Política

A la Franja no hi creuen, en fantasmes

Per primer cop en vuit anys, a la Franja de Ponent no hi haurà cap candidatura explícitament catalanista. Sembla contradictori: en el moment àlgid del catalanisme al Principat, amb l'ANC organitzant manifestacions monumentals cada Onze de Setembre i amb la gran majoria de l'arc polític catalanista convençut ja de la independència com a millor opció per al país, resulta que les opcions vinculades amb aquesta opció reculen i desapareixen del mapa municipal de la Franja. Això passa, a més, en la legislatura de la Lapao: la imposició d'un nou nom per al català de la llengua, que passa a denominar-se “llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental”, un circumloqui impossible que representa els mil tombes i gires que fan alguns partits polítics des de Saragossa per tal de negar qualsevol relació entre les comarques de la Franja i les seves veïnes del Principat. La Lapao va tenir l'efecte puntual de ressuscitar l'activisme cultural a la Franja, que de sobte va passar a ser molt escoltat des de Catalunya, i va mobilitzar als alcaldes i regidors de la Franja més conscienciats sobre la realitat cultural i lingüística pròpia.

Però, després del Lapao, el paisatge polític és ben pobre. Convergència Democràtica de la Franja, que tenia l'alcaldia de Pont de Montanyana (Ribagorça), un nucli de militants a Fraga, on havia presentat llista, i el Baix Cinca, ha decidit deixar passar aquestes eleccions sense presentar batalla en cap poble. Marta Canales, fundadora del partit i primera secretària, ho atribueix a les dificultats general que tenen els partits per formar llistes (fins i tot el PSOE, predominant amb el PP, ha tingut dificultats per formar candidatura a Fraga), i també a l'escassa mobilització política que hi ha en l'activisme cultural i de territori a la Franja. “No és que no n'hi hagi, de gent, sinó que la dinàmica que hi ha a la Franja no ho facilita.”

Fa vuit anys que ERC té un regidor a Calaceit (Matarranya), Paulí Fontava, promotor d'una candidatura d'esquerres anomenada L'Entesa. Però aquest cop no es presentarà. Per motius familiars Fontova no repetix, i no ha sorgit un substitut disposat a ocupar el primer lloc de la candidatura. “Hi havia candidatura, però només si jo estava al davant, i no puc”, diu Fontova. “Hi ha activisme cultural a favor del català i també dels vincles amb Catalunya, però el PSOE fa una pressió molt forta sobre elles, i els seus líders no fan el pas d'apostar obertament per altres partits”, sosté Fontova.

Aquest cronista té una curiositat per a aquests soferts polítics locals: si el que faltaven eren uns quants noms, tant Convergència de la Franja com l'Entesa podien haver recorregut a militants i simpatitzants d'aquests partits al Principat, on PP i PSC han inundat de llistes fantasme molts municipis interiors on no tenien candidats locals per formar llistes. “Potser hauria maquillat una mica la imatge, però per a res mes”, reconeix Canales. Fontova també hi veu sentit. Millor sense llistes. A la Franja no hi creuen, en fantasmes.

Per primer cop en vuit anys, no hi haurà cap candidatura explícitament catalanista a la Franja de Ponent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona