Política

JUAN LUIS RUIZ

CANDIDAT DEL PSC A VILANOVA I LA GELTRÚ

“També sóc crític amb el PSC en l'àmbit nacional”

Els socialistes es presenten als comicis amb una llista sense la presència de l'exalcalde Joan Ignasi Elena

El partit aposta pels regidors de barri i pels pressupostos participatius

SOBRE EL DEUTE
“En una situació d'emergència social, els diners s'han d'utilitzar per ajudar els ciutadans”
GOVERN D'ENTESA
“Crec que estaríem obligats a pactar [les forces d'esquerres]
si sumem majoria després del 24-M”
‘SOCIOVERGÈNCIA'?
“Vilanova necessita un govern fort, sòlid
i estable per aquests
pròxims quatre anys”

Després de quedar a les portes de la victòria en les últimes eleccions –van perdre per 80 vots–, el PSC afronta aquests comicis amb la intenció de recuperar l'alcaldia perduda després de tres mandats tripartits consecutius, del 1999 al 2011. La baixa de l'exalcalde Joan Ignasi Elena és la principal novetat de la formació, que aposta per descentralitzar l'Ajuntament i fer-lo més proper a la ciutadania.

Què proposarà el PSC per recuperar la confiança de Vilanova?
La desconfiança cap als polítics és global, no només passa a Vilanova. En tot cas, des de la ciutat es poden fer polítiques per recuperar aquesta confiança. Estem treballant ja en diverses propostes per descentralitzar l'Ajuntament. Per exemple volem crear la figura del regidor i la del consell de barri, tal com es fa a Barcelona. També proposarem que es comencin a fer pressupostos participatius, en els quals la ciutadania pugui decidir a què es destina una part de la inversió.
Vostè acusa el govern actual de no tenir rumb. Em pot dir què hauria fet el seu partit amb un endeutament tan elevat com el que té Vilanova?
No hem deixat de presentar alternatives per escrit al que proposava el govern. I a vegades ens han fet cas. En el pressupost del 2014, per exemple, vam arribar a un acord per tirar endavant un document de propostes del PSC, moltes de les quals s'han complert, com ara les bestretes per les beques menjador o la teleassistència, que ara és gratuïta. En una situació d'emergència social, els diners s'han d'utilitzar per ajudar els ciutadans. I durant aquests anys CiU sempre ha fet previsions de recaptació a la baixa quan ha fet el pressupost.
Un endeutament en què, si no s'arriba a un acord sobre l'Eixample Nord, encara serà més elevat...
Hem de dir les coses pel seu nom: salvar la platja Llarga ens va costar 60 milions d'euros. Era zona urbana i el propietari tenia tot el dret a urbanitzar-la. Després vam decidir com a ciutat que aquesta zona no havia de ser zona urbana i vam traspassar els drets a l'Eixample Nord. Tenim alternativa? Nosaltres creiem que s'ha de planificar, complir els acords i garantir que la platja Llarga se salva.
Un dels grans eixos del seu programa electoral és la promoció. Quina línia volen seguir?
Hem de ser capaços d'oferir un turisme de qualitat que vagi més enllà del sol i la platja i fins i tot de Vilanova, buscar sinergies amb Sitges o el Penedès per oferir una oferta conjunta, per exemple en enoturisme. Ara bé, hem de tenir clar que Vilanova ha estat i és industrial. Nosaltres apostem per convertir-nos en un referent en dependència. Tenim un grup de recerca específic sobre aquest tema. També hem de potenciar altres eixos comercials de la ciutat.
Beneficia o perjudica el seu partit que l'exalcalde Joan Ignasi Elena hagi abandonat el PSC i s'hagi definit a favor del referèndum?
Joan Ignasi Elena ha pres una decisió personal que com ja ha repetit en diverses ocasions s'ha d'entendre en un context nacional, ja que en un àmbit local defensem el mateix model de ciutat. Jo també he estat molt crític amb el PSC en l'àmbit nacional. Crec que no han estat encertats. S'hauria d'haver apostat pel dret a decidir sense dubtar.
Fa quatre anys, els partits d'esquerres van permetre que CiU arribés al govern. Amb la posició del PSC en el debat sobiranista, creu que ara seria possible reeditar un tripartit?
Sí. Els governs d'entesa fa anys que existeixen. I ERC sempre ha estat un partit independentista i nosaltres no ho hem estat mai, però ens hem entès. A més, les eleccions municipals tenen un component local molt important. De fet, crec que estarem obligats a pactar si sumem majoria després del 24-M.
Descarta la ‘sociovergència'?
No. Hi haurà una disgregació important del vot i Vilanova necessita un govern fort, sòlid i estable. Un govern en minoria, com el que hi ha hagut aquest mandat, no és bo per la ciutat.

Un enginyer en excedència

Juan Luis Ruiz, de 39 anys, es presenta per primer cop com a candidat a l'alcaldia després de rellevar en el lloc l'exalcalde i exdiputat socialista, Joan Ignasi Elena. Enginyer tècnic, Ruiz està en excedència per dedicar-se exclusivament a una de les seves passions: la política. I estudia. Té un màster en gestió i direcció d'empreses i un altre en direcció pública. I ara cursa el grau d'economia. També està vinculat a diverses entitats i a la UGT. En el seu poc temps lliure llegeix i va a veure castells, l'altra gran passió de Ruiz.

j.c. león



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries