Política

La consulta sotmet Duran al veredicte dels militants

Un no obligarà la direcció a fer un pas enrere

Amb el sí, Unió negociarà amb CDC el futur de CiU i tot està obert

La consulta d'Unió ofereix una segona lectura que tindrà més a veure amb el lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant del partit. Ferm defensor del sí a la pregunta, qui també és president del grup de CiU al Congrés tindrà l'oportunitat d'escoltar el veredicte a la seva gestió. La cúpula del partit no se n'amaga, d'aquest fet, i durant la campanya ja va anunciar que, en cas que avui guanyi el no, el proper pas hauria de ser la convocatòria d'un congrés extraordinari en què el sector crític també avaluaria el seu pes en el partit.

“El pas enrere” a què el secretari general del partit, Ramon Espadaler, es va referir també afectaria un altre dirigent; la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, una de les principals avaladores de la pregunta de la direcció. No obstant això, ahir la mateixa Ortega va anunciar a través de les pàgines d'aquest diari que ja havia pres una decisió sobre el seu futur polític sense sentir-se influïda pel resultat del 14-J.

Escenari de ruptura?

La direcció confia en la victòria del sí. Duran i la resta de líders socialcristians s'han mobilitzat des del primer dia de campanya demanant un vot afirmatiu. En cas que en resultin vencedors, Unió ja ha avançat que el primer que farà és negociar amb CDC el programa electoral de cara al 27-S i en aquest escenari totes les possibilitats estan obertes, des del trencament fins a la continuïtat de CiU. Tanmateix, les notícies indiquen que el president Mas podria estar preparant una llista electoral al marge de les sigles de partits, la qual cosa podria deixar la federació en un parèntesi hivernal.

El segon pas que la direcció d'Unió es podria plantejar és la seva incorporació al full de ruta que CDC i ERC tenen pactat. Això, però, obligaria a modificar-ne el contingut, i sembla gairebé improbable que aquests dos partits s'avinguin a fer-ho. Aquí la ruptura seria un fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Adeu al centrisme alemany

Berlín
estats units

Trump finalment no testificarà en el seu judici penal per falsificar documents

barcelona

ERC+EUiA alerta de l’impacte a Sanfeliu de les obres de Montesa

L’Hospitalet de Llobregat
política

Nova concentració a Via Laietana després de la denúncia policial

barcelona
guerra a europa

Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona

El PSC reclama el Pla d’Actuació Municipal i de comunicació del govern

FIGUERES
regne unit

Un tribunal britànic declara il·legals els nous poders de la policia

barcelona
guerra a gaza

Israel impedeix a Associated Press transmetre imatges de Gaza

barcelona
Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Barcelona