Política

Sanllehí, primer alcalde que renuncia pels mals resultats

L'alcalde en funcions de Castelló d'Empúries no recollirà l'acta de regidor i diu que abandona la política

Ho justifica dient que vol facilitar un govern sobiranista entre CiU i ERC al municipi

Xavier Sanllehí és el primer alcalde de les comarques gironines que cau pels mals resultats obtinguts en aquestes eleccions. Sanllehí no recollirà l'acta de regidor i es retira de la política després de 20 anys al consistori de Castelló d'Empúries i encara amb el càrrec de president en funcions del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. “Vistos els resultats electorals a Castelló d'Empúries i entesa la voluntat dels castellonins reflectida a les urnes del 24 de maig passat, considero que ha arribat l'hora de fer un pas enrere”, diu Sanllehí; l'alcalde en funcions justifica la seva decisió per la voluntat d'afavorir un pacte sobiranista a Castelló d'Empúries, entre ERC i CiU, que, segons diu, “hauria de ser el pacte més coherent, donada la situació del nostre país”.

Salvi Güell, l'alcaldable d'ERC, vencedor d'aquestes eleccions, pròxim alcalde –i rival polític de Sanllehí des de fa molts mandats–, admetia ahir que la sortida de l'alcalde pot facilitar una aliança amb CiU, però no ho dóna per fet i diu que estan estudiant totes les opcions.

La resta de contrincants polítics de l'alcalde en funcions (tret de Josep Manuel Gallego, que no ha respost la sol·licitud d'aquest diari) no s'estranyen de la renúncia de Sanllehí. Coincideixen a constatar que el desgast de tants anys en política era evident i que l'últim mandat ha estat particularment contrari a l'alcalde: el rebuig de la zona blava implantada a Empuriabrava, temes com ara l'equipament dels serveis a la platja o la gestió dels canals de la marina que no s'han acabat de desencallar, l'envelliment d'Empuriabrava i una crisi interna a CiU a final de mandat han acabat portant aquest veterà de la política cap a la sortida. Assumpció Brossa el substituirà al capdavant de CiU al consistori de Castelló, i s'incorporarà Antònia Carbonell com a quarta regidora del grup.

Tres partits en vint anys

Sanllehí es va estrenar com a alcalde el 1995, per ERC; el 1999 va tornar a ser elegit però com a independent, i va tornar-ho a ser el 2003, ja amb els colors de CiU. El 2007 una regidora trànsfuga li fa ver perdre l'alcaldia (a favor de Salvi Güell, que ara el succeirà), però va tornar a ser alcalde el 2011.

Ens sap greu, he treballat 12 anys amb ell, ha fet molt pel municipi i la decisió fa molt de respecte
Assumpció Brossa
Alcaldable de CiU
Vint anys i les polítiques impopulars del darrer mandat li han passat factura, és una sortida digna
Xavier Martínez
Alcaldable de la UDEM
Té raó dient que marxant pot facilitar un pacte amb CiU, però també tenim altres opcions
Salvi Güell
Alcaldable d'ERC
És un pas que l'honora, però ni s'hauria d'haver presentat i crec que no en tenia ganes
Montse Escutia
Alcaldable d'Entesa
La decisió estava cantada; ho hauria hagut d'anunciar la mateixa nit de les eleccions
Julià Genovés
Alcaldable del PP
És una opció que es contemplava; 20 anys de política desgasten molt i l'últim mandat li ha anat malament
Jaume Moret
Alcaldable del PSC
XAVIER SANLLEHÍ

“Ara em toca fer un pas enrere”

La decisió estava presa diumenge al vespre?
La mateixa nit, vistos els resultats, i la pujada que ha fet ERC al municipi, ja tenia clar que havia de prendre alguna decisió, però volia parlar-ne amb els companys i el partit i per això he deixat passar uns dies.
Per què ho deixa?
Crec que és el millor, per afavorir un pacte sobiranista entre ERC i CiU a Castelló d'Empúries; si jo sóc l'obstacle, i és això el que han dit i han donat a entendre, doncs faig un pas enrere.
No es veia fent un mandat més a l'oposició, ja ho va fer del 2007 al 2011?
No és la qüestió de ser a l'oposició; de fet, en el dia d'avui no hi ha res decidit pel que fa al proper govern municipal; s'està parlant i amb la qüestió dels pactes poden passar moltes coses. Senzillament, vista la situació, crec que és el millor que puc fer.
És factible un pacte CiU-ERC a Castelló?
Si jo continués seria impossible, ho havien dit i anunciat els responsables d'ERC. Doncs faig un pas enrere i ja no hi ha aquest impediment.
Deixa l'Ajuntament i la política?
Sí, em retiro de la política. Tornaré a la meva feina. He demanat el meu reingrés laboral, tenia una excedència de director de recursos humans a l'hospital de Salt. N'he informat també el partit i a partir d'ara només seré un militant de base de Convergència.
Vint anys al consistori i president del Consell Comarcal, girar full ha estat fàcil?
Són molts anys, però crec que arriba un moment que s'ha de fer el pas; i ho faig pel bé del poble. ERC i CiU són de les dues forces majoritàries, anem plegats en la qüestió del procés.
Destacaria algun projecte o balanç del seu pas per la política?
Són molts moments. Jo crec que el balanç final és positiu, però no vull destacar-ne res ara mateix, ja es faran balanços i valoracions més tard.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt