Política

El PP assegura que Rajoy mantindrà “el mateix discurs” sobre Catalunya

El president del govern espanyol es desplaçarà a Catalunya el proper 29 de novembre

Carlos Floriano assegura que estan disposats a parlar de la reforma constitucional però reclama més concreció al PSOE

El vicesecretari d'Organització del PP, Carlos Floriano, ha assegurat aquest dilluns que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, mantindrà “el mateix discurs” que fins ara respecte a la qüestió catalana.

Floriano ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa des de la seu del PP després que aquest diumenge Rajoy anunciés des de Brisbane (Austràlia) la seva intenció de viatjar a Catalunya en els pròxims dies er recuperar la iniciativa després del 9 de novembre.

En quest sentit, fonts de La Moncloa apunten que la visita es tindrà lloc el dissabte 29 de novembre, coincidint amb un acte del PP de Catalunya. Previsiblement, el president espanyol parlarà dels avantatges de la permanència de Catalunya a Espanya i dels arguments polítics i econòmics que, al seu entendre, la sostenen. En tot cas, segons va avançar a la premsa reiterarà que la sobirania espanyola no és negociable.

Floriano ha volgut deixar clar avui que la posició del líder del partit “no és massa diferent” a la que ja ha expressat altres vegades i que el seu discurs “sempre ha estat i serà el mateix” des que el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar la consulta.

“Hi ha una cosa que ens sembla bàsica: qui vulgui una reforma de la Constitució que la plantegi, i la Generalitat sap que pot adoptar decisions en l'àmbit parlamentari i està legitimada per poder presentar iniciatives de reforma-la”, ha indicat.

El portaveu ha precisat que els populars “no es neguen a parlar” de res, però sí que tenen com a línies vermelles i principis bàsics “la igualtat i llibertat de tots els espanyols visquin on visquin”, i “no establir privilegis ni desigualtats”.

Reforma constitucional

En aquest context, el portaveu popular ha assegurat que la seva formació està disposada a debatre la reforma de la Constitució. Fins i tot ha evitat tancar la porta a la possibilitat que els populars donin suport a la creació d'una subcomissió de la Comissió Constitucional del Congrés que hauria d'estudiar aquesta reforma.

Amb tot, ha puntualitzat que per fer possible aquesta reforma primer caldria que els socialistes expliquessin clarament quins són els seus objectius i què cal reformar per assolir-los. I és que al seu parer, el que pretén el PSOE és que la “incertesa” que li genera el PSC “li resolguin tots els espanyols”.

Per això, ha rebutjat la petició del líder del PSOE, Pedro Sánchez, perquè sigui el govern espanyol qui plantegi els eixos de la reforma. “Nosaltres no entrarem en un procés de reforma per resoldre un problema al PSOE”, ha insistit.

El PP torna a demanar a la fiscalia que actuï

D'altra banda, Floriano ha insistit que els populars demanen “com a partit” a la Fiscalia que “actuï” contra els organitzadors del 9-N. El popular ho ha dit després

Segons el partit conservador, “hi ha un incompliment flagrant d'una resolució del Tribunal Constitucional (TC)” i “qui ha de vetllar pel compliment de la Llei és una instància de l'Estat que es diu Fiscalia”. “A aquests afectes seria bo que actués perquè és el garant de la legalitat”, ha sentenciat.

El portaveu ha fet aquestes manifestacions després que el Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, recordés la setmana passada que la Fiscalia és un ens “autònom” i que la querella pel 9-N no necessita de la seva participació. Aquestes paraules que es van interpretar com la porta oberta a no presentar cap querella contra Artur Mas.

Reorganització de l'esquerra

Floriano també ha valorat l'anunci de Cayo Lara de no presentar-se com a candidat a les generals i el congrés que ha situat a Pablo Iglesias com a secretari general de Podemos. “El dissabte arriba Pablo Iglesias i el diumenge marxa Cayo Lara”, ha dit. I és que al seu parer, tot plegat “és la reorganització de l'esquerra amb cares noves però les idees antigues, com marxar de la OTAN o no pagar el deute”.

Carta de resposta a Mas

Rajoy ultima amb el seu equip la resposta a la missiva que el president de la Generalitat li va enviar l'endemà del 9-N per obrir un “diàleg permanent” per fer possible un “referèndum definitiu” sobre la independència de Catalunya, així com a qüestions del dia a dia. Mas ja va advertir que “confiava poc” en aquesta via i va avançar que un eventual “no” de Rajoy no aturarà el procés.

Fonts de La Moncloa asseguren que, per ara, no preveuen fer públic el contingut de la carta, de la mateixa manera –afirmen– que els mitjans tampoc van tenir accés al text de la missiva que li va enviar el president de la Generalitat. L'argument que utilitza l'equip del president espanyol és que la carta pertany al seu destinatari, i per tant si la filtra algú haurà de ser la Generalitat.

El president espanyol no va valorar el 9-N i la carta fins el passat dimecres, quan va comparèixer a La Moncloa per assegurar que el 9-N havia estat “un acte de propaganda política” que demostrava el “fracàs del projecte independentista”.

Rajoy va avisar el president de la Generalitat que no negociaria mai un referèndum d'autodeterminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