Política

JORDI BALLART

CANDIDAT DEL PSC A TERRASSA

“Espero poder incrementar els onze regidors”

El PSC espera treure millors resultats del que la gent augura tot i el mal moment en l'àmbit nacional

Ballart vol fer un procés participatiu a l'Ajuntament per canviar el model organitzatiu

ORGANITZACIÓ
“No pot ser que la societat vagi per davant de l'administració. Cal una remenada”
PSC
“Estic molt orgullós de formar part d'aquest partit i també aspiro, des de dins, a canviar-lo”
MARXAR
“ Si no em donen confiança hi ha altra gent dins el partit que pot agafar el relleu”

El PSC enfoca aquestes eleccions en clau més local que mai, conscients que el partit no passa pel seu millor moment. I són les primeres amb Jordi Ballart com a alcaldable.

Per què hi ha quatre independents al principi de la llista?
Estem en un moment de la política en què els processos electorals han de servir per renovar els partits i perquè entri gent nova. Són gent de ciutat, que comparteixen valors d'esquerres, catalanistes i poden aportar molt a les institucions. Tenen un vàlua demostrada en determinats àmbits. Tots els partits ho haurien de fer i no ser tant endogàmics a l'hora de definir els equips.
I no té res a veure amb l'aparició de Terrassa en Comú?
No. El PSC sempre ha posat independents i molts han acabat militant. Si no s'hagués presentat Terrassa en Comú l'hagués fet igual. Ja la tenia al cap des d'abans de Nadal. És veritat que la desafecció als polítics existeix, el distanciament, la desconfiança en el partits o els casos de corrupció influeix en agafar cares noves que no han fet mai política, però que han fet molta feina a nivell ciutadà.
Emfatitza molt que han de ser eleccions en clau local, tem que ho siguin menys que en altres ocasions?.
Són les primeres amb molts elements diferencials. El debat sobiranista, l'aparició de nous partits, la crisi econòmica i social fa que estiguem en un moment d'incertesa i jo demano que parlem de la ciutat i dels problemes de la gent de Terrassa. No han de ser primàries de res. Les del 27 de setembre ja vindran i ja en parlarem quan toqui. Els ciutadans no es mereixen que les municipals siguin tractades d'eleccions de segona. També crec que tots els candidats, amb matisos, volem que siguin unes eleccions en clau local. Qui no ho plantegi així crec que li anirà malament. I en clau local vol dir que no portaré ni el Pedro Sánchez, ni la Susana Díaz ni el Miquel Iceta a cap acte.
Creu que els afectarà la trajectòria dels últims anys del PSC?
És un moment d'incertesa i tinc la consciència molt tranquil·la. Això és la democràcia i no passa res si es perd.Aquestes eleccions han de servir per posar en valor tot el que ha fet el PSC a nivell municipal. És el partit que ha cohesionat els municipis del país, que ha fet polítiques de redistribució de la riquesa i equipaments. Tot i que no es visualitza hi ha molts alcalde i regidors que fan polítiques que no fan enlloc, com és el cas de les polítiques d'habitatge social a Santa Coloma o Terrassa.
Però en la seva presentació les sigles sortien petites.
No renego de la marca, si bé és veritat que en un projecte local pesa més la ciutat i els equips de persones. Estic molt orgullós de formar part d'aquest partit i també aspiro, des de dins, a canviar-lo. I espero que tots aquests processos serveixin per regenerar-lo amb persones noves i idees noves. Aspiro, des de dins, a canviar el partit.
La marxa de Carme Labòria a ERC-MES els afectarà?
Crec que és un tema més mediàtic i estratègic d'altres partits i d'ella. No crec que tingui massa impacte a nivell electoral.
Quan va accedir a l'alcaldia, va dir que volia crear una cooperativa per donar crèdit a emprenedors i recuperar l'esperit de Caixa Terrassa. Com està?
Està sobre la taula i s'ha intentat, però és difícil i no es fa en un dia. Hem tingut contactes amb sectors econòmics i alguns ho han vist amb bons ulls i altres han dit que es una bogeria. En això estem. Crec que és una idea factible que tornaré a posar al programa electoral per reactivar l'economia
I la reestructuració interna de l'Ajuntament?
He trobat dificultats, perquè hi ha persones en càrrecs directius que porten molts anys, hi ha reticències als canvis i dinàmiques consolidades a nivell intern. A les primeres setmanes d'accedir a l'alcaldia vam fer una sèrie de canvis que van suposar un estalvi de 150.000 euros, suprimint alguns caps de serveis, però aquesta feina s'ha de culminar.El gran repte de l'Ajuntament en el proper mandat és el canvi de model organitzatiu. Tenim un ajuntament amb unes estructures molt semblants a les de l'any 1979 i s'ha de fer una segona transformació que passa per adaptar l'organització a la realitat. No pot ser que la societat vagi per davant de l'administració. Cal una remenada. I la voluntat és fer un procés participatiu amb tots els treballadors municipals perquè puguin aportar idees de com ha de ser. A partir d'aquí també es veuran els valors emergents que hi pugui haver. Tenim una cúpula directiva que a vegades impedeix que persones molt vàlides que estan per sota puguin accedir a càrrecs de responsabilitat. Això és el que ha d'evitar processos com aquest. Les lleis del govern central no deixen contractar persones i és molt difícil buscar el talent a fora. I això també és vàlid amb les xarxes socials, ja que no pot ser que un alcalde vagi boig per les xarxes socials per comunicar-se amb la gent, interactuant, recollint queixes i suggeriment i després l'Ajuntament no estigui preparat. hi ha d'haver una organització enfocada i adaptada en aquest àmbit.
