Política

MONTSE RICART

NÚMERO 2 D'UNIÓ A LA CIRCUMSCRIPCIÓ DE GIRONA

“No s'han fet prou esforços per dialogar amb l'Estat”

“El que més em sorprèn és la renúncia que s'ha fet de la via de la negociació. I més d'una manera tan ràpida”

“Sóc de les que pensen que Catalunya ha de ser el que vulguin els catalans, tots els catalans, però no des del trencament i la desconnexió que ens proposen alguns”

“Els actors canvien i això ens pot obrir nous escenaris”

Política de vocació
Montse Ricart és regidora a l'oposició a l'Ajuntament de Vilafant i és consellera al Consell Comarcal del Baix Empordà. Va néixer a Figueres i fa tretze anys que viu a Vilafant, on s'ha presentat dues vegades com a cap de llista. Advocada de formació i professió, és política de vocació. Segurament per això, per la seva professió, diu que és una ferma defensora del diàleg.
UDC ha pagat un peatge alt pel procés? D'acord. Doncs tornem a començar

Montse Ricart, número 2 de la candidatura d'UDC a la demarcació de Girona, tot i haver votat el doble sí en la consulta, es manté ferma defensant la via de la negociació amb l'Estat espanyol com a única forma per trobar una solució al plantejament de la independència. Reclama que es faci un referèndum acordat i diu que el resultat que se'ns desprengui s'hauria de seguir, sigui el que sigui.

El plantejament independentista neix, entre altres motius i reconegut pel president de la Generalitat, per la negativa del govern, en aquest cas del PP, a parlar. Com ho valora?
El que més em sorprèn és la renúncia que s'ha fet de la via de la negociació. I d'una manera tan ràpida. Un procés amb un caràcter independentista necessita molt de temps.
Amb això vol dir que s'ha renunciat al diàleg?
Perquè hi pugui haver una negociació almenys alguna de les parts ho ha de voler. Des del meu punt de vista, l'excusa que es dóna que l'Estat espanyol no vol dialogar potser és arran del fet que no s'han fet prou esforços per intentar dialogar o negociar. No hem d'oblidar que les persones que ara mateix estan governant, o el partit, en aquest cas el PP, no hi seran per sempre.
I ara tenim unes eleccions al Parlament a les portes i d'aquí en pengen moltes coses.
Independentment del resultat del 27-S, el diàleg haurà de continuar existint el 28, el 29 i el 30... És que és igual l'opció política que guanyi, el diàleg continuarà sent necessari.
Vostè se centra en el diàleg. D'acord. Però, i pel que fa a les passes fetes des de l'Estat, no es pot dir que siguin un model que convidi al diàleg o, segons alguns, s'hi acostin.
Jo no sé si això s'ha fet o no, perquè no estic a tan alt nivell. Però els grans processos independentistes que s'han fet a l'època moderna no s'han fet sense una negociació prèvia. En algun moment determinat la gent ens hem d'entendre. Ara no s'ha fet cap pas des de l'Estat? No ho afirmo ni ho nego, perquè no he estat en aquestes negociacions, però això no vol dir que si nosaltres persistim –perquè d'això és del que es tracta, de persistir– al final no trobem algun interlocutor que vulgui negociar. Els actors canvien, com he dit, i això ens pot obrir nous escenaris que ara no contemplem, que no se'ns acudeixen o no veiem, però que segur que hi són.
Aquest procés, empès per una important massa social, ha fet pagar un peatge als partits, a tots. I UDC no se n'ha escapat; ruptura de la federació amb CDC i diàspora de militants. Com ho veu?
Sí, hem pagat un peatge. Però amb això sóc pragmàtica i optimista. UDC ha pagat un preu molt alt? D'acord. Doncs tornem a començar!
Amb menys gent...
Sí, és cert que ha marxat gent; és lògic i normal que aquella que ja no se senti compromesa o identificada amb el partit, sigui el que sigui, marxi. Això és de coherència personal. Els que ens hem quedat seguim treballant i, a més, està entrant molta gent. Cal seguir treballant. Aprendre dels errors i seguir endavant.
I quin espai li queda a UDC?
Un de molt ample. El de la gent catalanista...
I què vol dir ser catalanista?
Doncs voler la màxima sobirania per al teu poble.
Entenc que va votar el doble sí. Per què segueix a UDC?
Segurament per la meva formació. Sóc advocada i la política és la meva vocació. Sóc de les que pensen que Catalunya ha de ser el que vulguin els catalans, tots els catalans, però no s'ha de fer des del trencament i la desconnexió que ens proposen alguns. Cal una solució pas a pas, consolidada i forta. Per això m'he quedat a UDC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

oceania

Algunes zones de Nova Caledònia escapen al "control" francès

barcelona
Pere Rodríguez
Alcalde de Montmeló (PSC)

“És prioritari generar oportunitats d’habitatge”

Montmeló
Núria Badosa
Cap de l'oposició ( Junts) a Bescanó

“La tasca de governar hauria de ser més cooperativa”

Bescanó
Guerra a Gaza

L’Estat espanyol nega el permís per atracar a un vaixell amb armes per Israel

Barcelona
Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona
Guerra a Gaza

Sud-àfrica insta el Tribunal Internacional de Justícia a evitar l’ofensiva a Rafah

Barcelona
Olot

Polèmica en el ple per no deixar intervenir els veïns del Morrot

Olot
Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

Barcelona
judicial

Òmnium fa saber a García-Castellón que Oleguer Serra està exiliat a Suïssa

barcelona