Política

Mas defensa “desconnectar” Catalunya de l'Estat espanyol

El president de la Generalitat adverteix que “han saltat els fusibles” i ara cal “un circuit diferent”

Justifica la convocatòria d'eleccions perquè, malgrat les ganes de negociar amb l'Estat, ha xocat sempre amb un “bloc de formigó”

El president català i líder de Convergència, Artur Mas, ha afirmat avui que en la relació entre Catalunya i Espanya “han saltat els fusibles” i ha advocat per “desconnectar” d'un Estat que, en lloc de respectar un procés participatiu i “democràtic” com el del 9-N, “organitza querelles per la via criminal”.

En la seva intervenció en la Convenció Municipal que CDC celebra a Seva (Osona), el líder de la formació s'ha referit a la breu trobada d'ahir a Peralada (Alt Empordà) amb el president del Govern, Mariano Rajoy.

Sobre l'ambient que es va viure en la trobada, Mas ha ironitzat: “El clima va ser bo, feia bon dia i una temperatura agradable”.

En relació a les paraules de Mariano Rajoy, que va posar la MAT com exemple de “cooperació i unió” iva apostar per “connectar en lloc de desconnectar, Mas ha assenyalat que li “fa molta gràcia” escoltar ara discursos dels “que aixequen la bandera de les connexions amb Europa”.

“Quan defensàvem que el tren d'alta velocitat i l'ample europeu fora el primer projecte de connexió amb Europa en els 80, on estaven PP i PSOE?”, ha preguntat. I ell mateix ha respost: “Fent l'AVE a Sevilla i Madrid”.

Pel president, resulta evident que és el govern català “qui vol connectar amb Europa”, però que ara “ha de reflexionar si vol estar íntimament connectat amb l'Estat”.

I seguint el fil del símil elèctric de Rajoy, Mas ha insistit que “a Catalunya l'interessa estar connectada amb Europa i Espanya, però li interessa molt més estar desconnectada de l'Estat espanyol. Perquè arriba un moment, quan els circuits van molt carregats, que salten els fusibles com a mesura de seguretat. I al circuit entre Catalunya i l'Estat han saltat els fusibles”.

“Ara cal un circuit diferent, un projecte propi amb millors pràctiques i unes millors perspectives de futur perquè mai Catalunya ha tingut tant a l'abast de la seva mà el seu futur com a societat i com a nació”, ha subratllat.

En aquest sentit, ha defensat que a Catalunya li interessa desconnectar de les tarifes “més altes” de la UE en el terreny energètic; del dèficit fiscal, de lleis educatives “imposades a destral i martell” i que “volen impedir que s'utilitzi el català amb normalitat”, o de mecanismes legislatius que intenten “que tot sigui homogeni, però comptant el que funciona pitjor”.

I, sobretot, d'un Estat que, “quan es posen urnes, en lloc de respectar, organitza querelles per la via criminal”, ha reblat.

Mas ha assegurat que a la Generalitat no li ha faltat “cordialitat i ganes d'entendre's” per poder organitzar un referèndum acordat amb l'Estat, però que ha “xocat constantment contra un bloc de formigó”, de manera que s'ha vist abocada a anar a unes eleccions plebiscitàries el 27-S.

Segons Mas, les eleccions municipals i al Parlament d'aquest 2015 són “l'únic” camí democràtic cap a la “desconnexió” amb l'Estat i des de CDC entenen el 24 de maig i el 27 de setembre com un tot.

Per aquest motiu, el líder de CDC ha cridat a aconseguir una “majoria institucional” a les eleccions municipals del 24 de maig , com a primer pas per no debilitar el procés sobiranista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona