Política

Rajoy admet que el PP ha perdut “part important del suport”

El líder popular reivindica la “victòria inqüestionable” del seu partit a les eleccions del 24-M

El president del govern espanyol atribueix la pèrdua de 2,5 milions de vots al desgast per la crisi i els casos de corrupció i reconeix que han de “comunicar millor”

Descarta fer canvis a l'executiu i al partit

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dilluns que “la victòria del PP és inqüestionable”. Amb tot, ha admès que “és evident” que no han aconseguit les mateixes majories que fa quatre anys. “Negar això seria absurd”, ha dit.

En compareixença davant la premsa a la seu nacional del partit, Rajoy reconegut que els resultats dels comicis locals i autonòmics d'aquest diumenge “no són evidentment els que els hagués agradat tenir”.

El popular ha destacat que el seu partit es manté com “l'opció preferida dels espanyols” i “la primera força en vots, percentatge, regidors, majories absolutes i majories relatives”. Però ha afegit que és “innegable” que han perdut “part important del suport” dels votants i no poden estar “satisfets”.

“Intentar negar això seria tan absurd com intentar negar que hem guanyat les eleccions”, ha sentenciat.

El president del PP, però, ha continuat dient que avui no es “refugiaria” en el fet que la seva formació hagi estat la més votada i ha assumit que els casos de corrupció que han afectat dirigents del partit han influït en els resultats dels comicis celebrats ahir. De fet, ha subratllat que alguns casos han sortit a la llum últimament malgrat que ja venien “de temps molt enrere”.

Rajoy ha atribuït també a la crisi econòmica una altra part del desgast que pateix la seva marca, que ha perdut prop de 2,5 milions de vots.

En aquest sentit, ha volgut posar en valor “la tasca ingent” que han fet els representants del seu partit que han tingut responsabilitats de govern. “Han hagut d'adoptar decisions molt impopulars però imprescindibles per evitar la fallida” del país, ha afegit.

En qualsevol cas, ha incidit en la necessitat que els populars siguin “més propers i comunicar-se més amb els espanyols”.

El president popular s'ha aplicat la recepta i, tot i haver estat un dels líders polítics que més ha tardat en fer una valoració pública de les eleccions, en aquesta ocasió ha admès diverses preguntes dels periodistes.

Pel que fa a l'escenari de negociacions postelectorals, ha respost que la seva “filosofia” serà “defensar la primacia de la llista més votada” en les eleccions, que “és el més democràtic”. També oferir “pactes transparents i estables” on no tingui majoria. No ha volgut entrar a valorar la possibilitat de “pactes globals”, ja que, al seu parer, l'important és “el contingut” dels acords.

El president espanyol ha introduït alguns aspectes concrets a tenir en compte a l'hora d'assolir pactes: caldrà que responguin als criteris d'estabilitat, transparència i buscar el control dels comptes perquè ajuntaments i comunitats segueixin reduint el seu dèficit.

“Tranquil” amb el seu futur com a candidat

D'altra banda, ha desvinculat la patacada electoral de l'acció del seu executiu i ha descartat “fer canvis al govern o al Partit Popular”. “No em sembla que el problema vingui de canviar o deixar de canviar. I no tinc ca intenció de fer-ho tampoc al govern, que es dedica a la tasca de tirar la recuperació econòmica i la creació d'ocupació”, ha reblat.

Rajoy ha manifestat la seva intenció de repetir com a candidat del PP en les properes eleccions al Congrés dels Diputats. “Estic molt còmode i molt tranquil”, ha garantit en resposta a una pregunta sobre els seu futur com a presidenciable popular.

Així mateix, s'ha mostrat “absolutament convençut” que en les eleccions generals els espanyols reconeixeran l'“esforç” realitzat pel seu executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona