Política

Mas sobre els escorcolls: “A aquestes alçades de la pel·lícula jo ja no crec en segons quines casualitats”

El president de la Generalitat atribueix l'operació de divendres passat a una maniobra dels poders de l'Estat per atacar CDC

Denuncia les filtracions als mitjans de les actuacions i de documents sota secret de sumari

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha expressat aquest dimecres els seus dubtes sobre l'oportunitat i la intencionalitat polític dels escorcolls del passat divendres a les seus de la fundació CatDem i CDC: “A aquestes alçades de la pel·lícula jo ja no crec en segons quines casualitats”.

Ho ha dit durant la seva compareixença davant la Diputació Permanent del Parlament, convocada a petició pròpia per donar explicacions sobre la convocatòria d'eleccions el 27-S, però que finalment s'ha ampliat per abordar els presumptes casos de corrupció política que afecten CDC.

El líder convergent ha negat que el seu partit s'hagi finançat de manera irregular i ha recordat les iniciatives del seu govern en la lluita contra la corrupció. En aquest sentit, ha destacat mesures com la Llei de transparència i el portal de la transparència que han dut la Generalitat a ser la primera administració en la llista de les més transparents.

Pel que fa als escorcolls de divendres, ha assenyalat al ministre espanyol d'Interior, Jorge Fernández Díaz, com l'instigador de les actuacions. En aquest sentit, ha indicat que les actuacions van ser “promogudes per Fiscalia i la Guàrdia Civil, poders que jeràrquicament depenen del govern central”. Mas ha assenyalat directament a Interior, “que en els últims temps no passa per ser un ministeri que es caracteritzi per un actuació exemplar i per les bones pràctiques”.

De fet, ha atribuït els escorcolls a una maniobra dels poders de l'Estat per atacar CDC a les portes de la campanya electora. Ha apuntat que l'operació s'ha produït “amb les eleccions convocades, amb la legislatura dissolta i a un mes de la data d'unes eleccions amb una enorme càrrega política i simbòlica”. A més, ha incidit en què va tenir lloc el mateix dia que la candidatura Junts pel Sí tenia programat “un gran acte de participació ciutadana Barcelona, a l'Arc de Triomf”. “Masses causalitats per ser casualitat”, ha reblat.

També ha denunciat la filtració a alguns mitjans de documents sota secret de sumari i la sobreexposició mediàtica dels escorcolls. En aquest punt, ha asseverat que “el dia abans dels escorcolls s'havia avisat als mitjans de comunicació” perquè poguessin donar cobertura als escorcolls. “Alguns d'ells van avisar CDC que passaria allò que va passar. Calia que hi hagués espectacle (...) Quan els poders públics, fiscalia, Guàrdia Civil, directa o indirectament avisen mitjans de comunicació del què passarà demà és que es busca l'espectacle”, ha constatat.

D'altra banda, el líder de CDC ha explicat avui que l'empresa Teyco –que presumptament hauria pagat comissions il·legals a CDC a través de la fundació CatDem–, ha fet donacions a diferents fundacions i partits polítics “dintre de la legalitat i transparència”. En aquest sentit, ha assegurat que la constructora ha treballat amb administracions d'altres colors, com la Generalitat del tripartit, fins i tot en un percentatge més gran que quan governava CiU.

A més, ha qüestionat les xifres que publiquen alguns mitjans a partir de documents filtrats: “Resulta que no quadra ni una sola xifra. No té res a veure amb el 3%”.

També ha argumentat que les obres investigades eren de l'anomenat Pla Zapatero, que no permetia marge de discrecionalitat a l'hora d'adjudicar, sinó que obligava a atorgar les obres a l'empresa que presentés el projecte més barat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El fill de Biden és declarat culpable dels càrrecs per possessió d’armes

barcelona
Estat Francès

El líder dels Republicans, Éric Ciotti, proposa una coalició amb la ultradreta de Marine Le Pen

Barcelona
eleccions europees

Bèlgica podria donar la sorpresa i formar govern ràpidament

barcelona
guerra a europa

Zelenski afirma al Bundestag que no pot haver-hi pau amb una Ucraïna dividida

barcelona
eleccions europees

Orbán vol unir els grups d’extrema dreta per ser la segona força a l’Eurocambra

barcelona

En perill l’acord de govern per les al·legacions de Junts al projecte del Passeig

PALAMÓS
política

El govern amnistiarà d’ofici els represaliats pel procés arran de la llei mordassa

barcelona
Tailàndia

Almenys un miler d’animals moren en l’incendi en un popular mercat de Bangkok

Barcelona
Àfrica oriental

Confirmen la mort en un accident aeri del vicepresident de Malawi

Barcelona