Doncs alguns candidats li critiquen que estigui pendent de les xarxes des d'on perpetua la vella política.
Gràcies a la xarxa estic descobrint moltes coses que passen a la ciutat, coses que no funcionen i gràcies a això es milloren molts processos de presa de decisions. Hem pres moltes decisions en funció de coses que hem vist per les xarxes, com per exemple el fet que després de Nadal durant 15 dies els carrers van estar molt bruts. Ho vam notar passejant pel carrer, però també per l'allau de queixes i imatges a la xarxa. Si em volen ddir que és campanya, que ho diguin, hi estaré sempre perquè també m'agrada i em diverteix estar a les xarxes. I una cosa són els comentaris als murs oberts, i l'altre els missatge per privat que arriben de gent desesperada demanant auxili i que els podem donar.
També va dir que no li faria res fer autocrítica. Faci-la.
A més del tema Caixa Terrassa, m'hauria agradat acabar el pla de mobilitat després d'un procés participatiu amb molta gent, però hem tingut molts contratemps amb la concessió de transport públic. També em queda no haver aconseguir moltes coses de la Generalitat, tot i haver baixat el deute de 22 milions a 13 a base de reunions i convèncer-los, com ser a la segona corona dels transport metropolità, la supressió del peatge de les Fonts, tots el pagaments dels serveis socials i educació, o no poder resoldre el tema de neteja de les rieres amb l'ACAi acabar anant al contenció quan és un tema que amb diàleg hauríem solucionat.
Quines prioritats proposa per al proper mandat?
Respostes a la crisi econòmica. Els únics que n'estem donant som els ajuntaments, juntament amb tota la xarxa d'entitats socials i solidàries. La gran prioritat és reforçar aquest model de ciutat del benestar i la reactivació econòmica. Sense ocupació i noves empreses no se solucionaran aquests drames. Cal fer feina més intensa i creativa per vendre la ciutat i buscar inversions, i això vol dir crear un comissionat de promoció exterior. Jo m'he cansat d'anar a veure grans empreses.
CiU diu que no ho ha fet.
Que no? He anat a veure McDonalds, Mediamarkt, la FNAC, tres vegades El Corte Inglés... i d'altres. I amb algunes pot haver-hi acord perquè vinguinLa majoria no perquè és un moment complicat i les empreses no estan per fer plans expansius. Tampoc hem rebut suport de l'Estat ni de la Generalitat. Vam parlar de temes de promoció econòmica amb el president Mas perquè ens ajudessin a posar-nos en contacte amb grans empreses del país i no hem tingut cap suport. I a vegades, per interferència seva, no han vingut.També hem fet altres coses com la finestreta única, que ha fet que s'agilitzessin molts tràmits i permisos. També estem recuperant l'esperit de concertació amb els sectors socials i econòmics de la ciutat.
Quins resultats preveu?
No crec que hi hagi tanta fragmentació com es pensa. N'hi haurà, perquè entraran partits que no tenen representació, com ERC, però d'altres no veig que tinguin arrelament a la ciutat i equips massa preparats i coneguts. Ciutadans no veig que tingui un discurs local i també és una incertesa la confluència. Els pot anar molt bé o ser un fracàs estrepitós, amb aquests processos forçats i copiats d'altres llocs amb una líder reconeguda com l'Ada Colau. També nosaltres som una incertesa, però crec que podem treure millor resultat del que la gent vaticina.
Quin seria?
Mantenir els onze que tenim seria un bon resultat, però espero poder incrementar-los.
Creu que es la fi de l'era dels pactes estables?
Depèn de com quedi. Pot ser molt difícil la governabilitat i el fet que hi hagi unes eleccions el 27 de setembre i unes generals més endavant pot complicar i veure uns primers mesos de legislatura molt inestables fins que els partits defineixin les estratègies.I amb govern en minories. Per això els partits responsables, amb experiència de govern i visió de ciutat hem de fer un esforç per facilitar la governabilitat.
I si no guanya no continuarà?
Ho tinc claríssim. Si no em donen confiança, hi ha altra gent dins el partit que pot agafar el relleu.

El violinista restaurador

Parla ràpid, no para quiet i sempre va amb el mòbil a la mà, apassionat com és de les xarxes socials. Va néixer el 8 de febrer del 1980 i als 16 anys es va comprometre amb el socialisme començant a militar a la JSC. Va entrar a l'Ajuntament com a regidor el 2005 i el 2012 va substituir Pere Navarro en l'alcaldia. Es relaxa tocant el violí, una de les seves passions, i admet que li agrada la cuina i potser per això quan es retiri de la política podrà complir el seu somni d'obrir un petit restaurant. L'entrevista sencera, a www.elpuntavui.cat.

ORIOL DURAN



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona