Política

CiU explora la negociació amb Madrid i les plebiscitàries

Els socis de federació acorden treballar en l'articulació d'una candidatura d'unitat per als comicis en paral·lel a la reivindicació d'un referèndum a Rajoy

Fan pinya per negociar amb l'Estat

La participació imprevisible en la consulta alternativa i el suport de més d'un 80% a la independència ha acostat CDC i UDC en la previsió de la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries com a última opció. Els socis de la federació, segons fonts de CiU, han acordat treballar en l'intent d'articular una sortida política unitària mentre Artur Mas emprèn l'enèsim intent de forçar Mariano Rajoy a pactar un referèndum definitiu, segons fonts de la federació. CiU, per tant, treballa amb els dos escenaris en paral·lel, conscient de la dificultat que Rajoy s'avingui a arribar a acords, mentre prova d'acostar-se a ERC per traçar un projecte conjunt que doni el mandat democràtic que desencadeni l'obertura d'un procés constituent. Amb tots els escenaris sobre la taula, el govern manté la previsió de presentar en dues o tres setmanes els pressupostos per al 2015.

Els socialcristians havien expressat reiteradament la seva oposició a un avançament electoral, però el partit de Josep Antoni Duran i Lleida ja considera els comicis com a última alternativa en cas que Rajoy mantingui la seva oposició frontal a acordar un referèndum “definitiu” sobre el futur polític del país. Tot i que ahir, després de la reunió de l'executiva de la federació, els dos partits van fer pinya per focalitzar l'atenció pública sobre la negociació amb Madrid d'un referèndum amb garanties, el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va admetre al matí que si el govern espanyol no respon al clam ciutadà, i es manté en l'enrocament a través del Tribunal Constitucional i de la fiscalia, caldrà donar una resposta catalana des de la “legalitat”, en forma de plebiscitàries. Els dos partits, que havien acordat anar plegats al 9-N, van arribar a l'endemà amb l'acord per explorar les dues vies d'actuació. Pel que fa als comicis, el principal escull continua sent el projecte. Mentre que Convergència apunta al full de ruta sobre el procés constituent traçat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional, i recorda a ERC que “el quan està sotmès al com i al què”, Unió manté l'ambivalència sobre el projecte independentista i posa èmfasi en el fet que comparteixen la “necessitat imperiosa de canviar l'statu quo” que es llegia en els resultats de la consulta alternativa. Josep Antoni Duran i Lleida va advertir diumenge al vespre que si el PP, el PSOE i les institucions de l'Estat no donen “sortida política al desig de canvi de Catalunya, la ruptura serà irreversible”.

El camí de CiU per als pròxims mesos, que Artur Mas detallarà avui en una compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu, comença per l'enviament de la carta del president sense descartar la hipòtesi electoral. No obstant això, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va constatar que la demanda del referèndum a Madrid no es pot allargar excessivament i va situar el marge d'espera a una resposta de Rajoy en les dues pròximes setmanes.

LES FRASES

Hem de buscar el mandat democràtic definitiu per buscar aquest estat propi, independent
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE CDC
Cal una sortida política a aquest desacord profund. El 10-N torna l'hora de la política
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL DE CIU I D'UDC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a ucraïna

Augmenten a dotze els morts en l’atac rus contra un hipermercat

barcelona
guerra a gaza

Camions amb ajuda humanitària comencen a entrar a la Franja pel pas de Kerem Shalom

barcelona
guerra a ucraïna

Rússia ataca un hipermercat a Khàrkiv quan era ple de gent

barcelona
política

L’ANC no se’n surt de triar nou president

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona