Política

El final d'una etapa

bescanó · Tant l'alcalde com la cap de l'oposició tenen previst deixar al maig la primera línia política i valoren els darrers quatre anys des de perspectives diametralment oposades

El mandat que ara acaba suposa la finalització d'una etapa històrica per a Bescanó. Per una banda l'adéu de Xavier Soy com a alcalde, després de vint-i-vuit anys. Per l'altra, el canvi també al capdavant de l'oposició, ja que l'actual cap d'Entesa per Bescanó, Anna Garriga, no es tornarà a presentar –tot i que assegura que continuarà treballant per al poble–. De fet tampoc ho farà el seu grup amb aquestes sigles, sinó que els substituirà ERC. Tots dos, Soy i Garriga, valoren el mandat que finalitza amb visions diametralment oposades. Coincideixen, però, que els vint-i-vuit anys de Soy com a alcalde han estat marcats per una mateixa línia política. Soy recorda que el leitmotiv de la seva acció política ha estat la posada en pràctica d'un model de poble al qual, argumenta, els veïns han donat suport amb les successives majories absolutes d'aquests set mandats. Per Garriga, els vint-i-vuit anys han estat “un fracàs” que s'evidencia, pensa, amb diversos dèficits de Bescanó. I cita, per exemple, la construcció de la MAT, o que l'N-141e continuï mereixent el nom popular de “carretera de la vergonya”, la situació escolar municipal (que qualifica de “molt greu”) o el tarannà polític de Soy, al qual acusa de poc democràtic tant pel que fa als seus propis companys de govern, com a l'oposició i als mateixos veïns. Soy ho desmenteix: “Sempre que han volgut [des d'EpB], han pogut parlar amb qualsevol regidor del govern, però és que mai ho han volgut”, assegura. Posa d'exemple que durant els darrers quatre anys Garriga només li ha trucat dues vegades per comentar algun tema municipal. “No han fet cap pas per tenir un diàleg”, conclou. Pel que fa a les crítiques de Garriga sobre la qualitat escolar –es refereix, per exemple, que l'institut sigui en “barracons”–, l'alcalde diu que compleixen la funció que han de fer, i que l'alternativa seria no tenir institut. Diu que si la “carretera de la vergonya” no s'ha fet encara és perquè la Generalitat “no té diners”, tot i que afegeix que s'hi han fet millores que han permès, de moment, eliminar diversos punts negres. De la MAT, Soy diu que “era un projecte d'estat i Generalitat que cap alcalde ha pogut parar”. Garriga li retreu també que s'hagin augmentat els impostos un 25%. L'alcalde sortint li respon que els veïns de Bescanó suporten una pressió fiscal “en la mitjana i en molts casos cap a la part baixa” del que paguen els veïns dels pobles de l'entorn.

28
anys
ha estat Xavier Soy al capdavant de l'Ajuntament de Bescanó durant els quals, creu, CiU ha tingut l'oportunitat de portar a terme un projecte de model de poble amb el suport dels veïns. La cap de l'oposició, Anna Garriga, detecta esgotament en el govern de CiU, i acusa Soy d'haver tingut actituds autoritàries tant dins dels seus governs com cap als veïns i l'oposició.
Moisès Ortega
ERC.
Treballa al ram de la construcció. Ha estat regidor a l'oposició per Entesa per Bescanó durant dos mandats, des del 2007 fins a l'actualitat.
Pere Lluís Garcia
CiU.
És enginyer tècnic industrial i durant el mandat 2011-2015 ha estat regidor de Medi Ambient, Noves Tecnologies i Promoció Econòmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona