndum vinculant i pactat amb l'Estat més endavant. El conseller, això sí, es va afegir a la pinya amb Artur Mas en el full de ruta vers el 9-N. “Qui tindrà l'última paraula serà el president, sóc del parer del govern”, va respondre, interrogat sobre si la consulta s'ha de fer tot i que l'anul·li el Tribunal Constitucional. Va recordar que Mas “sempre ha dit que no es farà consulta sense empara legal”. “Si hi ha un motiu legal, la consulta s'ha de fer”, insistia, amb certa ambigüitat.

Qui també es va referir ahir a la consulta va ser el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, per demanar que no s'aixequin polèmiques estèrils sobre el 9-N. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Herrera va reclamar a CiU i ERC, que els últims dies han protagonitzat una picabaralla sobre què cal fer si el TC suspèn la consulta, “unitat d'acció” i que “es posin d'acord” per mantenir el full de ruta previst per arribar al 9-N. “Si l'Estat té una reacció negativa, ens haurem d'asseure i caldrà una expressió de mobilització. No som partidaris d'avançar esdeveniments”, deixava clar Herrera, que no anava més enllà sobre possibles plans B si la consulta no es pot fer. Herrera veia darrere la polèmica dels últims dies un intent de CiU de “tapar” l'afer Pujol.

El dirigent ecosocialista també feia una crida a participar en la V de la Diada amb “clara voluntat de demanar votar, el dret a decidir”. ICV no va convocar els seus militants a la Via Catalana del 2013.

“Recuperar” el model sanitari

Boi Ruiz va tancar a Prada la commemoració del centenari de la Mancomunitat fent una crida a “recuperar” el model sanitari que va crear. “És fàcil perquè va resistir el franquisme”, explicava. De fet, l'actual model n'és hereu, per la qual cosa és “notablement diferent” del de l'Estat, si bé conviu amb el de la Seguretat Social. Ruiz en destaca que és un model de proximitat, lliga atenció sanitària i dret de ciutadania i “no és marxista ni de mercat”. Ara creu que hi ha consens per acabar-lo d'aplicar, amb autoritats sanitàries autònomes a cada demarcació. El plus en una Catalunya independent, deia, és que tindria el finançament garantit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT FRANCÈS

Macron agraeix a Biden “el respecte i la lleialtat” cap als aliats europeus

BARCELONA
DINAMARCA

El mòbil polític no és la hipòtesi prioritària en l’atac a la primera ministra danesa

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Israel rescata quatre ostatges en una acció que causa més de 200 morts palestins

BARCELONA
DINAMARCA

Condemna unànime a l’atac a la 'premier', que pateix danys cervicals lleus

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Itàlia, Letònia, Eslovàquia i Malta ja voten a les europees

BARCELONA

“Queda constituït el Parlament de Catalunya”

Banyoles
David Madí i Cendrós
Empresari i autor del llibre “Merèixer la victòria”

“El nostre esforç és resistir, però resistir és el contrari de guanyar”

Barcelona
eleccions europees del 9-J

L’amnistia i el Parlament, al centre de la campanya

barcelona
Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Israel defensa la moralitat del seu exèrcit