Política

MARISA XANDRI

CAP DE LLISTA DEL PP A LA DEMARCACIÓ DE LLEIDA

“Que Mas pacti amb la CUP per trencar és surrealista”

Rivals “Ideològicament, l'adversari és Junts pel Sí, però Ciutadans i Unió ho són per mantenir el segon escó, ja que poden ser més propers” català “No m'agrada que m'imposin un model lingüístic en què el castellà s'ensenya poc”

Marisa Xandri i Pujol (1973) encapçala la llista del PP a Lleida. Casada i amb quatre fills, la diputada popular és llicenciada en ciències de la informació i diplomada en filosofia per la Universitat de Navarra. L'objectiu és conservar els dos escons del partit a Lleida.

Faci un balanç de la seva estrena com a diputada.
Hem presentat més de 60 propostes i desenes de preguntes, hem trepitjat territori i hem contactat amb molts sectors per traslladar les seves inquietuds i necessitats al Parlament. Hem fet feina, però el govern ens ha paralitzat les propostes.
Per vostè, aquestes són unes eleccions plebiscitàries?
Són autonòmiques, però alguns partits volen que siguin plebiscitàries perquè volen un referèndum. Ara busquen una majoria per trencar amb Espanya, però aquesta no és la prioritat del PP, sinó governar, cosa que CiU no ha fet.
Per tant, preveu un xoc de trens?
Caldrà veure-ho, en funció de si hi ha majoria absoluta a favor de la independència. Però ja és surrealista que Mas, la dreta catalana, acabi pactant amb la CUP, que proposa trencar amb tot i de manera unilateral. Per això des del PP demanem la mobilització dels votants per evitar-ho.
El seu objectiu és mantenir els dos diputats?
És obtenir els millors resultats possibles i, si es pot, revalidar els dos escons a Lleida.
Quins són els seus rivals?
Ideològicament, Junts pel Sí. Però, per mantenir el segon escó, els adversaris són Ciutadans i Unió, que són més o menys propers, tot i les diferències. Volem recuperar el vot de càstig que se'n va anar cap a Ciutadans en les eleccions municipals. El PSC no és rival perquè viu en l'ambigüitat: a Madrid fa una cosa i a Catalunya, la contrària. A Lleida pacta amb Ciutadans i en altres llocs dóna suport a l'AMI.
Què proposa per a Lleida?
En l'àmbit social volem posar fi als barracons a les escoles, que cada dia n'hi ha més, i reobrir sales d'operacions i llits per evitar que 4.000 persones estiguin en llistes esperant una mitjana de cent dies per fer-se proves o intervencions, així com construir un hospital a Tàrrega, que el tripartit va projectar i CiU se n'ha oblidat. En infraestructures, volem posar en marxa el canal Segarra-Garrigues, on l'Estat ha complert, i reduir el preu de l'aigua. Finalment, també volem recuperar el projecte de l'illa càrnia a la Segarra.
Realment creu que el castellà està menys valorat?
El 50% de la població és castellanoparlant i els pares tenen tot el dret a decidir, aquest cop sí, com volen educar els fills. Si volen més educació en castellà, tenen tota la legitimitat per fer-ho. Ensenyament, però, imposa un model educatiu en què el castellà s'ensenya poc o gens. I no m'agrada que m'imposin un model en què el castellà s'ensenya poc. Només cal complir lleis i sentències i que el 25% de les classes siguin en castellà. Professors universitaris es queixen de la baixa preparació dels joves en llengua castellana i, al final, no es demana res de l'altre món!
Com ha educat els seus fills?
La gran parla més bé el castellà que la petita, perquè aquesta imposició d'un model fa que s'ensenyi menys. Fins i tot hi ha mestres que tenen dificultats amb el castellà.
Si el PP hagués negociat el pacte fiscal, ara faríem unes eleccions plebiscitàries?
Mas tenia clara l'estratègia per abocar-nos a una ruptura i no volia negociar res. Això més accions deslleials fan difícil que el president Rajoy estigui disposat a parlar. No es pot dialogar si una de les parts infringeix les lleis.
Es parla poc de corrupció?
Sí. S'han diluït accions i informacions sobre CiU quan amb el PP els atacs van ser brutals. Ara sembla que no se'n vulgui parlar i no es treu ni als debats. Espero que a Catalunya no governi gent sota sospita de corrupció.
Això se li pot girar en contra.
No em pot comparar Pujol, que va ser president 23 anys, amb Bárcenas, que només era tresorer del partit i és a la presó. A més, quan siguin les eleccions generals ja ho veurem, però ara som en unes eleccions autonòmiques.
Què passarà el dia 28?
Que s'aturarà tot. Catalunya forma part d'Espanya i el futur s'ha de decidir entre tots. Si s'ha de fer un referèndum, que es faci a tot Espanya. No es pot amagar informació i cal un debat en profunditat per explicar què passarà si Catalunya queda fora de la Unió Europea o si podrà usar l'euro. S'ha creat un ambient fictici que després només generarà frustració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona