Política

Retorn al punt de partida

PUIGCERDÀ · L'experiment d'Endavant Cerdanya no es repetirà en aquesta ciutat i ERC es presentarà en solitari, en uns comicis en què CiU tindrà de nou d'alcaldable Albert Piñeira, amb qui van aconseguir la majoria absoluta

Quatre anys després del fracàs electoral de la coalició Endavant Cerdanya (EC) (amb gent vinculada a l'independentisme), que va deixar en no res vint anys d'hegemonia dels republicans a Puigcerdà, ERC es torna a presentar en solitari, amb les seves sigles, com també ho farà Reagrupament. El seu objectiu és rectificar i recuperar una alcaldia que CiU, amb Albert Piñeira al capdavant, va obtenir per golejada: els convergents van aconseguir 10 regidors i EC, només tres. Consegüentment, el mandat de Piñeira –que repetirà de cap de llista de la federació nacionalista– ha estat tranquil, en línies generals. L'oposició, per la seva banda, s'ha queixat de la falta de diàleg de l'equip de govern, que ha fet prevaldre la seva majoria absoluta.

Reaparició d'ERC

Els republicans han encomanat el lideratge de l'empresa de recuperar l'alcaldia a Raimon Ribas. En la seva presentació oficial, que va tenir lloc fa pocs dies, la diputada d'ERC al Parlament Rosa Amorós va insistir en la necessitat de fer un gir en les polítiques municipals per aconseguir “un Puigcerdà més viu i més humà”, que lideri la comarca de la Cerdanya amb la seva capitalitat i que enforteixi el teixit social actual. Del programa no se'n sap gaire res. “Durant aquestes setmanes –va anunciar Raimon Ribas– anirem parlant amb els barris i nuclis agregats i amb els col·lectius socioeconòmics per explicar el nostre projecte, però sobretot per escoltar, aprendre i conèixer molt millor la realitat del municipi.”

El candidat hi va afegir que el seu equip està integrat per persones joves i compromeses amb la vida social de Puigcerdà i amb els nous models democràtics de transparència i d'un govern obert.

Reagrupament, pel seu compte

També Reagrupament ha nomenat ja, de manera oficial, el seu candidat a la capital de la Cerdanya. Es tracta de Toni Veres, professional de la medicina que treballa a l'hospital de Cerdanya i que forma part del seu comitè d'empresa. A diferència del que està passant en moltes ciutats del país, a Puigcerdà Reagrupament no formarà part de la llista de CiU. Des de RCat de la Cerdanya han assenyalat que els pactes entre les dues formacions no es fan sistemàticament arreu, sinó que depèn de l'entesa que hi hagi a cada municipi.

De fet, la voluntat de Veres i el seu equip seria aconseguir una coalició de partits d'esquerres, precisament per treure CiU del govern municipal.

Piñeira, de nou

Quant a CiU, que sobre el paper surt com a candidatura favorita per repetir la victòria de fa quatre anys, l'assemblea de CDC va confirmar l'actual alcalde, Albert Piñeira, com a cap de llista de la federació nacionalista. És una notícia que s'ha fet esperar, però que no ha sorprès ningú, atès els resultats del 2011 i la manera com s'ha desenvolupat el mandat, sense ensurts. En l'assemblea que el va proclamar alcaldable, Piñeira va fer balanç del mandat i va indicar que s'havia complert “pràcticament tot” el programa electoral. En l'acte, Albert Piñeira també va agrair als membres de l'equip de l'Ajuntament, i també a tots els militants i simpatitzants, el suport rebut durant els últims quatre anys, i els ha encoratjat a treballar “per tornar a guanyar de manera clara les eleccions”.

Altres opcions

Del PSC no hi ha notícies. Els socialistes no van obtenir cap regidor el 2011, però sí que havien tingut representació en els consistoris anteriors. Pel que fa al PP, que sol presentar llista, tampoc es té constància que tingui ja decidit l'alcaldable. En les últimes municipals no va obtenir representació, però va aconseguir un 5,8 % dels vots i van esdevenir la tercera formació més votada.

Els vincles amb Girona
Amb una collada de Toses fent de barrera natural, la relació de Puigcerda (i, en general, de tota la Cerdanya) amb la resta de la demarcació és complicada. El túnel del Cadí facilita molt que els ceretans tinguin tirada cap a les comarques de Barcelona.
LES CLAUS
1
Transport
L'eterna assignatura pendent de les institucions de Puigcerdà és aconseguir una millora en la línia de tren, que cada dos per tres té avaries.
2
Frontera
La superació de la frontera estatal i millorar les relacions amb la Cerdanya del Nord és sempre un objectiu. En aquest mandat s'ha fet un pas endavant amb l'estrena de l'hospital transfronterer.
LES XIFRES
8.761
habitants
És la capital de comarca amb menys habitants de la demarcació de Girona.
457
desocupats
La pèrdua de llocs de treball ha anat molt lligada al sector de la construcció.
Albert Piñeira
CiU.
És l'alcalde actual i en el mandat anterior havia estat regidor, a l'oposició. Llicenciat en ciències polítiques, és diputat provincial.
Raimon Ribas
ERC.
És el president de la secció local d'ERC a Puigcerdà. Va ser reelegit per al càrrec després d'haver dimitit, en desacord amb les relacions amb EC.
Toni Veres
RCat.
Metge que exerceix a l'hospital de Cerdanya. Forma part del comitè d'empresa d'aquest centre hospitalari. És especialista en medicina de l'esport.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona