Política

El pacte del cacau del collaret

DES DE LA BALCONADA DE LA PLAÇA

El resultat de les eleccions, que fou exactament el que pronostiquí 5, 5, 2, 1, 1,1, 1, i 1, dóna molt per a reflexionar. He vist diferents anàlisis dels mateixos partits i, com sol passar, tothom creu que ha guanyat alguna cosa, fins i tot els que han perdut vots. Llevat dels casos inèdits de Ciutadans i de Podem, que han quedat molt bé per a ser la primera vegada que es presenten, encara que somiaven en millors resultats (els de Podem estaven convençuts que en traurien 3).

L'intríngulis estava entre els partits ja consolidats al poble. Començant pel PP, que han perdut 3 regidors, tal com ha estat la tònica general a tot arreu; en el cas de Silla, la notícia que la policia està investigant a Prieto, que aparegué a la premsa les vespres de les eleccions, és evident que els ha perjudicat més encara. L'altre partit incògnita era el PSPV, que tradicionalment ha tingut a Silla 8 regidors, i ara sols n'ha obtingut 5; tothom pensava que milloraria els resultats, especialment ells que han llançat les campanes al vol massa d'hora. Finalment han quedant empatats els dos partits i com cap dels dos té majoria per a governar hauran de cercar pactar entre ells, com està passant a la majoria dels pobles. Això és bo o dolent? Això és el que hi ha i jo me n'alegre moltíssim, perquè crec en el pactisme.

Dos partits que han perdut vots són els Verds, el que més entre l'esquerra (-100), quan ells n'aspiraven a 2. L'altre partit perdedor ha estat, feliçment, E2000, que ha perdut un regidor, sense cap dubte pel conflicte intern, ja que hi ha dues faccions, a veure qui és més ultra.

Els dos partits d'esquerra que han augmentat els vots han estat EU (+128 vots) i sobre tot Compromís (+300). En el cas d'EU s'ha notat l'efecte de la batalla de l'aigua potable, que ha encapçalat Valentín Mateos. En el cas de Compromís és evident que han millorat resultats en l'Alteró i en Molí de Magalló, i han mantingut els tradicionals al Patí i al centre; l'èxit ha estat l'efecte de Mònica Oltra, sobre tot, a banda de l'esforç electoral de la candidatura que encapçalava Raquel Sánchez.

Així les coses, la deducció és fàcil i la resumisc, subratllant l'evidència matemàtica que Silla ha votat contra la dreta i a favor de l'esquerra. Sumant els vots de PSPV, Compromís, EU, els Verd i Podem, superen en més de 1500 la suma dels vots de la dreta i de l'extrema dreta, PP i E2000. A aquestes xifres faltaria afegir els 805 vots de Ciutadans, que estan per definir-se si són d'esquerres o de dretes. Jo personalment me'ls imagine més cap al centre-esquerra, però ells ho diran. En conseqüència, Silla ha de tindre un ajuntament d'esquerres i ha d'enterrar per a sempre la possibilitat de la dreta, que ha fracassat definitivament.

Què fan, aleshores, els partits de l'esquerra? Doncs pel que sé, per les filtracions i pel que diu avui el Levante (diumenge dia 7) hi haurà un pacte entre PSPV, Compromís, EU i Podem, que es farà public avui mateix. En què consistirà el pacte? Sembla que s'ho estan parlant, cada partit internament i en diverses reunions entre partits. Estan amb el tira i arronsa característic d'aquestes situacions. Tenen fins el dissabte, dia 13.

Una d'aquestes reunions o trobades es fa en un lloc per a mi especialment carismàtic: el quiosc del parc de l'Estació, al qual vaig dedicar tants esforços per veure'l reviscolar. Entre alguna cervesa, coca-cola i granitzats de llima, i alguna cosa de picar entremig, el meu informador ja ha batejat les reunions com el “pacte del cacau del collaret”.

Curiosament i en contra de la transparència que tots els partits predicaven, hom continua amb les velles pràctiques del semi-secretisme (que jo entenc, per descomptat); en aquest cas no s'amaguen, però no informen. És natural, doncs, que la gent estiguem intrigats per saber que a més de l'alcalde Vicent Zaragozà, el govern s'articularà repartint tinències d'alcaldia i regidories,. Com ho faran? I també hi ha la intriga de saber quines coses faran immediatament que prenguen possessió del càrrec. I què faran a mig termini, i al llarg de la legislatura, per a recompondre en un programa els quatre programes de cada partit.

És natural que mentre no coneguen l'abast de la situació econòmica amb què s'han de trobar, esperen a prendre les decisions de més importància. Tenen la sort que a l'ajuntament podran comptar amb una nòmina de funcionaris eficaços i de confiança, amb alguna excepció (sempre ha estat així). Però, quan coneguen la situació real, crec que hauran d'informar exhaustivament el veïnat, mitjançant la webb municipal que, finalment, podrà començar a servir per a alguna cosa.

De tota manera hi ha tres coses que no poden esperar, per diverses raons i que jo m'atrevisc a suggerir, encara que ja les hauran pensades. Una d'elles són els dies de bous d'enguany: seran 4 o 8? Amb plaça o sense, i a càrrec del poble? Com els contractes és possible que estiguen tancats per l'actual govern taurinòfil, el nou govern haurà de donar-se pressa a fer les modificacions que creguen oportunes. Açò no costarà diners, sinó que n'estalviarà i es podran destinar a coses tan immediates com els menjadors escolars d'estiu, que és la segona cosa que suggerisc.

La tercera és l'eliminació immediata, i a càrrec de l'arquebisbat, de la bastida de l'església, que és la gran vergonya que ja porta 8 anys insultant diàriament el bon gust i el sentit comú dels sillers i de les silleres. Per descomptat, també caldrà que recorden el compromís que han adquirit en la campanya electoral d'informar el veïnat, de fer-lo participar, de consultar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel