Política

Catalunya Sí que es Pot descarta donar suport a una declaració unilateral d'independència

Joan Josep Nuet s'obre a discutir un procés constituent amb les forces independentistes

Joan Josep Nuet, número 6 per Barcelona de la llista Catalunya Sí que es Pot, és taxatiu quan afirma que és “absolutament impossible” que la seva candidatura doni suport a una declaració unilateral d'independència, encara que estan oberts a discutir sobre un procés constituent sempre que no el fagociti CDC. 

Amb la mateixa rotunditat, Nuet afirma que davant una eventual victòria de Junts pel Sí el 27-S, “sense majoria per descomptat”, no abonaran un govern amb Artur Mas com a president o que estigui capitanejat per Convergència.

Això suposaria -diu- donar “continuïtat” a les mateixes polítiques de retallades i de corrupció dels últims anys i “repetir els mateixos errors”. Per tant, queda descartat “completament”.

El que sí podrien estudiar són altres possibilitats de govern amb ERC “o amb nosaltres mateixos”, assegura Nuet, molt optimista amb les possibilitats de la candidatura que agrupa Podem, ICV, EUIA i Equo, que encapçala Lluís Rabell i a la que les últimes enquestes donen entre 27 i 33 escons. 

Una forquilla que els permetria “ser clau” en un eventual procés constituent des de la posició de “centralitat” en la que es reivindiquen. 

Perquè si una cosa veu clara Nuet és que el projecte d'Artur Mas no aconseguirà tampoc aquesta vegada la majoria absoluta i no tindran més remei que mirar cap a l'esquerra, ja que a la dreta no tenen opció de “construir res” en estar totalment enfrontats amb el PP i Ciutadans.

Un projecte que pot ser que ni tan sols segueixi en peu sis mesos després de les eleccions -adverteix Nuet- perquè és un disseny fet per Convergència “a manera de UTE (Unió Temporal d'Empreses) per poder sobreviure”. 

Es tracta d'un acord “momentani” que va maniobrar Convergència, insisteix l'encara diputat d'IU al Congrés, i al qual va sumar a ERC i a entitats independentistes amb l'única finalitat de no perdre aquest forat en política que, segons apunta, se li ha anat contraient eleccions rere eleccions. 

Els tercers comicis catalans en menys de cinc anys seran decisius per al futur d'aquesta comunitat, creu el coordinador federal d'EUIA, perquè, passi el que passi, no es podrà ignorar el debat sobiranista i aquí, Catalunya Sí que es pot defensarà la seva proposta federal, que passa indefectiblement pel pacte fiscal. 

“És indispensable” i el que no es pot fer -critica- és defensar el model federal, com fa el PSOE, i al mateix temps voler “cafè per a tots”. 

Als socialistes, el que els passa amb aquesta qüestió -pensa Nuet- és que “no saben ni el que és un model federal” perquè, d'altra manera, no plantejarien semblant incongruència, i un exemple d'això és el propi PSC, que en el registre de partits figura com un partit independent del PSOE, però en realitat no té autonomia. 

No cal més que fer un cop d'ull al que va dir ahir el president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, assenyala el candidat, en comentar les paraules del dirigent socialista, que va fer una crida als catalans a no permetre una reforma constitucional que no reconegui a Catalunya com nació, la seva singularitat, una equitat fiscal i el respecte a la seva llengua, cultura i tradicions. 

Però si el PSOE no sap on va -sosté- “pitjor és encara el PP”, que amb una reforma de la Carta Magna el que pretén és posar en marxa un procés “recentralitzador”. 

Tan “falses” són les propostes de reforma constitucional del PP com del PSOE -subratlla Nuet- perquè cap de les dues “tenen intenció de canvi de país” i es limiten a invocar la reforma com una “solució màgica”. 

“Són com dos borratxos que estan a punt de caure i s'aguanten l'un a l'altre”, diu Nuet dels dos partits majoritaris, als quals no veu a l'altura de les circumstàncies que requereix el moment que està vivint Catalunya i tot el país. 

Per contra, explica, Catalunya Sí que es Pot compta amb un projecte “ambiciós”, adequat al repte que es planteja i en el que el model territorial és “clau”, però també ho és dissenyar un sistema social i econòmic just i un model polític que tingui en compte canvis a la llei electoral i assenteix la regeneració democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia