Política

El PP confia que la “majoria silenciosa” sortirà el 27-S

Les direccions de Rajoy i de Sánchez clamen contra els “murs” que aixequen les forces independentistes

La Moncloa alerta contra una majoria que serveixi per trencar Espanya

En relació amb la marea humana que ahir va omplir els carrers de Barcelona, la direcció del PP es va dirigir a la “majoria silenciosa” donant per fet que el 27-S serà capaç de “derrotar” l'independentisme a les urnes i restablirà “la convivència”. Des que el 2012 es va produir la primera gran manifestació de la Diada, els de Mariano Rajoy es van refugiar en els que l'11-S no van ser presents a les concentracions per tal d'assegurar que la independència és un fenomen minoritari que acabarà desapareixent i que deixarà pas a la Catalunya del “seny”. Ahir, doncs, el responsable de política autonòmica i municipal del PP, Javier Arenas, va ressuscitar aquesta tesi bo i confiant que el d'ahir sigui l'últim 11-S “de l'enfrontament”.

A les hores prèvies a la trobada a la Meridiana, la consigna era la de cada any, minimitzar la manifestació donant per fet que no representa la majoria i, alhora, insistir en el mateix: la Diada ja no és una celebració de tots sinó un “acte electoral” en favor dels interessos d'Artur Mas. El govern espanyol i el PSOE van evitar polemitzar amb els assistents a la Via i van centrar les seves crítiques en la llista de Junts pel Sí i, sobretot, en el president de la Generalitat, del qui asseguraven que s'ha dedicat a “aixecar murs i fronteres”. Aquesta era la percepció de la segona del PP, María Dolores de Cospedal, i del socialista Patxi López, si bé el basc també acusava Rajoy “d'aixecar barricades” reiterant que el PSOE és l'únic que, per ara, “allarga la mà als catalans”.

“Acte electoral”

Mentrestant, la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va qualificar la celebració d'ahir “d'acte electoral” al servei, “entre d'altres”, de Mas, i el va avisar que tenir majoria a les urnes i poder formar govern no vol dir que es pugui anar “en contra de la sobirania del poble espanyol”. En plena concentració, la número dos de La Moncloa va tornar a esgrimir la legalitat i la Constitució per tancar la porta a qualsevol reivindicació i, sobretot, va carregar contra els partits independentistes insistint que s'està tergiversant la realitat. Concretament, va respondre al cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, –que havia assegurat que la UE no expulsarà Catalunya perquè és “pragmàtica”–, afirmant que, precisament perquè ho és no permetrà que un territori se salti la legalitat d'un estat membre.

LA FRASE

Al començament, l'11-S era una festa de tots, avui és un acte electoral, entre d'altres, per a Mas
Soraya S. de Santamaría
vicepres. del govern espanyol

Santamaría corregeix Margallo

La loquacitat del ministre d'Exteriors, Manuel García-Margallo, sobre el procés català no sempre és ben rebuda a La Moncloa. Després que el dia anterior hagués insistint en la tesi que si Catalunya s'independitza acabarà als llimbs, hi va afegir que, per evitar-ho, caldria reformar la Constitució per encaixar millor aquest territori, una tesi absolutament descartada pel PP amb el benentès que no es vol fer res que es pugui interpretar com una “cessió” als independentistes. La vicepresidenta Saénz de Santamaría ho va ratificar en assegurar que les reflexions de García-Margallo obeeixen a una posició exclusivament “personal” i “individual” del ministre que, per descomptat, no comparteix cap altre membre del govern de Rajoy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona