Política

PERE TRIAS

ALCALDE DE VILAJUÏGA (ERC)

“Canviar les canonades d'aigua era la prioritat”

L'alcalde fa balanç del mandat, recalcant que el programa ja estava acotat pel context econòmic i que la prioritat ha estat “mantenir el poble”

La inversió s'ha hagut de limitar a qüestions indispensables, com ara acabar la renovació de les canonades d'aigua

El pla de dinamització urbana s'ha iniciat però es concretarà en els pròxims anys

Alcalde des del 1992
Pere Trias va començar a assumir l'alcaldia de Vilajuïga com a alcalde accidental el 1992 i va passar a ser alcalde oficialment el 1994. Des de llavors ha estat reelegit en cinc mandats successius. Vilajuïga és un municipi d'un miler d'habitants. Una població que es manté estable des de fa uns quants anys, tot i que l'alcalde destaca que “hi ha molt de moviment”, gent que es dóna d'alta i de baixa al municipi.
A Vilajuïga no hem tingut mai els ingressos de la construcció, no teníem sòl

Sense preveure-ho, hem quedat per fer l'entrevista amb l'alcalde de Vilajuïga el dia i a l'hora en què el president Mas anuncia els canvis que afecten el 9-N. Pere Trias (ERC) no s'ho vol perdre i sortirem un moment de l'ajuntament per anar al bar del costat a seguir per televisió la intervenció de Mas. Quan acaba, Trias no està gaire convençut, però ja podem tornar a la Casa de la Vila i parlar de política local.

Quin balanç feu avui del programa que vau presentar el 2011?
Ens vam presentar a les eleccions molt acotats per la situació econòmica en general. Totes les administracions també estaven afectades i al llarg d'aquests anys han anat disminuint any rere any els recursos que aportaven als ajuntaments. A partir d'aquesta situació, el que teníem clar és que també havíem d'acotar el nostre programa.
Quines eren les prioritats?
La fita prioritària era mantenir el poble, i complir amb dos objectius principals del programa: el primer, acabar el canvi de les canonades d'aigua. Una actuació que teníem programada i que s'emmarca en les accions de la mancomunitat d'aigües, de la qual formen part amb Garriguella, Pau i Palau-saverdera. Això ho hem complert. L'altre punt que portàvem al programa era començar a posar les bases d'un pla de dinamització urbana que vam anomenar “Endreçar Vilajuïga”. Això s'està iniciant, però sabem que s'haurà d'acabar de concretar en les pròximes legislatures i que els tempos d'execució seran diferents del que prevèiem.
Vilajuïga és dels municipis que es van endeutar?
Formem part d'aquests municipis que estan assumint un pla d'ajust, i el complim. Però aquí no hem tingut mai els ingressos d'aquells anys de la construcció, perquè no teníem sòl. Les activitats han baixat aquí com a pertot, però en pobles com el nostre són sobretot els recursos de les administracions superiors el que ha disminuït. Amb tot, vull recalcar que la Diputació ha fet un gran favor a molts municipis que tenen dificultats, com el nostre; ha permès que puguem seguir mantenint l'activitat. Hem sigut molt curosos a controlar la despesa. Però també és cert que la reducció de despesa que fem, malauradament, no compensa la reducció d'ingressos que ens afecta. Això ha estat així el 2012 i el 2013. Per tant, l'única opció que ens hem plantejat ha estat dir parem màquines, anem a redreçar la situació econòmica i mantinguem el poble.
Mantenir els serveis?
Adequar els serveis era una qüestió de consciència i d'ètica. Treure totes les canonades de ciment que encara teníem era la prioritat: ho hem pogut fer perquè formem part d'aquesta mancomunitat (la part corresponent a Vilajuïga era al voltant d'1,6 milions d'euros). Però, com a alcalde, no em podia plantejar qualsevol altra obra, sabent que teníem a les entranyes del poble serveis que podien perjudicar la salut de la població. Això s'ha fet. I també gestionar el que es presenta, com una intervenció no prevista a la piscina, de 12.000 euros.
Què inclou el pla de dinamització urbana i en quina fase està?
S'estan fent obres, de tot el carrer Figueres, plaça major i una part del carrer Sant Sebastià. Un dels objectius és poder disposar d'una plaça major: Vilajuïga no ha tingut mai plaça major. Ara en disposarem; un espai petit però on hi haurà espai per a les persones i no només per als vehicles, on la gent es podrà trobar i celebrar actes. Crec que ho aconseguirem.
Vilajuïga aposta pel turisme?
El turisme serà una activitat que ha de servir per dinamitzar l'economia local, en col·laboració amb altres municipis, serà probablement una de les línies en què s'haurà d'aprofundir en els propers anys. Hem posat les bases, les primeres peces.
Serà candidat el 2015?
El futur està per escriure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una carta contra la “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona