Política

Els partits asseguren que hi haurà 9-N més enllà del TC

El front sobiranista exhibeix unitat i determinació en un acte conjunt a Prada perquè la consulta es faci encara que la suspengui el tribunal

Crida a participar en la V de la Diada com a pas ineludible

Hi haurà urnes per votar el 9 de novembre, digui el que digui el Tribunal Constitucional. Així es van conjurar ahir tots els grups que donen suport a la consulta sobiranista, que van fer una demostració d'unitat i fermesa en la ponència conjunta Any zero. On som?, que van protagonitzar a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada. El viatge que CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van emprendre el 12 de desembre passat continua, i el front no mostra esquerdes ni símptomes de debilitat. Al contrari, ahir va exhibir fortalesa i determinació per arribar sencer almenys fins al 9-N, el “dia D”, segons el coordinador general de CDC, Josep Rull. Tot un bàlsam per al procés després que veus autoritzades d'Unió –que ahir no estava representada com a tal a la taula– han qüestionat en les últimes setmanes que es faci la consulta si el TC la suspèn.

Per arribar-hi, en tot cas, hi ha una cita prèvia ineludible: la V de la Diada, a què tots animaven a participar. “L'escenari a Madrid dependrà de l'Onze de Setembre i la dimensió internacional que agafi”, reflexionava Gemma Calvet, diputada d'ERC. “Hem de demostrar que la societat catalana no defalleix”, cridava Rull. “És un procés de la gent, i s'ha de fer una nova exhibició de voluntat”, arengava Josep Vendrell, d'ICV. “La millor notícia dels últims anys és la força de la gent”, constatava David Fernàndez, de la CUP, que valorava que la Generalitat té mitjans per tirar endavant tota sola la consulta. “El problema no és el que faci o deixi de fer el TC, sinó el que fem o deixem de fer nosaltres”, afirmava.

Sense ambigüitats

Si bé van remetre la decisió sobre els passos que caldria seguir després a una trobada un cop la suspensió es pugui haver produït –un dels escenaris que Rull continua plantejant és un possible govern d'unitat després de la convocatòria–, ahir tots van refermar el seu compromís amb el 9-N, passi el que passi i sense ambigüitats. “En el cas que el govern espanyol impugni la llei o el decret i el suspengui, l'endemà no ens quedarem de braços plegats i seguirem treballant per posar les urnes el dia 9”, avançava el convergent, que es mostrava contundent: “L'únic que decideix si es posen urnes és el Parlament de Catalunya.” El número dos de CDC es va mostrar sobretot amoïnat perquè l'operativitat i les garanties democràtiques siguin impecables i tothom pugui votar en llibertat aquell dia, ja que serà la manera que la cita tingui “recorregut internacional”. Rull recordava que un cop fet el pas endavant caldrà “aguantar la posició”, és a dir, tenir-ho tot a punt per afrontar amb garanties la transició, tasca en què “s'està treballant”, tot i que avisava de les dificultats, ja que, “a diferència d'Escòcia, anem a buscar la independència amb una autonomia desgastada i intervinguda, i una Generalitat debilitada”.

“Ens hem de creure el que hem signat pel 9-N, no podem fer cap gest de dubte”, refermava Calvet, que reclamava “serenitat”. La republicana, que també és advocada, manté l'esperança que el TC no es pronunciï contra la consulta, perquè “és legal i constitucional”: “Tenim la certesa que hi ha interpretacions jurídiques que ens donen la raó.” En aquest sentit, reclamava que l'article 2 de la carta magna, que fixa la unitat indissoluble de l'Estat, no s'interpreti contra els valors de l'1, que apel·la a la llibertat, la igualtat i el pluralisme polític. “Com poden no ser competència del govern de la Generalitat les aspiracions polítiques de la comunitat social que gestiona?”, es preguntava. Per Calvet, cal seguir treballant d'aquí al 9-N, però avisava que si no es pogués votar “ara és impossible predir què pot passar, perquè hi ha situacions històriques que no es poden dissenyar des d'un despatx”.

Unitat i participació

“El gran acte de sobirania serà votar el dia 9”, repetia Vendrell, per qui la votació en si, i “una àmplia participació”, ha de ser l'objectiu. “Sense unitat no hi ha fermesa”, insistia, en una consigna que la resta es va fer seva. L'ecosocialista, això sí, defensava l'ambigüitat del seu partit en el sentit final del vot, i ho valorava com una manera perquè “alguns sectors de la societat catalana i gent no independentista avui formi part del procés”. A més, reivindicava que ICV ha aconseguit alguns dels pocs suports que han arribat de fora, com el d'IU i els verds europeus. Això sí, tant ell com Fernàndez demanaven anar més enllà de la crisi del model d'estat per superar també la política i la socioeconòmica.

LES FRASES

La declaració de sobirania que vam fer no és menor: l'únic que decideix si posem urnes és el Parlament
Josep Rull
diputat de ciu i coordinador general de cdc
La consulta és legal i constitucional, i el TC no ha dit encara que no. Ens hem de creure el signat per al 9-N
Gemma Calvet
diputada d'erc
Ara la unitat segueix sent fonamental; hem d'evitar polèmiques públiques i conflictes entre nosaltres
Josep Vendrell
diputat d'icv
Haurem de respondre com a país a la prohibició del TC; serà una prohibició de la democràcia de fet
David Fernàndez
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

El TSJC no admet la querella de Vox i la denúncia de Cs contra la Mesa per la ILP sobre la independència

barcelona
Sud-Àfrica

Els primers resultats apunten a la pèrdua de la majoria absoluta del Congrés Nacional Africà

Barcelona
Regne Unit

La dissolució del Parlament dona el tret de sortida a la campanya electoral

Barcelona
política

Un processat per l’1-O ja en demana l’amnistia al jutjat 13

barcelona
mèxic

La campanya mexicana tanca amb un candidat a alcalde mort a trets

barcelona
Guerra a Gaza

Israel ja controla l’estratègic corredor de Filadèlfia a la frontera entre la Franja i Egipte

Barcelona
Política

Les reaccions a l’amnistia: Objectiu assolit però sense oblidar la independència

barcelona
política

L’amnistia, treva o punt d’inflexió?

barcelona
Política

Els fiscals del procés no veuen viable aixecar l’ordre de detenció contra Puigdemont

barcelona