Política

La dimissió de Monedero causa un esvoranc a Podem

El cofundador i ideòleg dimiteix criticant el rumb que li ha donat Iglesias

Denuncia que s'ha fet mimetisme de la resta de formacions

Alguns sectors consideren que marxa per “centrar” el partit

Terratrèmol a Podem a només tres setmanes de les eleccions del 24-M. Juan Carlos Monedero, un dels fundadors de la formació que lidera Pablo Iglesias, ha deixat la direcció en un moment en què el partit començava a perdre força a les enquestes. Monedero estava pràcticament desaparegut des que va esclatar el seu cas d'embolic fiscal pel cobrament d'uns treballs d'assessorament a governs llatinoamericans. Aquests últims dies, però, aprofitant la presentació d'un llibre, havia tornat a fer incursions públiques en les quals havia suggerit la possibilitat d'allunyar-se de la política, però sobretot les va aprofitar per criticar la línia estratègica i ideològica de Podem. De fet, la duresa de les seves reflexions feia insostenible que continués sent el número tres del partit.

La seva renúncia la va anunciar Pablo Iglesias ahir a la tarda durant la presentació de la candidatura a l'Ajuntament de Madrid. “Juan Carlos ha presentat la dimissió després de complir la seva obligació com a responsable del programa” pel 24-M, subratllava el líder de Podem. El líder de la formació posava fi així als rumors sobre un eventual cop de porta de Monedero després que al matí, en una entrevista radiofònica, el ja l'exdirigent de Podem hagués suggerit la possibilitat d'abandonar la cúpula del partit alhora que carregava contra la tàctica mediàtica d'Iglesias. “Es té més en compte un minut de televisió que reunir-se amb el cercles” del partit, es lamentava.

La reflexió s'emmarcava en una crítica a Podem perquè considera que ha caigut en els mateixos errors de la resta de partits: “El contacte permanent amb allò que volem superar fa que a vegades ens assemblen als que volem substituir.” Força dolgut i fins i tot “traït” pel rumb que havia agafat la formació, la tesi de Monedero era que amb el temps han acabat copiant la “casta”.

Per tot plegat, i admetent les diferències de criteri i les discussions que hi ha dins la formació per la línia política, Monedero era partidari de tornar als orígens i situar-se novament en l'esperit fundacional sorgit del 15-M. I, en tot cas, deixava constància de la seva intenció de recuperar la seva “pròpia veu” des de fora del projecte però sense desvincular-se'n del tot. “Monedero no és un home de partit; és un intel·lectual que necessita volar”, argumentava Iglesias durant l'anunci de la dimissió.

Adéu pactat

Alguns sectors polítics, però, consideren que l'adéu de Monedero està totalment pactat amb la cúpula de Podem i que forma part de l'objectiu d'apartar del nucli dur d'Iglesias els element que els resulten més incòmodes en la seva tàctica de presentar-se com un partit de centreesquerra. Monedero, com també va passar en el seu moment amb Pablo Echenique –un altre dels fundadors erigits en la crítica– s'identifica amb el sector més radical, i és per això que s'hauria considerat que interferia en el plans de Podem d'arribar a un ventall molt ampli d'electors. A banda que també es recorda que la seva topada amb Hisenda havia empastifat la imatge d'un partit que es presenta com l'assot de la corrupció.

LA FRASE

On està escrit que la política impliqui firmar un passi per a la mentida, la traïció i les males arts?
Juan Carlos Monedero
exnúmero 3 de podemos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona