Política

Catalá adverteix que l'article 155 de la Constitució que permet suspendre l'autonomia “està plenament en vigor”

Recorda que està previst per a “casos extraordinaris quan hi hagi un incompliment de les obligacions per part de les comunitats autònomes”

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit aquest dimecres que l'article 155 de la Constitució que permet suspendre l'autonomia d'un territori “està plenament en vigor i per tant és possible la seva utilització” i està previst “per a casos extraordinaris quan hi hagi un incompliment de les obligacions per part de les comunitats autònomes”. “Fins avui, després de 37 anys de vigència, no ha fet falta utilitzar-lo perquè no s'ha produït l'escenari d'un incompliment”, ha dit, i “si arribéssim a aquest escenari faria falta una majoria absoluta al Senat i hi ha un procediment”.

Catalá ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a la Cadena Ser on ha afirmat que “no hi ha marge en absolut” pels plantejaments que estan fent les forces sobiranistes a Catalunya ni per al procés cap a la independència. “Tenim un model de convivència acordat entre tots i que ens ha donat una etapa d'estabilitat i desenvolupament” i “aquest escenari (la independència) és inviable i impossible”.

Segons Catalá, viure en un estat de dret i democràtic significa que hi tenen cabuda totes les opcions polítiques “sempre que sigui respectant les lleis”. “Tots estem sotmesos a la llei, els ciutadans i sobretot els governants, i davant d'un incompliment d'una llei com seria promoure un procés independentista”, ha dit.

El ministre ha recordat que un decret de convocatòria d'unes eleccions per elegir els diputats a un parlament autonòmic “està dins de la normalitat democràtica” i per tant no hi haurà “cap problema” si aquest decret de convocatòria s'ajusta al que diu l'ordenament jurídic. Per contra, ha dit, si hi hagués “algun problema d'il·legalitat” el govern espanyol el podria impugnar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona