Política

El procés arriba a Obama

El president nord-americà, després de reunir-se amb Felip VI, entra de ple en el debat i assegura que vol una Espanya forta i unida

Mas ho veu com una bona notícia perquè reforça el caràcter decisiu del 27-S

Fins ara el president dels Estats Units, Barack Obama, havia esquivat pronunciar-se sobre la independència de Catalunya. Sempre havia tirat pilotes fora, però, curiosament, ahir després de veure's amb el rei Felip VI i a pocs dies del 27-S, va assegurar que vol una Espanya “forta i unida”. El procés, per tant, ha entrat a la Casa Blanca, com ja ho va fer la setmana passada al Congrés nord-americà quan una delegació catalana va visitar uns congressistes, que van donar suport a l'autodeterminació.

El rei d'Espanya va iniciar ahir una visita oficial de quatre dies als Estats Units i la cita més important era la trobada amb Barack Obama. Durant tot el dia es va rumorejar que el president nord-americà podia fer una declaració favorable a la unitat d'Espanya per tal d'intentar desarmar les tesis independentistes. L'entrevista va durar quaranta-cinc minuts i després els dos mandataris van fer unes breus declaracions. “Estem profundament compromesos a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida”, va ressaltar Obama, encara que no va al·ludir al procés sobiranista. Malgrat això, tothom va interpretar que aquestes paraules anaven dirigides cap a Catalunya i fonts de la Generalitat ho emmarquen en les pressions de l'Estat per tal que els dirigents mundials es pronunciïn a favor d'Espanya, com ja ho han fet els últims dies David Cameron o Angela Merkel. Les mateixes fonts indiquen que la Casa Blanca es va mostrar sorpresa quan La Moncloa els va demanar una reacció sobre la independència de Catalunya quan encara no s'ha produït.

L'any passat, quan Obama es va reunir amb Mariano Rajoy a Washington, el govern espanyol també va intentar que el president nord-americà es definís en contra de la independència, però no ho va aconseguir. Quan li ho van preguntar, va esquivar el tema i només es va referir a la situació econòmica.

Espanya, el millor aliat

Mentre Obama es reunia amb el rei espanyol, el president de la Generalitat i número 4 de JxSí, Artur Mas, es mostrava convençut que la causa catalana centraria una part de la trobada –com va ser– i es felicitava per aquest fet perquè reforçava el caràcter decisiu del 27-S. “Encara que diuen que només són unes autonòmiques, ens miren des de totes les parts”, va ressaltar, i també va recordar que el govern espanyol és “la millor agència mundial de promoció del procés”.

LES FRASES

Estem compromesos a mantenir la relació amb un Espanya forta i unida
Barack Obama
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS
Diuen que només son autonòmiques. Hi ha una delegació espanyola als EUA i en parlen amb Obama
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

El Parlament belga també s'interessa per Catalunya

a.gratacós

Després que Irlanda, Dinamarca, el Paraguai, l'Uruguai i els Estats Units debatessin el procés català, ahir va ser el torn del Parlament belga, on 14 dels 17 diputats de la comissió d'Afers Exteriors de la cambra federal belga van atendre una compareixença del secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo. En una sessió informativa de més d'una hora de duració, els representants catalans van centrar la seva intervenció a explicar els antecedents que han portat Catalunya fins al 27-S, en la negativa del govern espanyol per pactar un referèndum, així com els possibles escenaris que es dibuixen després dels comicis.

Un cop finalitzada la compareixença, Roger Albinyana va voler valorar el coneixement dels diputats belgues sobre el procés. “Hi havia un coneixement específic del tema que anava més enllà de la cobertura mediàtica dels mitjans internacionals” va explicar a El Punt Avui. Els diputats belgues van intervenir després de la compareixença i van centrar les seves qüestions en la manca de diàleg per part del govern espanyol, els passos a seguir després del 27-S, i fins i tot van mostrar el seu interès per la reforma del Tribunal Constitucional que vol tirar endavant el PP. Albinyana també va destacar l'interès del Parlament belga de celebrar la compareixença abans dels comicis, cosa que, segons ell, “demostra que el procés no només està internacionalitzat, sinó a l'agenda dels països europeus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia