Política

PONTONS

Urnes a vuit quilòmetres

Un servei de bus va traslladar durant tot el dia els veïns de Pontons, que no tenien urnes, a votar a Torrelles de Foix

Van organitzar una consulta alternativa per reivindicar el dret de poder votar al poble

La Núria Mill té 87 anys i avui desafia els 9 graus de temperatura que marca el termòmetre de Pontons i les gotes que de tant en tant es deixen escapar d'un cel gris i tapadot. Amb el paraigua que ara li fa de gaiato puja al minibús que la portarà fins a Torrelles de Foix per poder votar. Saluda l'Elvira Serra, que té la mateixa edat i que deixa el seient de l'autobús lliure perquè ella ha estat més matinera i ja ha fet la feina. Entre veïnes es diu molt en molt poques paraules. “Una vergonya”, murmura la primera. I la segona assenteix amb el cap. Li pregunto com ha anat i l'Elvira em diu que es fa difícil contestar. Han anat a votar pel dret a decidir però al poble el que els fa vergonya i el que es fa difícil de contestar no ve de Madrid sinó de la Casa de la Vila i de la decisió de l'alcalde, el popular Lluís Caldereny, que no ha deixat posar les urnes, fet que ha obligat els veïns que volien sumar-se al procés participatiu a traslladar-se fins al poble veí. “Jo ja havia decidit votar, i si no ens ho deixen fer al poble hem d'anar allà on ens portin, no?”, diu la Núria, que hi afegeix: “La meva filla ha vingut des de Galícia, com m'he de quedar jo a casa avui!”

Durant tot el dia un servei de minibús ha transportat els veïns que volien al poble del costat, un trajecte que seria curt si no fos que, per a més inri, la carretera fa cinc mesos que està tallada i cal fer un quart d'hora de recorregut per una pista asfaltada a no més de 40 km/h. El servei, però, està desaprofitat, i no pas perquè els de Pontons no votin sinó perquè “n'hi ha molts que no volen que se'ls vegi”, em diu un veí.

I és que els pontonencs comencen a llegir entre línies, i del que ahir va passar a la vila en treuen conclusions més enllà del 9-N. “No hi ha mal que per bé no vingui”, comenta un altre veí des de la plaça de la Vila, fent referència al que pot passar a partir d'ara al poble i com això pot influir en les pròximes eleccions municipals. “De tot això n'ha de sortir una alternativa municipal”, conclou. Francesc Pedrosa és de Barcelona però ha vingut a dipositar el seu vot a l'urna reivindicativa que hi ha a la plaça. És la consulta paral·lela sobre el dret dels ciutadans de Pontons de votar al seu poble que han organitzat des de la plataforma Pontons Vol Votar. Són una dotzena de membres que han fet molt en pocs dies i que ahir, més enllà de facilitar les coses als que es volien desplaçar a Torrelles de Foix, van organitzar un atapeït programa d'actes a la plaça de la Vila per fer sentir la seva veu: des de porrons amb cava fins a coca amb xocolata. Des de cant coral fins a una cercavila de gegants, i entremig de tot plegat, un dinar de germanor amb carmanyola; gairebé tot a la mateixa plaça de la Vila on ahir les pintades feixistes que van aparèixer dissabte a la façana de l'ajuntament ja estaven tapades i dissimulades amb una urna reivindicativa engabiada davant la porta del mateix ajuntament. L'alcalde, que des de la finestra de casa té vistes directes a la plaça, no es deixa veure en tot el matí. “Avui serà fora tot el dia”, rumoregen els veïns que ara critiquen l'home que des del 1999 governa al poble per haver prioritzar els interessos del partit. “Això és una dictadura encoberta i manen més les sigles del PP que el que pensa la gent”, es queixa Miquel Corvi. Ell havia estat regidor socialista i ara se suma a la causa per deixar-ho molt clar: “El dret a votar i a decidir en una democràcia no te'l pot treure ningú.”

La consulta alternativa
Una urna a la plaça de la Vila permetia als veïns de Pontons respondre a una altra doble pregunta: “És de Pontons? En cas de resposta afirmativa, li hauria agradat votar al seu poble? En cas de resposta negativa, creu que tenen dret a votar a Pontons?”
57
vots
a favor del sí i sí: gent de Pontons a qui hauria agradat votar al poble.
14
vots
a favor del no i sí: gent que no és de Pontons i que creu que la gent del poble tenia dret a votar.
4
vots
nuls.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona