Política

Podem abandona el Comú i enterra la confluència d'esquerres a Lleida

El partit es retira de la cursa electoral a Ponent i al Pirineu

El Comú de Lleida valora què ha de fer, i la CUP presentarà demà la seva plataforma electoral

L'espai polític a l'esquerra del PSC es va quedar sense representació a l'Ajuntament de Lleida fa quatre anys, però ara està en plena ebullició, amb el mapa polític sacsejat arreu del país i amb la possibilitat que el possible desgast de la majoria absoluta d'Àngel Ros obri les portes que van quedar tancades el 2011. Encara no se sap, però, quantes candidatures d'esquerres s'acabaran presentant. Fa dos anys una plataforma ciutadana, el Comú, va intentar promoure una candidatura de confluència entre ERC, ICV-EUiA, la CUP i els altres partits i moviments socials que volguessin sumar-se a un canvi a la Paeria, governada de forma gairebé ininterrompuda pel PSC des del 1979. El Comú va aconseguir en un primer moment que els partits s'asseguessin a parlar-ne, però finalment la idea ha quedat enterrada: ERC prepara candidatura pròpia amb la possible associació de moviments crítics provinents del PSC (NEC i Avancem), la CUP presenta demà la seva pròpia plataforma electoral, Crida x Lleida, i ICV ja té candidat designat, tot i que formalment no ha tancat la porta a una coalició amb el Comú i la Crida si aquestes dues plataformes s'uneixen.

Podem va donar aquest dissabte el cop definitiu al projecte unitari renunciant a formar part del Comú, tal com havia decidit dies enrere en una votació de militants molt ajustada. La formació de Pablo Iglesias, amb 950 inscrits a la demarcació, la meitat dels quals a Lleida, ha optat finalment per no presentar-se a Lleida i probablement no es presentarà en cap altre municipi de Ponent ni del Pirineu lleidatà, excepte Almacelles (Segrià), on podria integrar-se en una candidatura de confluència, segons ha explicat el responsable de Podem a la demarcació, Manel Cònsola. “A Lleida donaríem suport a una sola candidatura trencadora, però n'hi haurà més d'una”, diu Cònsola.

El gir de Podem deixa el Comú més sol que mai. Només EUiA i alguna organització minoritària com el Partit Pirata hi continuen apostant. Els seus promotors es troben ara amb la disjuntiva de mantenir-se com a candidatura pròpia o retirar-se de la cursa. “De moment la gent al carrer ens anima i valora que sigui una iniciativa al marge dels partits, ja hem recollit 1.000 signatures de les 2.000necessàries per presentar-nos com a agrupació d'electors”, explica Sergi Talamonte, un dels portaveus del Comú. Talamonte reconeix que presentar-se contradiu el propòsit inicial d'aplegar forces en una sola candidatura guanyadora contra el PSC, però creu que si durant les pròximes setmanes es rebés prou suport ciutadà cap al Comú podria tirar endavant.

“Ho valorarem en assemblea, un cop hàgim recollit els suports”, avança. Mentrestant, l'1 de març començarà el procés de primàries per decidir la llista. El Comú ha entrat en el debat preelectoral revelant les exigències econòmiques de la concessionària de les multes a la Paeria i altres denúncies sobre el funcionament de la Paeria. “Tant si ens presentem com si no, continuarem fent aquesta tasca perquè a Lleida algú ho ha de fer”, afirma.

LES FRASES

No ens presentem perquè no s'ha creat una candidatura única. Ens concentrarem en la feina interna
Manel Cònsola
PODEM LLEIDA
La decisió de Podem no ens sorprèn. Les dinàmiques dels partits han anat en contra de la confluència
Sergi Talamonte
EL COMÚ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona
Política

Aprovat el projecte de llei per a l’eradicació de l’amiant

Barcelona
Política

TVE haurà de fer una entrevista als candidats del 12-M com la de Sánchez

barcelona
política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt
política

El PP diu que vetllarà per la seguretat dels gironins enfront de les ocupacions

girona
Política

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

barcelona
rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY