Política

JOSEP MARIA DOMÈNECH

CANDIDAT DE LA CUP A VILANOVA I LA GELTRÚ

“Considerar el tripartit d'esquerres és força dubtós”

La CUP defensa la decisió d'haver permès que CiU aconseguís l'alcaldia el 2011 després de dotze anys de governs d'entesa

Confirmen la desconfiança amb el PSC i ICV i critiquen la falta d'autocrítica

No la descarten

EIXAMPLE NORD
“No permetrem que s'hipotequin 106 hectàrees de terreny per una empresa”
EL NOU ALCALDE
“Si per una qüestió numèrica ens toca assumir l'alcaldia, l'assumirem amb il·lusió i ganes”
CANVI DE GOVERN
“No ens agradaria gens [que CiU tornés a manar]. S'han limitat a seure a la cadira sense resoldre res”

Després de triplicar resultats el 2011 –va passar d'un a tres regidors–, la CUP afronta els comicis municipals amb la voluntat de ser encara més decisiva a Vilanova. La feina feta aquests quatre anys, sobretot la paralització de l'Eixample Nord, són el gran aval de la candidatura, que afronta el 24-M amb una llista molt renovada amb persones estretament vinculades a moviments socials de la ciutat.

S'han penedit d'haver permès que CiU aconseguís l'alcaldia?
No. Entre altres raons perquè va ser l'assemblea de la CUP, que és sobirana i oberta a tota la ciutadania, la que va decidir com s'havia d'actuar.
Però no creuen que amb un govern d'esquerres hauria estat més factible “la defensa dels drets socials”, un dels eixos de la CUP en aquestes eleccions?
Sí. Però volíem un govern que, a banda de dir-ho, també actués de veritat com a tal. I fa quatre anys considerar el tripartit d'esquerres era bastant dubtós.
També apostaran per potenciar l'activitat econòmica. En canvi són l'única formació que s'oposa a desenvolupar un espai –l'Eixample Nord– que permetria augmentar el sòl industrial de la ciutat. En què quedem?
Tenim clar que si ve una empresa gran que doni feina a centenars de treballadors, segur que ens posarem d'acord i no hi posarem cap pega. A Vilanova tenim sòl industrial de sobres. El que no permetrem és que s'hipotequin 106 hectàrees de terreny per una empresa.
Com es podran autogovernar els vilanovins –un dels lemes de la CUP és ‘Governem-nos'– si no s'aprova el desenvolupament i la ciutat ha d'assumir un deute de 60 milions d'euros?
Proposem parlar amb Incasòl, que té la majoria de drets d'aquesta zona –drets que van ser permutats pel ple per salvar la platja Llarga– i renegociar com podem pagar el deute. Creiem que Incasòl, en ser una empresa pública que no té com a objectiu guanyar diners, podria assumir una part d'aquest deute. No ens semblaria fora de lloc que Incasòl l'assumís i entengués que s'ha de mantenir la platja Llarga, ja no per a Vilanova, sinó perquè es tracta d'un espai únic a la costa catalana.
Quines altres línies estratègiques tindrà la CUP amb vista a les eleccions del maig?
En les eleccions del maig volem començar a canviar la ciutat en conjunt i l'Ajuntament com a institució. Estem treballant en tres bandes: promoció econòmica, drets socials i participació ciutadana, aprofundiment democràtic i transparència. En una ciutat com ara Vilanova hem de poder crear ocupació, evitar que la gent dormi al carrer i articular consultes ciutadanes sobre qualsevol tema important.
La CUP aspira a l'alcaldia aquest 2015?
Per què no? L'objectiu de la CUP és canviar la ciutat i l'Ajuntament, i en alguns àmbits de manera molt radical. Si això ho podem fer des de l'oposició, ho farem. Si per una qüestió numèrica ens toca assumir l'alcaldia, l'assumirem amb il·lusió i amb totes les ganes.
La CUP donaria suport a un govern liderat pel PSC?
Seria molt difícil.
I un govern d'esquerres amb ERC i ICV?
És una possibilitat, però no més possible que altres possibilitats. Amb el PSC i ICV hi ha un problema greu de confiança que no s'ha esvaït durant aquests anys. No hem vist que hagin fet autocrítica, i ens hauria agradat que reconeguessin que en algunes coses s'han equivocat. Això dificulta molt un acord. Ara bé, nego la possibilitat? No. L''Ajuntament sortint de les eleccions estarà molt dividit.
Els agradaria que CiU tornés a governar quatre anys més?
No ens agradaria gens. Durant aquest mandat CiU s'ha limitat a seure a la cadira i veure passar els problemes sense resoldre'ls. No hem vist ganes reals de canviar la situació. I aquesta no és la manera de tirar endavant la ciutat.

Sense feina després de 27 anys a l'IEC

Josep Maria Domènech, de 51 anys, és llicenciat en filologia catalana i màster en lingüística computacional. Ara està a l'atur, després d'haver treballat tres dècades a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Apassionat de la literatura i el teatre, Domènech és una persona molt vinculada a moviments associatius de Vilanova. Ha estat membre de l'entitat cultural Desperta! i president de VNG per la Independència, entre altres entitats. Ara presideix l'Ateneu Vilanoví.

jUDIT FERNÀNDEZ



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries