Política

Sopa de lletres al Don Jaime

Diverses veus de la dissidència del PSC participen en un acte municipalista d'ERC

Alfred Bosch ofereix a l'exregidor Martí “sumar” en la candidatura de Barcelona

Rovira dibuixa unes constituents sense llista única

Necat, que vol dir Nova Esquerra Catalana; Avancem; Moviment Catalunya; Socialisme Catalunya i Llibertat; Catalunya Sí, i, evidentment, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Aquesta és la sopa de lletres i sigles que es va servir ahir a l'hotel Don Jaime de Castelldefels en l'acte de clausura de la trobada municipalista que el partit d'Oriol Junqueras ha celebrat aquest cap de setmana i que va servir per mesurar el grau de cocció en què es troba el flirteig entre la direcció d'Esquerra i els diversos sectors de la dissidència del PSC amb l'objectiu de “sumar”, com va resumir la secretària general republicana, Marta Rovira.

De les intervencions dels ponents va quedar clar que els diversos corrents que ha generat la diàspora socialista són quasi tants com personalitats han optat per abandonar el PSC i ja se sap que quan es posen els personalismes pel mig els acords o desacords depenen sobretot de les sensibilitats de cada un. És així que Toni Comín, del sector Socialisme, Catalunya i Llibertat, va reconèixer obertament que per al que a ell representa la fase del festeig amb la gent d'ERC “va bé” i ja ha passat a l'estadi dels “tocaments”.

Amb molt menys grau d'escalfament, i a l'altre extrem de la mesa on van seure els ponents, hi havia l'exregidor del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, que va haver de respondre a la pregunta clara i directa d'una persona del públic que li va demanar si volia col·laborar amb Alfred Bosch en l'intent de prendre l'alcaldia de Barcelona a Xavier Trias. “Sempre estaré disposat a col·laborar i contribuir”, va dir abans d'aigualir-ho assegurant amb poc apassionament: “No tinc ni idea en quin moment tornaré a la política.”

Bosch, assegut una cadira més enllà, no es va conformar amb la ració de carabassa i va insistir a convidar Martí a la taula republicana: “Sí que hi ha gent necessària i ara Jordi Martí ho és més que fa dues hores”, va dir l'alcaldable d'ERC per deixar constància que aplaudia la intervenció de l'exregidor socialista. Minuts abans, Bosch s'havia mostrat partidari de fer possible la suma amb els sectors provinents del PSC.

Tot i la picada d'ullet de Bosch, el discurs de Martí va posar en evidència que l'enemic polític d'ERC i el de la vella guàrdia socialista no és ben bé el mateix. Així, mentre Martí va vestir un discurs en què va situar en el centre del debat la pugna dreta-esquerra, la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, va obviar expressament la crítica a Convergència i va assegurar que els mals del municipalisme són els que es deriven de la política del govern del PP.

Rovira va anar més enllà del debat municipalista per parlar obertament de les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. “Han de ser unes eleccions constituents, no només per dir si volem un estat sinó també per decidir com ha de ser aquest estat.” Si bé de les seves paraules es desprèn que ERC continua apostant per unes eleccions en què el ciutadà pugui triar entre les diverses sensibilitats socials aquella que més s'acosti a la seva ideologia descartant la llista unitària, Rovira sí que es va mostrar partidària que després de les eleccions hi hagi un govern constituent de concentració i unitat amb el mandat de construir el nou estat.

Els primers
contactes entre ERC i els sectors escindits del PSC ja estan donant els primers resultats positius. Així ho van explicar ahir l'exalcaldessa socialista de Roses, Magda Casamitjana, i el membre d'Avancem Josep Duran. Aquest últim va explicar que en el cas de la ciutat de Badalona ja hi ha un acord programàtic. “Ens sentim còmodes”, va dir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona