Política

L'ANC presenta a fiscalia les autoinculpacions de Girona

Li accepten els 168 formularis rebutjats fa una setmana als jutjats de la ciutat i a partir d'ara se'n recolliran a Les Voltes

Presentacions massives ahir als jutjats d'Olot i la Bisbal sense problemes

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Girona va presentar ahir al matí a la fiscalia de Girona els 168 formularis d'autoinculpació pel procés participatiu del 9-N que demà farà una setmana van ser rebutjats als jutjats de Girona. La fiscalia sí que les va admetre ahir a tràmit i ara ha d'examinar els documents per decidir si hi veu delicte per passar o no els casos al jutjat. Jordi Pagès, membre del secretariat nacional de l'ANC, explicava que, de fet, “aquest és el camí més lògic, és el mateix que van seguir les denúncies contra el president Mas i les conselleres Ortega i Rigau”. No amagava, però, que la situació de Girona és totalment excepcional, ja que a la resta de jutjats de tot el país s'estan admetent els escrits sense problemes. De fet, ahir mateix, seguint convocatòries d'altres territorials de l'ANC, van haver-hi presentacions massives d'autoinculpacions de ciutadans tant a Olot com a la Bisbal. El mateix dia que a Girona no s'admetien, el dia 24, a Santa Coloma de Farners més de 150 persones en presentaven sense problemes. I dissabte passat a Figueres també se'n van presentar una vuitantena. Fora de la demarcació, també s'estan tramitant arreu sense problemes.

Els jutjats de guàrdia de Girona van argumentar la setmana passada per rebutjar les autoinculpacions de les més de 160 persones que van estar-hi fent cua la vigília del dia de Nadal –i també d'una desena que hi havien anat pel seu compte el dia abans– que no hi havia cap cas obert sobre el 9-N a cap jutjat de la demarcació.

L'ANC va presentar ahir les signatures a la fiscalia acompanyant-les d'un escrit on s'explicava l'episodi viscut als jutjats.

Recollida a Les Voltes

En vista de la situació, l'ANC de Girona va decidir també ahir al matí que a partir d'ara es recolliran autoinculpacions dels ciutadans que hi estiguin interessats a la llibreria Les Voltes i que passat festes tornaran a fer una entrega massiva a la fiscalia.

A més, l'entitat sobiranista manté també la crida perquè tothom qui ho vulgui presenti les autoinculpacions pel seu compte i planteja per als ciutadans gironins tres vies: provar sort als jutjats de Girona a veure “si han canviat d'opinió o bé en troben de guàrdia un de diferent que tingui un altre criteri”; anar a algun altre jutjat de la demarcació en els quals no hi està havent problemes per presentar-les; o bé presentar-les pel seu compte a la fiscalia. En aquest cas, l'ANC de Girona facilitarà a través del seu web (www.gxi.cat) l'escrit a presentar. Ja hi havia disponible el que es presenta als jutjats i ara s'hi posarà també l'adreçat a la fiscalia.

L'objectiu és clar: “Creiem que és bo que quanta més gent s'autoinculpi millor perquè es vegi que anant contra el 9-N no es va contra tres persones sinó contra milers”, va assenyalar Pagès.

Convocatòria ahir a la Bisbal

Desenes de veïns de la Bisbal d'Empordà i altres poblacions de la rodalia van respondre ahir al matí a la convocatòria comarcal de l'ANC, i van presentar els seus fulls d'autoinculpació al registre dels jutjats bisbalencs. La majoria ho van fer en grup, a les 11 del migdia, tot i que el degoteig havia començat de bon matí i es va estendre durant tota la jornada.

Els autoinculpats per la celebració i la participació en la consulta sobre la independència no van tenir cap problema per presentar els documents, més enllà de fer cua fins que arribés el seu torn. Els funcionaris dels jutjats no els van posar cap trava per accedir a l'edifici, tot i que alguns d'ells es queixaven de l'escàs zel amb què els treballadors complimentaven el tràmit. Per exemple, van trobar a faltar en diversos casos que els demanessin l'original del DNI per acreditar que realment eren ells els autoinculpats i que les dades coincidien amb les que figuraven als documents.

E.A.

Degoteig de presentacions des de fa dies, a Olot

Una trentena de persones van respondre a la crida que havia fet l'ANC de la Garrotxa i ahir al migdia van entrar
plegades als jutjats d'Olot per lliurar els documents en què s'inculpen pel 9-N. Segons els promotors, però, ja fa dies que veïns de la comarca ho estan fent, i compten que aquesta tònica seguirà les pròximes setmanes. Sobre
el nombre d'autoinculpacions que s'ha registrat a la Garrotxa, Lluís Adell, de l'assemblea de Sant Feliu de Pallerols, va admetre que hi pot haver gent reticent a fer aquest pas i que de moment l'han fet els “convençuts”. També va explicar que fins ara no hi ha hagut cap problema i que tots els escrits d'autoinculpació han estat acceptades pel jutjat. “El que no sabem encara és si ho tramitaran o no”, va afegir-hi. Interrogat sobre la possibilitat que la campanya tingui conseqüències judicials, Adell va manifestar que en aquests moments és difícil de valorar-ho. “No sabem què pot passar. Tot aquest tema [les inculpacions al president, la vicepresidenta i la consellera d'Ensenyament] és un tema fora mida, que no té ni cap ni peus, i creiem que no arribarà enlloc. En qualsevol cas, el nostre acte d'avui és per solidaritzar-nos amb la gent que va preparar i va participar en el 9-N”, va declarar.

El membre de l'ANC va aprofitar la presència dela premsa per recordar que la documentació i la tramitació de l'autoinculpació es pot aconseguir a través del lloc web de l'ANC.

R.E.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona