Política

CAROLINA PUNSET

CANDIDATA DE CIUTADANS A LA GENERALITAT VALENCIANA

“Ni València ni Catalunya són agreujades a Madrid”

Assegura que Ciutadans no formarà part de cap govern que no estiga presidit per ells

L'actual regidora d'Altea creu que són el canvi “realista i assenyat” que necessita el País Valencià, allunyat de les opcions que obliguen a triar entre “Guatemala i Guatepeor”

Diu que Albert Rivera és l'únic polític amb un projecte “per al país”

Del verd al taronja
Carolina Punset (Washington DC, EUA, 1971) és llicenciada en dret. El 2007 va fundar i liderar Ciutadans Independents per Altea (Cipal). Actualment regidora d'Urbanisme, el 2009 va rebre un dels Premis Verds Fundació José Navarro per la seua contribució a l'ecologia i l'alimentació intel·ligent. El 2012 es va presentar com a candidata d'Europa Ecologia-Els Verds. En les eleccions europees del 2014, va ocupar el tercer lloc en les llistes de Ciutadans-Partit de la Ciutadania (C's). És filla de l'advocat i divulgador científic Eduard Punset.
El discurs del greuge és el que practiquen els odiadors. Des de C's combatrem
la injustícia
amb propostes
C's és l'únic partit que defensa els que no volen alçar fronteres entre espanyols
i europeus
La llei de senyes d'identitat
del PP vol atiar l'odi entre compatriotes espanyols

Les enquestes somriuen a la formació d'Albert Rivera al País Valencià. Algunes fins i tot situen Ciutadans com la tercera força més votada. La seua candidata acumula huit anys d'experiència municipal a Altea, on ha aconseguit condicionar, a través de l'agrupació ciutadana Cipal, el govern del PP i el PSOE.

Per què vol ser la presidenta de la Generalitat Valenciana?
En cap moment m'he plantejat com a objectiu ser la presidenta de la Generalitat. No estic en política per aconseguir cap càrrec, sinó per fer possibles els canvis que necessita la nostra societat. El partit va pensar que podia ser una bona candidata i vaig acceptar el repte.
És exportable al govern de la Generalitat la política de pactes que ha practicat a Altea?
No. Nosaltres ens vam constituir com a plataforma ciutadana, sense una ideologia al darrere, per aconseguir uns objectius molt pràctics, i la manera més ràpida d'assolir-los era arribar al govern i estàvem disposats a pactar amb qui fóra necessari. Però això no ho puc fer amb C's, perquè la formació sí que té un ideari i no té com a únic objectiu un nou model urbanístic.
El PP valencià ha deixat els imputats fora de les llistes electorals, i les enquestes indiquen que seran la força més votada. Són les dues condicions que Ciutadans imposa per poder arribar a acords de govern.
Ho hem dit públicament i ho reitere: no estarem en cap govern que no presidim o que no siga fruit d'haver guanyat les eleccions.
Aposta fort, vostè: o presidenta o res.
És que la meua aposta consisteix a convèncer els valencians –i tenim fins al 24 de maig– que som el canvi assenyat i que, si els valencians no tingueren Ciutadans entre les opcions de vot, haurien de triar entre Guatemala i Guatepeor. Perquè, entre un règim que fa vint anys que governa i que està corcat per la corrupció i un tripartit o quadripartit que ja hem vist els resultats que dóna, en particular a Catalunya, el canvi que planteja Ciutadans, amb tota franquesa, és un canvi realista, assenyat i sobretot que es pot pagar.
L'entristeix no haver pogut aconseguir un acord amb UPyD?
Sí que em va pesar molt, i així ho vaig fer saber a Toni Cantó al seu moment, perquè crec que hauríem fet un formidable tàndem electoral. Hauríem tingut més capacitat per convèncer els valencians que hi ha una altra manera de fer política.
Com es defineix Carolina Punset políticament?
Ens han dit de tot. Sóc demòcrata, constitucionalista i progressista i, per què no dir-ho també, ciutadana del món, però no seria capaç de penjar-me moltes més etiquetes.
I té algun referent polític?
És difícil, perquè a Espanya, amb franquesa li ho dic, fa dècades que la política ha perdut talent i capacitat d'atraure el talent.
I se sent valenciana?
Em sent ciutadana del món, europea, després espanyola i també valenciana. No em puc sentir solament valenciana, perquè en un món global com l'actual, i en ple segle XXI, les identitats són múltiples, no úniques.
Però hi ha algun tret diferencial del País Valencià amb el qual se senta identificada?
Sí, em sent profundament identificada amb l'horta i l'estil de vida mediterrani. Pense que cadascú té dret a triar les senyes d'identitat que li semblen més convenients. Aquestes senyes no poden ser imposades de manera col·lectiva, sinó que han de ser absolutament personals.
Dit això, què li sembla la llei de senyes d'identitat aprovada pel PP?
Jo crec que cometríem un greu error si, davant del nacionalisme pancatalanista que nosaltres mai hem compartit i que sempre hem combatut, erigírem un valencianisme regionalista, i la llei de senyes d'identitat va en aquesta direcció. La norma vol atiar l'odi entre compatriotes espanyols, perquè això és el que som els catalans i els valencians.
Creu que hi ha interessos comuns entre Catalunya i el País Valencià i que no han sigut prioritaris per als diversos governs de l'Estat?
No, jo crec que no. El discurs del greuge és el que practiquen els odiadors. Nosaltres no creiem que si no tenim prou finançament a la Comunitat Valenciana –que no en tenim– és perquè a Madrid ens odien, sinó perquè hi ha una sèrie de comunitats autònomes, no sols la nostra, que estan infrafinançades, perquè existeix un sistema injust, i nosaltres el que combatrem és aquesta injustícia amb propostes.
Com definiria Albert Rivera?
Jo crec que el que defineix l'Albert és allò que es busca en els polítics, que és l'autenticitat. Crec que és un home d'estat amb un projecte per a Espanya i no solament per al seu partit, i això és molt important, perquè fa temps que no tenim polítics com Felipe González, Adolfo Suárez i, fins i tot, tot i les discrepàncies que ens separen, José María Aznar, que tenien un projecte per al seu país.
Creu que Ciutadans ha sabut mantenir-se en el procés sobiranista de Catalunya?
Ciutadans hi ha tingut un paper fonamental i, a més, ho ha fet en un moment en què el PP i el PSOE han desistit d'exercir les seues funcions. Si no haguera sigut Ciutadans, no sé quina formació hauria representat la població que no vol alçar fronteres entre ciutadans espanyols i europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona