Política

VALENTÍ AGUSTÍ

CANDIDAT DEL PSC DE PALAFOLLS

“Faig de tallafoc davant el tsunami independentista”

“He evolucionat amb el municipi i tots dos ens hem anat adaptant als canvis”

“Com a principal projecte que encara queda per fer hi ha les millores a la urbanització Ciudad Jardín, que demanen una inversió enorme”

27-S
“Les eleccions municipals haurien de centrar-se només en allò que afecta els veïns”
DEUTE
“La Generalitat ha acumulat ajuts que no hem rebut. Més d'un milió d'euros reconeguts”
ÈXITS
“Hem mantingut la pau social, hem parat el cop de la crisi i hem fomentat la creació de feina”

Al maig farà trenta-dos anys que encapçala el govern de Palafolls. L'any 2011 va perdre per primer cop la majoria absoluta i es va plantejar plegar. El partit, i altres elements, l'ha convençut que encara queda feina per fer a Palafolls.

Encapçala la llista socialista per novena vegada.
Sí. Hi torno a ser, malgrat que m'ha costat força decidir-me. En les darreres vam perdre la majoria absoluta i vaig haver d'aprendre a governar, per obligació, amb un soci que ens garantís l'estabilitat. Una situació nova que em va fer reflexionar.
Ho tenia tot en contra?
Pesaven els anys, una malaltia de cor recent, la família que empenyia perquè ho deixés estar, la jubilació com a metge de família després de quaranta anys i que se'ns plantejava un futur immediat amb una crisi econòmica devastadora que faria molt difícil tirar endavant el dia a dia a l'Ajuntament.
Però finalment fa el pas. Per què?
Un cúmul de circumstàncies. Primer, que el mandat s'ha resolt millor del que em pensava. I, segon, que apareix i es radicalitza el tema del sobiranisme. Davant d'aquesta realitat, el PSC és l'únic garant d'una alternativa sòlida. Faig de tallafoc, d'home de consens, igual que ho vaig ser als anys vuitanta per atreure el vot dels barris i dels veïns del centre que no eren de CiU.
No ha tingut temps des del 1983 per enllestir la feina?
M'agrada molt fer d'alcalde, potser massa i tot. He evolucionat amb el municipi i tots dos ens hem anat adaptant als canvis. A més, ara deixo de ser metge i tindré molt més temps lliure per dedicar a l'Ajuntament, per repensar-lo. Sempre que guanyi, és clar.
S'ha plantejat una derrota?
Sí, podem perdre. El tsunami independentista ho pot arrasar tot... o pot no fer-ho.
Creu que les eleccions municipals seran l'avançada del 27-S?
N'estic convençut. La independència ho acaba impregnant tot i fa perdre la perspectiva en molts aspectes, quan en realitat els comicis s'haurien de centrar en allò que afecta els veïns de Palafolls.
Ha estat el mandat en què s'ha hagut de confiar més en els recursos propis?
Sense cap dubte. A nosaltres ens va tocar la loteria amb l'arribada d'Inditex, amb Bershka, al polígon i la possibilitat de vendre els terrenys que ens corresponien amb el desenvolupament urbanístic. Hem pogut fer inversions gràcies a aquests diners, perquè la resta d'administracions han repartit els ajuts i les subvencions amb comptagotes i, en el cas de la Generalitat, ha anat acumulant deute al d'altres mandats que no s'ha pagat fins ara a Palafolls. Més d'un milió d'euros reconeguts.
Parli'm de l'obra de govern.
Hem treballat de valent i hem obtingut molt bons resultats malgrat el clima econòmic advers. Hem mantingut la pau social i la convivència, hem parat el cop de la crisi amb pressupostos i serveis semblants, i hem fomentat amb èxit la creació de feina, com ara amb els outlets d'Inditex, que estan acumulant un èxit important.
Però queden assignatures pendents.
Sempre en queden. Recordo com a principal les millores a la urbanització Ciudad Jardín, que demanen una inversió enorme i que esperem començar abans de les eleccions.
Descarta pactar amb alguna formació?
Amb el PP. No ens entendrem mai. Fins i tot amb ERC podríem arribar a una entesa, sempre que s'avantposés el servei al poble a l'enfrontament entre personalismes com fins ara. A CiU també s'hi presenta bona gent.
Ser del PSC en aquestes eleccions ajuda?
Buf! És que jo sempre he estat un element estrany dins del PSC que he viatjat per lliure.

Un polític local inclassificable

Metge de capçalera i psiquiatre. Valentí Agustí, amb 65 anys, genera després de tota una vida com a alcalde tants odis com amors. Home de contrastos, reconeix que el 2011 va rebre una sotragada, però alhora admet que governar amb un soci tampoc no és tan dolent. Des del 1983 ha dissenyat un municipi amb estil propi, tenyit d'extravagàncies que li han passat factura. No li cal buscar grans raons per continuar. Diu que li agrada ser alcalde. I amb això ja en té prou.

albert salamé



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona
Política

Aprovat el projecte de llei per a l’eradicació de l’amiant

Barcelona
Política

TVE haurà de fer una entrevista als candidats del 12-M com la de Sánchez

barcelona